Τέλος τα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες στην Ελλάδα; 

Τέλος τα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες στην Ελλάδα; 

Tι είπε στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση και τις προοπτικές της. 

Ο πρώτος κλιματικός νόμος στη χώρα έρχεται όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και αναφέρθηκε στην ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις. Προκειμένου να επιτευχθεί το περιβόητο “net zero” (μηδενικό ισοζύγιο ρύπων) απαιτείται δράση όχι μόνο στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως είναι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στην ηπειρωτική χώρα και των ντιζελομονάδων στα νησιά που συνδυάζεται με τη διείσδυση των ΑΠΕ, αλλά και στην βιομηχανία που όπως είπε εκπέμπει περισσότερους ρύπους από την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην αγροτική παραγωγή.

Μιλώντας ειδικότερα για την ηλεκτροκίνηση, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο μελλοντικής απαγόρευσης πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα «έδινε ένα ξεκάθαρο σήμα για να προετοιμαστεί η αγορά για τα νέα δεδομένα».

«Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον για να μην πω ότι είναι ήδη το παρόν που είναι ήδη εδώ. Και θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε Εθνικό επίπεδο ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέτουμε στην Ελλάδα ως όριο για να απαγορεύουμε τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ώστε να προσαρμοστεί σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όμως ταυτόχρονα και η ενέργεια η οποία παράγεται και καταναλώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να είναι ενέργεια πράσινη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών σχετικά με τη στρατηγική για την μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Αναφερόμενος δε στο θέμα των ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο –που εκπονείται τώρα- θα προβλέπει απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας για λόγους προστασίας του φυσικού τοπίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για το ενδεχόμενο εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μέρη όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube