Rally Monte Carlo, 1η μέρα: Μάχη μεταξύ Ogier και Meeke

Rally Monte Carlo, 1η μέρα: Μάχη μεταξύ Ogier και Meeke

Ο Ogier πήρε την πρώτη ειδική της νέας χρονιάς. Ο Αλλά ο Kris Meeke κέρδισε με 11” την δεύτερη και πήρε κεφάλι.

Ο Sebastian Ogier με το VW Polo WRC πήραν την πρώτη ειδική της νέας χρονιάς του WRC. Ο Γάλλος που μεγάλωσε στα βουνά γύρω από την Gap ένιωσε όπως ήταν φυσικό… σπίτι του στην διαδρομή των 21,25 km. Αλλά ο Kris Meeke φάνηκε αναζωογονημένος, κέρδισε με 11” την δεύτερη ειδική διαδρομή και πήρε κεφάλι στον αγώνα.

Η πρώτη ειδική ανεβαίνει σε υψόμετρο 1.100 μέτρων μέχρι τα μισά της, πριν αρχίσει η  ελεύθερη πτώση. Στην αρχή είναι στενή, μετά ανοίγει αλλά από το 6ο χιλιόμετρο και μετά ο κίνδυνος εμφάνισης πάγου σε ύπουλα σημεία είναι σοβαρός.

Ο Ogier δήλωσε ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί φέτος, με την έλλειψη σοβαρής πίεσης για τον τίτλο κάθε άλλο παρά τον αποσυντονίζει. Αντιθέτως δηλώνει ότι αυτή η ηρεμία τον κάνει ακόμη πιο δυνατό. Σχετικά με την ειδική και την πρωτιά δήλωσε: «Ήμουν πολύ προσεκτικός. Οι συνθήκες δεν ήταν πολύ κακές αλλά υπήρχαν σημεία που η άσφαλτος γλιστρούσε πολύ. Θα μπορούσα να πάω πιο γρήγορα αλλά το σημαντικό είναι ότι είμαι εδώ, χωρίς απρόοπτα».

Πλησιέστερος αντίπαλος του Ogier ήταν ο Βρετανός Kris Meeke, στο τιμόνι του Abu Dhabi World Rally Team DS3, σε έναν από τους λίγους αγώνες που θα συμμετάσχει φέτος η Citroen. Ο Meeke φάνηκε να απολαμβάνει αυτή την χωρίς άγχος προσέγγιση. «Σε μια φουρκέτα λίγο μετά την εκκίνηση, βρήκα λίγο στο εσωτερικό της στροφής και έκανα τετ-α-κε. Έχασα αρκετά δευτερόλεπτα, περίπου εφτά με οκτώ», δήλωσε ο Meeke.

Ο Andreas Mikkelsen συμπλήρωσε την τριάδα, 5,3” πιο πίσω, ενώ ο Jari-Matti Latvala ήταν μόλις 4ος, καθώς προτίμησε να μην ρισκάρει.

Ο Thierry Neuville έδωσε στο νέο Hyundai i20 WRC ένα καλό ντεμπούτο με την 5η θέση, ενώ ο Mads Ostberg με το Fiesta RS WRC της M-Sport World Rally Team Ford συμπλήρωσε την εξάδα.

Στην δεύτερη ειδική ο Latvala ήταν ο πρώτος που έσπασε την κυριαρχία του Ogier μέχρι και το δεύτερο σημείο ενδιάμεσης χρονομέτρησης, έστω για μόλις 0,4”. Όμως η διαδρομή έκρυβε περισσότερες δυσκολίες, με πάγο και χιόνι στα ψηλότερα σημεία. Ο Latvala γλίστρησε και χτύπησε σε τοιχάκι γέφυρας ή πέτρα. Η ζημιά του κόστισε περίπου 20” επιπλέον και τον έριξε στην 10η θέση. Η ένταση στη φωνή του αποκάλυψε την τεράστια πίεση υπό την οποία βρίσκεται για να μην χάσει από τον πρώτο αγώνα την επαφή με τον Ogier.

Τελικά, ό,τι δεν κατάφερε ο Latvala το έκανε ο Meeke. Ο αναγεννημένος οδηγός της ημιεργοστασιακής φέτος Citroen κέρδισε την δεύτερη ειδική με διαφορά 11” και πήρε κεφάλι στον αγώνα. Ο Sebastian Ogier στις δηλώσεις του στο τέλος της ειδικής δήλωσε ότι βρίσκει αυτές τις νυχτερινές διαδρομές ύπουλες, και ότι σκοπίμως δεν πήρε περιττό ρίσκο με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην 2η θέση. Στην 3η θέση τερμάτισε ο Mikkelsen με το άλλο Polo WRC που δήλωσε πριν την εκκίνηση του Rally Monte Carlo υποψήφιος για τον τίτλο, πρόθυμος και ικανός να κοντράρει τον Ogier. Αυτή την φορά ταχύτερο Hyundai ήταν αυτό του Paddon, στην 4η θέση. Στην 5η θέση τερμάτισε ο Ostberg, στην 6η το δεύτερο Hyundai του Neuville και στην 7η ο Lefebvre με το Citroen. Ο Robert Kubica τερμάτισε στην 8η θέση, αναφέροντας μάλιστα στις δηλώσεις του ότι το δικό του Fiesta WRC υστερεί σε ιπποδύναμη.

Οι Αθανασούλας – Ζακχαίος με το Skoda Fabia R5 της κατηγορίας WRC2 έκαναν τον 47ο χρόνο της γενικής στην 1η ειδική και τον 44ο χρόνο στην 2η ειδική. Η άλλη ελληνική συμμετοχή, του Σερδερίδη με το DS3 της ίδιας κατηγορίας βρέθηκε στην 55η και 45η θέση της γενικής, αντίστοιχα.

Η κατάταξη λοιπόν στο τέλος της πρώτης μέρας έχει ως εξής:

1. Meeke 25’32”1
2. Ogier +6,9”
3. Mikkelsen +20”
4. Neuville +31,4”
5. Paddon +34,9”
6. Ostberg +35,3”
7. Latvala +38,7”
8. Kubica +45,8”
9. Lefebvre +48,6”
10. Sordo +51,8”

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube