Η ανατομία του νέου VC-Turbo κινητήρα [video]

Η ανατομία του νέου VC-Turbo κινητήρα [video]

Η Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi μας παρουσιάζει τον πρώτο κινητήρα παραγωγής με μεταβαλλόμενη συμπίεση.

Ο κινητήρας Variable Compression Turbo της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi προσφέρει οποιαδήποτε σχέση συμπίεσης μεταξύ 8:1 (για υψηλή απόδοση) και 14:1 (για οικονομία). Ως αποτέλεσμα, η χωρητικότητα του κινητήρα κυμαίνεται μεταξύ 1.970 cc και 1.997 cc.

Ο νέος 2λίτρος 4κύλινδρος κινητήρας κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και θα λανσαριστεί με το νέο Nissan Altima. Η απόδοσή του στην συγκεκριμένη εφαρμογή είναι 248 ίπποι στις 5.600 rpm και 37,7 kgm ροπή στις 4.000 rpm. Την πρώτη φορά που είχαμε δει τον κινητήρα στο πρωτότυπο Infiniti QX50 του 2016, απέδιδε 273 ίππους και 39,8 kgm ροπή.

Σύμφωνα με την Συμμαχία, ο επαναστατικός VC-Turbo κινητήρας συνδυάζει την απόδοση των μοτέρ βενζίνης με την οικονομία των ντίζελ. Ο όγκος του θαλάμου καύσης μεταβάλλεται ανάλογα με την θέση του πιστονιού, οπότε αναλόγως προσαρμόζεται και η σχέση συμπίεσης, από 8:1 ως 14:1. Η χαμηλή σχέση συμπίεσης ευνοεί την απόδοση. Η υψηλή σχέση συμπίεσης ωφελεί περισσότερο την οικονομία.

Τα πιστόνια δεν κουμπώνουν απευθείας πάνω στον στρόφαλο, αλλά σε έναν βραχίονα που αλλάζει θέση και γωνία σε σχέση με το κομβίο του στροφάλου. Το πιστόνι κάνει πάντα την ίδια διαδρομή, σύμφωνα με την κίνηση του στροφάλου. Όμως ανάλογα με την θέση και την γωνία με την οποία ο βραχίονας εφάπτεται στο κομβίο του στροφάλου, αλλάζει το ύψος στο οποίο το πιστόνι εκτελεί την δεδομένη διαδρομή του εντός του κυλίνδρου. Η απόσταση δηλαδή μεταξύ του άνω και του κάτω νεκρού σημείου είναι σταθερή. Αλλάζει όμως το ΑΝΣ και το ΚΝΣ σε σχέση με το ύψος του κυλίνδρου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube