Επίσημο: Volkswagen T-Roc 2018 [videos]

Επίσημο: Volkswagen T-Roc 2018 [videos]

To νέο SUV της VW θα κοντραριστεί στην αγορά από τον Δεκέμβριο με ό,τι κινείται στην κατηγορία, από Qashqai μέχρι Mercedes-Benz GLA, και τιμή από €20.500.

Η Volkswagen σήκωσε την αυλαία και αποκάλυψε επισήμως το νέο SUV T-Roc, σε δημοσιογραφική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Como της Ιταλίας.

Το T-Roc σηματοδοτεί μια σχεδόν καθολική μεταμόρφωση της γκάμας της γερμανικής εταιρείας. Πρόκειται για μια μεγάλου εύρους ανανέωση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Το νέο κόμπακτ πενταθέσιο SUV θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό κατά τη διάρκεια της Έκθεσης της Φρανκφούρτης σε λίγες μέρες. Στην γκάμα της Volkswagen τοποθετείται κάτω από το Tiguan από πλευράς διαστάσεων και θα προσφέρεται με τρεις κινητήρες βενζίνης και τρεις πετρελαίου, με την αναμενόμενη κλιμάκωση της ιπποδύναμης. Η κίνηση θα μεταδίδεται είτε στους εμπρός, είτε και στους τέσσερις, μέσω του συστήματος τετρακίνησης 4MOTION.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Οδηγούμε το πρωτότυπο Volkswagen T-Roc


Το όντως εντυπωσιακό εμφανισιακά T-Roc είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση πίσω στο 2014, στην Έκθεση της Γενεύης, με τη μορφή πρωτότυπου φυσικά. Το τελικό μοντέλο παραγωγής που παρουσιάστηκε επίσης για πρώτη φορά, έχει εξελιχθεί με στόχο να ανταγωνιστεί μια πλειάδα κόμπακτ SUV εκ των οποίων στο κάτω άκρο μπορούμε να τοποθετήσουμε crossover, όπως το Renault Captur, στο μεσαίο επίπεδο λίγο πιο μεγάλα SUV, όπως το Toyota C-HR, ή το σημείο αναφοράς της κατηγορίας πλέον Nissan Qashqai και στο επάνω άκρο πιο πολυτελή μοντέλα, όπως τη Mercedes-Benz GLA. Μια δύσκολη αποστολή κυρίως επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία αυτοκινήτων είναι μακράν η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το T-Roc είναι το πιο πρόσφατο μοντέλο της Volkswagen που βασίζεται στην εξαιρετικά «πολυμορφική» αυτή πλατφόρμα με το όνομα MQB. Η ανάρτηση αποτελείται από γόνατα McPherson μπροστά ενώ πίσω, ανάλογα με τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης υπάρχει είτε ημιάκαμπτος άξονας, είτε πολλαπλών συνδέσμων. Προαιρετικά διατίθεται και σύστημα με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη απόσβεση των αμορτισέρ.



Ο σχεδιασμός του T-Roc που θα βγει στην παραγωγή ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη ρηξικέλευθη σχεδίαση του πρωτότυπου, θέλοντας να δώσει έμφαση στη «διπλή» προσωπικότητά του, τόσο ως ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτηριστικά όσο και ως ένα ικανό εκτός δρόμου SUV. Ο επικεφαλής της Volkswagen, Herbert Diess ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μοντέλου ότι φιλοδοξούν το T-Roc να είναι «το σημείο αναφοράς στον τομέα της ευελιξίας» στην κατηγορία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Volkswagen T-Roc R με 300 άλογα υπό διερεύνηση


Ένα από τα σημεία κλειδιά στην σχεδίαση είναι η «επανεφεύρεση» της απλής, κλασικής μάσκας της Volkswagen. Αυτή πλαισιώνεται από εντυπωσιακά και σχετικά στενά φωτιστικά σώματα που αγκαλιάζουν τα εμπρός φτερά και προσδίδουν στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου μια εξαιρετικά συμπαγή σφηνοειδή εικόνα.

Το μακρόστενο σχήμα των προβολέων έγινε εφικτό εξαιτίας της απόφασης να μεταφερθούν τα LED φώτα ημέρας πιο κάτω και να ενσωματωθούν στον εμπρός προφυλακτήρα. Ο οποίος επίσης ενσωματώνει μια επιβλητική τραπεζοειδή εισαγωγή αέρα, και μια βαμμένη σε ασημί χρώμα ποδιά στο κάτω μέρος του. Τα φώτα ημέρας παίζουν και το ρόλο των φλας. Όταν πιέζεις τον σχετικό μοχλό αλλάζουν χρώμα και γίνονται πορτοκαλί.

Κοιτάζοντας το T-Roc από το πλάι διαπιστώνεις αμέσως ότι οι θόλοι των τροχών είναι ιδιαίτερα ευμεγέθεις και τονισμένοι σχεδιαστικά, αφού προεξέχουν χαρακτηριστικά από το αμάξωμα. Χαρακτηριστική είναι επίσης και η χυτή ακμή που διατρέχει το αμάξωμα από τα εμπρός φωτιστικά σώματα, πάνω από τους θόλους και τα χερούλια των θυρών, σχηματίζοντας προς τα πίσω ιδιαίτερα δυνατούς «ώμους».

Υπάρχει επίσης μια χρωμέ γραμμή που ξεκινά από την εμπρός κολόνα, διατρέχει όλο το πλάι της οροφής και σβήνει στο τέλος της πίσω κολόνας. Αυτό στα μονόχρωμα T-Roc. Διότι υπάρχει επίσης και η δυνατότητα διχρωμίας, όπου η οροφή, οι εμπρός κολόνες και οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι βαμμένα σε διαφορετικό χρώμα ώστε να κάνουν αντίθεση με το υπόλοιπο αμάξωμα.



Το νέο T-Roc θα διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού: Standard, Style και Sport. Με μήκος στα 4.234 mm, πλάτος 1.819 mm και ύψος 1.573 mm το T-Roc είναι κατά 252 mm πιο κοντό, 131 mm πιο χαμηλό, αλλά 11 mm πιο φαρδύ από το Tiguan της δεύτερης γενιάς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Παρουσιάστηκε επίσημα το ηλεκτρικό SUV της Volkswagen


Αν και αμφότερα τα μοντέλα έχουν μεταξόνιο στα 2.603 mm, υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις στα μετατρόχιά τους. Τα εμπρός και πίσω μετατρόχια του T-Roc είναι κατά 24 και 31 mm πιο κοντά από τα αντίστοιχα του Tiguan, στα 1.546 και 1.572 mm. Σε σχέση με το προσφάτως ανανεωμένο Golf VII το νέο SUV είναι 21 mm πιο κοντό, αλλά 120 mm πιο ψηλό και 21 mm φαρδύτερο, με το μεταξόνιό του να είναι 3,1 πόντους πιο κοντό από το παραδοσιακό χάτσμπακ της μάρκας.

Στο εσωτερικό το ταμπλό του T-Roc ακολουθεί τη βασική αρχιτεκτονική αυτού που ήδη χρησιμοποιείται στο Golf Sportsvan, αλλά με επιπλέον χρωματικά στοιχεία που ζωντανεύουν τη συνολική εικόνα. Τα χειριστήρια επίσης προέρχονται από άλλα προσφάτως λανσαρισμένα μοντέλα της γερμανικής εταιρείας, με αποτέλεσμα η αίσθηση να είναι άμεσα οικεία, τουλάχιστον για τους σταθερούς πελάτες της Volkswagen.

Το επιπρόσθετο ύψος του T-Roc έχει ως συνεπακόλουθο και υπερυψωμένη θέση οδήγησης. Τα εμπρός καθίσματα είναι βιδωμένα 57,2 πόντους πάνω από την επιφάνεια του δρόμου και τα πίσω ακόμα πιο ψηλά, στους 61,8 πόντους. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 445 λίτρων, που είναι 65 λίτρα περισσότερα από το αντίστοιχο του Golf αλλά υπολείπεται κατά 120 λίτρα σε σχέση με το Tiguan. Τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται κατά 60/40 και πλήρως αναδιπλωμένα σχηματίζουν ένα χώρο αποθήκευσης που φτάνει στα 1.290 λίτρα.


Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων της Volkswagen με την έγχρωμη οθόνη αφής 8”, που περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα στοιχεία συνδεσιμότητας, όπως Android Auto, Apple CarPlay και MirrorLink, ενώ υπάρχει επίσης επαγωγική θέση φόρτισης του κινητού και 8κάναλο ηχοσύστημα Bose ισχύος 300 watt. Ο πίνακας οργάνων μπορεί να είναι και ψηφιακός, με μια οθόνη εξαιρετικής πιστότητας 11,3”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Η Volkswagen θα βγάλει στην παραγωγή το ηλεκτρικό ID Buzz


Όπως είπαμε και στην αρχή το νέο T-Roc θα διατίθεται με μια ευρεία γκάμα κινητήρων βενζίνης και ντίζελ, έξι συνολικά. Από την πλευρά της βενζίνης ο βασικός θα είναι ο 3κύλινδρος 1000άρης τούρμπο με απόδοση 115 PS. Αμέσως μετά συναντάμε τον νέο 1.5 TSI, το οποίο πρόσφατα δοκιμάσαμε στο ανανεωμένο Golf, με απόδοση 150 PS. Στην κορυφή της αλυσίδας βρίσκεται ο 2.0 TSI με απόδοση 190 PSΗ ντίζελ γκάμα του T-Roc ξεκινά από τον 1.6 TDI ο οποίος αποδίδει 115 PS. Πιο πάνω βρίσκεται ο 2.0 TDI σε δύο εκδόσεις, μία με 150 PS και την κορυφαία με 190 PS.

Ανάλογα με το μοντέλο τα κιβώτια είναι είτε ένα μηχανικό έξι σχέσεων, είτε ένα διπλού συμπλέκτη DSG με επτά σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα τέσσερις εκδόσεις έχουν ως στάνταρ επιλογή το μηχανικό κιβώτιο και την εμπρός κίνηση. Οι δύο μικρές βενζίνης και ντίζελ, καθώς και η έκδοση με τον 1.5 TSI αλλά και αυτή με τον 2.0 TDI των 150 ίππων. Το T-Roc με τον 2.0 TSI αλλά και αυτό με τον 2.0 TDI των 190 ίππων διατίθενται αποκλειστικά με τετρακίνηση 4MOTION και το 7άρι DSG κιβώτιο. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί ωστόσο να γίνει προαιρετικά τόσο στην 1.5 TSI έκδοση, όσο και στην 2.0 TDI 150.



Τα τετρακίνητα T-Roc θα έχουν επίσης τη λειτουργία 4ΜΟΤΙΟΝ Active Control. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να διαλέξει ανάμεσα σε δύο προγράμματα οδήγησης στην άσφαλτο, τα Street και Snow και σε άλλα δύο για εκτός δρόμου οδήγηση, τα Off-road και Off-road individual. Επίσης στάνταρ στα τετρακίνητα θα είναι και το σύστημα αλλάζει το οδηγικό προφίλ, μια λειτουργία που θα προσφέρεται ως εξτρά στα προσθιοκίνητα. Επιτρέπει στον οδηγό να διαλέξει ανάμεσα σε πέντε λειτουργίες: Comfort, Normal, Sport, Eco και Individual.

Η Volkswagen ισχυρίζεται ότι από πλευράς συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας το T-Roc θα είναι κο0ρυφαίο στην κατηγορία του. Ακόμα και στον βασικό εξοπλισμό θα υπάρχουν στάνταρ το αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος μετά την σύγκρουση και σύστημα ενεργής διατήρησης του οχήματος στη λωρίδα και παρακολούθησης της κίνησης εμπρός. Το τελευταίο περιλαμβάνει ανίχνευση πεζών και σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Το νέο Volkswagen Scirocco θα είναι ηλεκτρικό με 300 PS

Προαιρετικά δε μπορεί να εφοδιαστεί με 10 ακόμα συστήματα ασφάλειας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ενεργό cruise control, κάμερα οπισθοπορείας, ανίχνευση τυφλού σημείου, Traffic Jam Assist και Emergency Assist. Στη Γερμανία το T-Roc με τον 1.0 TSI και το μηχανικό κιβώτιο θα ξεκινά από τις €20.000, ενώ η τιμή του αντίστοιχου μοντέλου στην ελληνική αγορά αναμένεται να ξεκινά λίγο πιο πάνω από τις €20.500
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube