MINI Vision Next 100: Από το χθες στο αύριο [video]

MINI Vision Next 100: Από το χθες στο αύριο [video]

Το MINI Vision Next 100 μας δείχνει αν και πώς το DNA μιας ιδιαίτερης μάρκας μπορεί να διατηρηθεί στο μέλλον που διαμορφώνεται

Με την σειρά concept Vision Next 100 τα οποία έχει παρουσιάσει κάθε μάρκα του BMW Group, με αφορμή την 100ή επέτειο της μητρικής εταιρείας, έχουμε μια εικόνα του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος. Είτε μας αρέσει είτε όχι.

Ύστερα λοιπόν το πρωτότυπο BMW Vision Next 100 concept που είδαμε στη Γενεύη και το Rolls Royce Vision Νext 100, πρόσφατα παρουσιάστηκε το αντίστοιχο MΙΝΙ. Μας βάζει σε έναν κόσμο όπου ένα MΙΝΙ θα προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες κάθε οδηγού, καθώς το car sharing θα γίνει πλέον η κυρίαρχη μορφή μετακίνησης.

Τμήματα της εξωτερικής επιβάνειας θα αλλάζουν χρώμα κατά την προτίμηση κάθε οδηγού, ενώ διαφορετικός μπορεί να είναι και ο χαιρετισμός που θα λαμβάνει από το αυτοκίνητο, με ένα παίξιμο των φώτων για παράδειγμα, όταν  θα το ξεκλειδώνει.

Χαρακτηριστικό είναι το Cooperizer, ένα έγχρωμο ημιδιαφανές όργανο στο κέντρο του ταμπλό, το οποίο θα είναι η καρδιά και το μυαλό κάθε Mini, και το οποίο επικοινωνεί με τον οδηγό αλλάζοντας χρώμα. Από αυτό μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα οδήγησης αλλά όχι μόνο. Είναι ο πυρήνας ενός έξυπνου συστήματος συνδεσιμότητας με τις συσκευές του οδηγού και των επιβατών, μέσω του οποίου μπορούν να απολαμβάνουν την μουσική τους, την επικοινωνία με τα social media ή να δέχονται τις εντολές του συστήματος πλοήγησης. Εκτός αυτών, πιέζοντας το πλήκτρο Inspire Me το σύστημα μπορεί να προτείνει στους επιβάτες μουσική, ή μια έκθεση φωτογραφίας σύμφωνα με τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.

Το ΜΙΝΙ του μέλλοντος μαθαίνει από τον οδηγό του. Τις προτιμήσεις του στις τέχνες αλλά και το οδηγικό του στιλ. Και προσαρμόζεται αναλόγως. Μια ακόμη καινοτομία είναι το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει δεξιοτίμονο ή αριστεροτίμονο σε μια στιγμή, αφού το τιμόνι και τα πεντάλ είναι πάνω σε ράγες και μπορούν να μετατακινηθούν. Αν πάλι κανείς δεν θέλει να οδηγήσει, το Mini θα προσφέρει φυσικά τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης.

Η MΙΝΙ διατείνεται ότι όχι μόνο δεν θα χαθεί αλλά θα ενισχυθεί κιόλας ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας του αυτοκινήτου, ότι το go kart feeling θα περάσει σε άλλη διάσταση. Όσο και να θέλεις είναι δύσκολο να πιστέψεις κάτι τέτοιο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με έμφαση στη συνδεσιμότητα, στην εξατομίκευση, στο ψηφιακό lifestyle και στην αυτόνομη οδήγηση, δηλαδή στη μη οδήγηση. Παρόλα αυτά η MΙΝΙ λέει ότι η ηλεκτροκίνηση αφήνει πολύ περισσότερο ελεύθερο χώρο, οπότε και επιλογές στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν μια άνετη καμπίνα με μικρές εξωτερικές διαστάσεις. Οι οποίες στο MΙΝΙ του μέλλοντος είναι πολύ πιο κοντά σε αυτές  του αρχέτυπου παρά στο σημερινό μοντέλο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube