Tα 10 πιο διάσημα αυτοκίνητα του Κινηματογράφου

Tα 10 πιο διάσημα αυτοκίνητα του Κινηματογράφου

Με αφορμή την απονομή των 89ων βραβείων Oscar σταχυολογούμε 10 αυτοκίνητα που πρωταγωνίστησαν σε ταινίες του Hollywood. Ίσως μάλιστα χωρίς αυτά σήμερα να μην τις θυμόμασταν καν...

Με την 89η απονομή των βραβείων Oscar να πλησιάζει (ξημερώματα της Δευτέρας), όλοι ασχολούνται με το θέμα. Ακόμα και όσοι ολημερίς ασχολούνται με τα αυτοκίνητα.

Μισό λεπτό όμως. Μήπως το αυτοκίνητο δεν είναι ένα από τα κύρια συστατικά στοιχεία του κινηματογράφου; Στο Hollywood τουλάχιστον το έχουν σχεδόν μυθοποιήσει και είναι δεκάδες οι ταινίες που το αυτοκίνητο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σταχυολογούμε τα 10 πιο εμβληματικά από τα αυτοκίνητα, που κυριάρχησαν σε ταινίες τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτοκίνητα που έγιναν θρύλος μέσα από τον κινηματογράφο, ή που χωρίς αυτά, κανείς δεν θα θυμόταν πλέον τις ταινίες. Μερικά από αυτά είναι πλέον κλασικά και έχουν τεράστια αξία. Όλα όμως έχουν καταγραφεί στο συλλογικό ασυνείδητο ως σύμβολα. Πάμε να τα ξαναθυμηθούμε. Κλακέτα!

10. 1977/2009 Chevrolet Camaro – Bumblebee από τη σειρά ταινιών Transformers


Η Chevrolet Camaro του Sam Witwicky από τη σειρά ταινιών Transformers είναι το πρώτο αυτοκίνητο της λίστας. Στην πρώτη ταινία το συναντάμε στη μορφή της δεύτερης γενιάς Camaro, που παρουσιάστηκε το 1977, όμως στην επόμενη υιοθετεί τη μορφή του μοντέλου του 2009. Transformer είναι ό,τι θέλει κάνει. Διότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια απλή Camaro αλλά την μορφή που διαλέγει ένας εξωγήινος για να παρουσιαστεί στη Γη. Ο Bumblebee, είναι ένας αληθινός action hero και αυτό δίνει την αντίστοιχη αξία και στην Camaro.

9. 1970 Dodge Charger – Το αγαπημένο αυτοκίνητο του Vin Diesel στο The Fast & the Furious


Σύμφωνα με τον Dominic Toretto (αν αναρωτιέστε ποιος είναι αυτός, βγείτε από το site ΤΩΡΑ) αυτό το Dodge Charger του 1970 βγάζει 900 ίππους και το βελτίωσε ο πατέρας του, αλλά ο ίδιος δεν το έχει οδηγήσει ποτέ. Μέχρι εκείνη την περίφημη σκηνή στην πρώτη ταινία Fast and Furius, όπου στο τέλος το καταστρέφει. Όλοι σκάσαμε από το κακό μας τότε, μέχρι που στην 4η συνέχεια της ταινίας, μαθαίνουμε ότι το έχει ξαναφτιάξει. Το ξαναβγάζει λοιπόν στο δρόμο και το ξανακάνει κουρέλι. Το Dodge όμως είναι ένας μηχανολογικός Λάζαρος και έτσι το ξαναβλέπουμε στην 7η συνέχεια, όπου γλιτώνει από μια έκρηξη αλλά διαλύεται και πάλι, εντελώς όμως, στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Βάζετε στοίχημα ότι θα το ξαναδούμε. Αυτά για τους νέους. Οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι η Dodge του '70, αλλά σε Challenger R/T, ήταν ήδη σταρ από την εκπληκτική ταινία του 1971, του Richard C. Sarafian, Vanishing Point, με πρωταγωνιστή τον Barry Newman. Ελληνικός τίτλος «Σαν Φρανσίσκο, ώρα μηδεν».


8. 1968 Ford Mustang GT 390 Fastback. Στην ταινία Bullitt

Σκούρα πράσινη, με έναν V8 6,4 λίτρων κάτω από το καπό, αυτή η Mustang είναι ο ορισμός του εικονικού αυτοκινήτου, αφού πρωταγωνίστησε ίσως στην καλύτερη σκηνή καταδίωξης που έχει γίνει ποτέ, στη θρυλική ταινία Bullitt. Και μόνο το γεγονός ότι την οδηγούσε ένας τόσο κουλ τύπος όπως ο Steve McQueen αρκεί να τη βάλει στη λίστα.

7. 1980 Lamborghini Countach LP 4005 - Στην ταινία Cannonball Run


Καλά, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν θα χρειαζόταν τον Κινηματογράφο για να γίνει θρυλικό. Η Countach πρωταγωνίστησε ωστόσο και σε μία από τις πιο cult ταινίες των 70s, όπου τη βρίσκουμε να διασχίζει τις ΗΠΑ με αυτό το εξωφρενικό σχήμα της, τον ασύλληπτο ήχο από τον V12 και ορισμένους δύσμοιρους επαρχιώτες Σερίφηδες να προσπαθούν να καταλάβουν τι τους χτύπησε.


6. 1966 Alfa Romeo 1600 Spider Duetto – Στην ταινία ο Πρωτάρης


Σε μία τέτοια ταινία όπου η ώριμη 40ρα Anne Bancroft αποπλανεί τον άβγαλτο Dustin Hoffman, θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμπρωταγωνιστεί ένα γοητευτικό αυτοκίνητο. Και ποιο θα ήταν καλύτερο από την Alfa Romeo Spider Duetto. Το μικρό κάμπριο, σμιλεμένο από τον Battista “Pinin” Farina, ήταν ένα σχέδιο που ξεχείλιζε λίμπιντο, με ρευστές γραμμές, ελλειπτικό προφίλ και τέλεια συμμετρία του εμπρός και πίσω μέρους. Με επίσημη πρεμιέρα στο Σαλόνι της Γενεύης τον Μάρτιο του 1966 και «βαλμένη» πάνω στο σασί της κουπέ Giulia, η Duetto ή Osso di Seppia (κόκκαλο σουπιάς από το σχήμα της ουράς της) φορούσε τον ξακουστό bi-albero με δύο διπλά καρμπιρατέρ Weber και απόδοση 109 άλογα. Πάντως στην ταινία ο κινητήρας θα ορκιζόμασταν ότι ακούγεται σαν V8

5. 1968 Austin Mk I Mini Cooper S – Στην ταινία The Italian Job


Από τα αυτοκίνητα που πρωταγωνίστησαν όσο λίγα, σε ταινίες δράσης. Τόσο στο θρυλικό πλέον πρώτο Italian Job του 1969 με τον Michael Caine, όσο και στο remake της ταινίας το 2003, με τον Mark Wahlberg. Φυσικά στην πρώτη περίπτωση πρωταγωνιστούσαν τα αυθεντικά Austin Mk I Mini Cooper S, ενώ στη δεύτερη πήραν τη σκυτάλη τα MINI Cooper S νέας (τότε) γενιάς. Εμείς πάντως σαφώς και προτιμούμε τα πρώτα.

4. 1961 Ferrari 250 GT California – Στην ταινία: Η πιο κουφή μέρα του Ferris Bueller


Σε αυτή τη μάλλον κακή κωμωδία του 1986 o πρωταγωνιστής με το εξίσου κωμικό όνομα Ferris, πείθει τον φίλο του Cameron να «δανειστεί» τη σπάνια Ferrari 250 GT California του πατέρα του για να πάνε βόλτα. Τι θα μπορούσε να πάει λάθος; Όπως διαπιστώνουμε μέχρι να τελειώσει η ταινία, τα πάντα. Κυρίως να διαλυθεί ένα από τα πιο όμορφα και σπάνια μοντέλα της Ferrari. Μην συγχύζεστε πάντως. Χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ρέπλικες και ουδείς ήταν τόσο ανόητος ώστε να καταστρέψει μια 250 GΤ California. Μια τέτοια πουλήθηκε πριν από μερικούς μήνες σε δημοπρασία για 18 εκατομμύρια δολάρια.

3. 1963 Aston Martin DB5 – Σε πολλές ταινίες του James Bond


Η Aston Martin DB5 του 1963 πρωταγωνίστησε σε διάφορες ταινίες του James Bond, από την θρυλική DB5 στο Goldfinger μέχρι και στο Spectre το 2015. Δικαιωματικά είναι ένα από τα πιο εικονικά κινηματογραφικά αυτοκίνητα που έγιναν ποτέ.

2. 1963  Model 117 VW Type 1 Beetle – Στις ταινίες του Herbie


Όσοι έχουμε δει ως παιδιά μία από τις ταινίες με το «Κατσαριδάκι» σίγουρα θα έχουμε λατρέψει εκείνο το Σκαθάρι, που προφανώς δεν ήταν ένα απλό αυτοκίνητο. Είχε ζωή, χιούμορ, εξυπνάδα και ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις ταινίες. Το ακριβώς αντίθετο εκείνης της διαβολικής Plymouth Fury με το όνομα Cristine


1. 1981 DeLorean DMC-12 – Από την τριλογία Back to the Future


Εντάξει, δεν υπάρχει αυτοκίνητο που να έχει ταυτιστεί περισσότερο με ταινία από την DeLorean DMC-12 στην τριλογία Back to the Future. Το φουτουριστικό σχήμα του και βέβαια η ικανότητά του να ταξιδεύει στο χρόνο με καύσιμο ανακυκλωμένα σκουπίδια έκαναν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διάσημο. Τόσο που χρόνια μετά θα ξαναρχίσει η παραγωγή του.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube