
Νέα ευρωπαϊκά e‑car ενάντια στα φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά;
Όμιλος Stellantis και Groupe Renault πιέζουν την ΕΕ για μια νέα κατηγορία μικρών αυτοκινήτων, τα e‑car, με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς, αντιδρώντας στην εισβολή μοντέλων όπως το BYD Dolphin Surf που απειλούν την ανταγωνιστικότητά τους.


Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί Stellantis (FIAT, Peugeot, Citroën κ.ά.) και Groupe Renault (Renault, Dacia, Alpine...) αποδύονται σε μια ασυνήθιστη δημόσια προσπάθεια, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει μια νέα, λιγότερο ρυθμιζόμενη κατηγορία μικρών, οικονομικών «e‑car» (ή M0), εμπνεόμενη από τα ιαπωνικά kei car, ως αντίβαρο στην εισβολή των φθηνών μικρών κινεζικών EV.
Οι John Elkann και Luca de Meo, πρόεδροι των Stellantis και Renault αντίστοιχα, τονίζουν πως η υπερβολική πολυπλοκότητα των κανονισμών ασφαλείας και εκπομπών (GSR2) αυξάνει το κόστος κατά €850-€1.400 ανά αυτοκίνητο, καθιστώντας την κατασκευή μικρών μοντέλων ασύμφορη. Ο Elkann υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λόγος να μην έχει η Ευρώπη το δικό της "e‑car"», όπως η Ιαπωνία έχει τα kei car -που αντιπροσωπεύουν το 40% της αγοράς». Παρά την κάμψη κατά 20% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019, οι μικρές κατηγορίες δείχνουν περιθώριο ανόδου έως 600.000 μονάδες έως το 2030 –αύξηση περίπου 20%.
Αν η Ευρώπη θέλει να ανταγωνιστεί τα κινεζικά EV των €20.000, πρέπει πρώτα να τολμήσει να επανεφεύρει το μικρό αυτοκίνητο και όχι απλώς να το ρυθμίσει
Η πίεση έρχεται σε μια στιγμή όπου οι Κινέζοι κατασκευαστές, όπως η BYD, αρχίζουν να φέρνουν στην Ευρώπη προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Dolphin Surf, που ξεκινά με τιμή κάτω από τις €20.000, διαθέτοντας πλήρη εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, σχεδόν €5.000 φθηνότερα από αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα με τον ίδιο εξοπλισμό, όπως το Renault 5.
Τα ηγετικά στελέχη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα θα επιτρέψουν την αύξηση πωλήσεων και την επίτευξη στόχων CO₂, δίνοντας πνοή στα εργοστάσια. Ωστόσο, οργανισμοί όπως το Euro NCAP και στελέχη της BYD επιμένουν ότι η μείωση των προδιαγραφών ασφαλείας θα οδηγήσει σε χαμηλότερες αξιολογήσεις και μειωμένη προστασία των επιβατών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της εκπροσώπου Lea Zuber, ανέφερε πως εξετάζει προσεκτικά το θέμα, αλλά τόνισε πως η αναθεώρηση της νομοθεσίας πρέπει να διαφυλάξει τους κανόνες ασφαλείας.
Η αντιπαράθεση δείχνει το πώς η Ευρώπη προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ανταγωνιστικότητας στην τιμή και προστασίας των πολιτών, ανάμεσα σε τρίτους παίκτες, πρωτοπόρους τεχνολογίας, και στις δικές της βιομηχανικές πολιτικές.
Πηγή: Reuters