To Ford SuperVan των 1.428 PS κατακτά το Pikes Peak [video]

To Ford SuperVan των 1.428 PS κατακτά το Pikes Peak [video]

Νέο ντοκιμαντέρ της Blue Oval εξιστορεί την ιστορία του Ford Supervan, από τη γέννησή του έως το πρόσφατο ρεκόρ στην ανάβαση πάνω από τα σύννεφα.

Ford SuperVan

Όταν η Ford έστησε ένα ηλεκτρικό βαν στη γραμμή της εκκίνησης στη φετινή ανάβαση του Pikes Peak, σκόπευε να σημειώσει ρεκόρ στην κατηγορία Open Class ολοκληρώνοντας τη διαδρομή κάτω από τα εννέα λεπτά. Το Ford SuperVan 4.0 δεν ήταν πλέον ανταγωνιστικό, οπότε η αμερικανική εταιρεία εξέλιξε το SuperVan 4.2.

Ουσιαστικά, οι μηχανικοί της Ford Performance έπρεπε να θυσιάσουν ισχύ για χάρη του χαμηλότερου βάρους. Και πράγματι, το 4.2 δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το 4.0, αποδίδοντας 1.428 PS από τη διάταξη των τριών ηλεκτροκινητήρων, τη στιγμή που το 4.0 έχει τέσσερα ηλεκτρομοτέρ που συνδυαστικά βγάζουν 2.000 PS

Κλούβα δύο τόνων κοντράρει μονοθέσια 550 kg; Ναι, το Ford SuperVan 4.2 είναι τόσο γρήγορο

Aλλά η έλλειψη ισχύος δεν εμπόδισε το 4.2 να πετύχει τον στόχο της Ford, διότι συνοδεύτηκε με ελάφρωμα 400 kg. Και πάλι βέβαια, δεν πρόκειται για κάποιο ελαφρύ αγωνιστικό. Το Ford SuperVan 4.2 αγγίζει τους δύο τόνους.

Ford SuperVan

Η Ford είχε μόλις έξι εβδομάδες για να προετοιμάσει το νέο της αγωνιστικό βαν και τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν οι υπεύθυνοι. Μέρος της μετάδοσης καταστράφηκε στη διάρκεια των δοκιμών εξέλιξης, αναγκάζοντας την ομάδα να προβεί σε αλλαγές της τελεταίας στιγμής πριν από την επίσημη χρονομέτρηση. 

Να θυμίσουμε ότι το Pikes Peak δεν είναι πίστα. Είναι ένας δημόσιος δρόμος με όλες τις ατέλειες και τους κινδύνους που έχει μια τέτοια διαδρομή.

Ford SuperVan

Την ημέρα του αγώνα, το πανίσχυρο ηλεκτρικό Ford ολοκλήρωσε την ανάβαση σε 8'47"682, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ της κατηγορίας -9'24"433- που είχε σημειωθεί το 2019. Ενώ η αγωνιστική ομάδα της Ford κι όλο το πλήρωμα ήταν εκστασιασμένοι με το αποτέλεσμα, το SuperVan 4.2 απέτυχε να κερδίσει την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη. 

Ένα πανάλαφρο μονοθέσιο Wolf TSC-FS 2018 στην κατηγορία Unlimited ολοκλήρωσε την ανάβαση σε 8'40"080. 

Παρά την τερατώδη ισχύ και την ακαριαία απόκριση του ηλεκτρικού, η διαφορά στα κιλά (2.000 αντί για 550 kg), στο κέντρο βάρους και στην αεροδυναμική συνεπάγονται ότι η διαφορά των μόλις 7" που χώριζε τα δύο αγωνιστικά είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα.

Ford SuperVan

Βέβαια, η Ford επέλεξε τον πιο κατάλληλο οδηγό αγώνων για το εγχείρημα. Πρόκειται για τον Romain Dumas, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ της ταχύτερης ανάβασης στο Pikes Peak. Ήταν πρώτος γενικής στον διάσημο αγώνα το 2014 και το 2016, ενώ έχει κερδίσει δύο φορές τις 24 Ώρες του Le Mans. 

Το 2016 μάλιστα ήταν πρώτος στο Pikes Peak, μια εβδομάδα μετά από τη νίκη του στο Le Mans.

Η εμπειρία του τον βοήθησε να αποδειχθεί ταχύτατος στη διαδρομή των 156 στροφών και των 1.440 m υψομετρικής διαφοράς, ίση με περίπου τεσσεράμισι Πύργους του Άιφελ, στοιβαγμένους τον ένα πάνω στον άλλο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube