Επίσημο: Νέο Volkswagen T-Cross, ο βενιαμίν της οικογένειας crossover [video]

Επίσημο: Νέο Volkswagen T-Cross, ο βενιαμίν της οικογένειας crossover [video]

Ύστερα από μακρά αναμονή και μπόλικες φήμες, η Volkswagen αποκάλυψε το T-Cross, το πιο μικρό SUV της γκάμας της που αισίως μετρά πέντε μοντέλα.

Με μια κατηγορία SUV που δεν έχει σταματήσει να αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια, ανεβαίνοντας στο 35% των παγκόσμιων πωλήσεων το 2018, εκ των οποίων οι μισές αφορούν αστικά crossover, είναι αδύνατο για έναν κατασκευαστή να μην έχει αυτό το είδος αυτοκινήτου στην γκάμα του. Η Volkswagen το έχει κατανοήσει και με το παραπάνω, προσφέροντας πλέον πέντε SUV μέσω του χαρτοφυλακίου της. 

Ήταν κοινό μυστικό και απόλυτα προφανές ότι η Volkswagen δεν επρόκειτο να αρκεστεί στο T-Roc για να κατακτήσει την κατηγορία των αστικών crossover. Αυτό που δεν είναι άμεσα προφανές, είναι ότι η Volkswagen αποτελεί τον κατασκευαστή με τον μεγαλύτερο αριθμό SUV στην γκάμα του, ύστερα από την επίθεση που ξεκίνησε το 2016 στην κατηγορία. Έτσι, σήμερα, το T-Roc των 4,23 m, το Tiguan των 4,48 m, το Tiguan Allspace, η 7θέσια έκδοση του Tiguan με 4,70 m και το Touareg των 4,87 m, ανεβάζουν σε πέντε τον αριθμό των SUV στην γκάμα του γίγαντα του Wolfsburg.

Volkswagen T-Cross

Με πρεμιέρα το 2016 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης υπό τη μορφή του πρωτοτύπου T-Cross Breeze, το Τ- Cross είναι πια μοντέλο παραγωγής. Πρώτη παρατήρηση και όπως θα περίμενε κάποιος από τη VW, δεν υφίσταται καμία αισθητική επανάσταση. Αυτό το T-Cross είναι τρόπον τινά ένα συρρικνωμένο T-Roc. Οι μοναδικές πινελιές πρωτοτυπίας τελικά βρίσκονται στο πίσω μέρος, με μια φαρδιά λωρίδα που τρέχει καθ’ όλο το πλάτος της πόρτας του πορτμπαγκάζ, ενώνοντας τα φανάρια. Πόρτα πιο κάθετη από αυτή του T-Roc που ενσωματώνει φώτα LED σε ένα μοναδικό σχεδιασμό. Σημειώστε ότι ο ίδιος τύπος αφορά και τους εμπρός φανάρια, διατεταγμένα σε δύο επίπεδα. Η εξωτερική εξατομίκευση είναι επίσης περιορισμένη, καθώς η Volkswagen θα προσφέρει τη δυνατότητα μόνο για μαύρη οροφή. 

Εξελιγμένο πάνω στην πλατφόρμα MQB A0 -την ίδια με του Polo-, το T-Cross έχει μήκος 4,11 m. Και επομένως έρχεται να τοποθετηθεί σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία που περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκαπέντε παίκτες (, όπως τα Kia Stonic, Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Crossland X, Hyundai Kona, Citroen C3 Aircross, Nissan Juke, Ford EcoSport, SEAT Arona, Honda HR-V κ.λπ...

Το ταμπλό του T-Cross βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό του Polo και μπορεί να υποδεχτεί ένα 100% ψηφιακό πίνακα οργάνων. Όπως θα περίμενε κάποιος, το εσωτερικό είναι επίσης πολύ κοντά σε αυτό του Polo και του μεγάλου του αδερφού του, T-Roc. Παραμένει πιστό στην τρέχουσα, στεγνή τάση της VW, με λίγη περισσότερη φαντασία χάρη στις χρωματικές διακοσμήσεις στις επενδύσεις στο ύψος του τιμονιού, στην κεντρική κονσόλα αλλά και στη λωρίδα της μετώπης του ταμπλό.

Volkswagen T-Cross

Τα υλικά που βλέπουμε στις φωτογραφίες, μας αφήνουν την υπόνοια ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με αυτά T-Roc και των βασικών εκδόσεων του Polo: Σκληρά στη μεγαλύτερη επιφάνεια της καμπίνας, κάτι που δεν ισχύει για όλους του παίκτες της κατηγορίας. Και θα πρέπει επίσης να ξεχάσουμε το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Αντίθετα, όπως αναφέραμε ήδη, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής 100% ψηφιακού πίνακα οργάνων που υποστηρίζεται από οθόνη 10,25”, μια πρεμιέρα στα μαζικά αστικά crossover. H οθόνη του συστήματος πολυμέσων από την άλλη, στο κέντρο του ταμπλό, έχει διαγώνιο 6,5 ή οκτώ ίντσες, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού.

Το πλεονέκτημα του να φτάνεις στη αγορά τελευταίος είναι να μπορείς να παρατηρείς και να αξιολογείς λεπτομερώς τους αντιπάλους. Η VW φαίνεται λοιπόν να έχει αναλύσει καλά την αγορά. Το T-Cross διαθέτει συρόμενο πίσω κάθισμα κατά 14 πόντους, χαρακτηριστικό ακόμα σπάνιο στην κατηγορία. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι μεταξύ 385/455 lt (με τα καθίσματα στη θέση τους) και 1.280 lt με τα καθίσματα αναδιπλωμένα, νούμερα στο μέσο όρο της κατηγορίας. Ο χώρος για τους πίσω είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, είτε αφορά τα γόνατα είτε τον «ουρανό», χάρις αφενός για τον πρώτο το μεταξόνιο των 2,56 m και για το δεύτερο το ύψος των 1,55 m του αυτοκινήτου που είναι 11 cm ψηλότερο του Polo. Κατά ένα περίεργο λόγο, το κεντρικό τούνελ είναι ογκώδες, ειδικά για ένα αυτοκίνητο που είναι μόνο προσθιοκίνητο.

Volkswagen T-Cross

Εάν και η σύνθεση της γκάμας παραμένει κλασική, σε επίπεδο εξοπλισμού οι Γερμανοί μάλλον μας ξαφνιάζουν. Σε αντίθεση με τα ειωθότα του Wolfsburg, το τριμ είναι γενναιόδωρο. Έτσι, στο βασικό επίπεδο (T-Cross), το αυτοκίνητο μπαίνει δυνατά στην αγορά με στάνταρ αερόσακους τύπου κουρτίνας, προσαρμοζόμενο ρυθμιστή/περιοριστή ταχύτητας, ανιχνευτή κόπωσης οδηγού, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης, σύστημα διατήρησης λωρίδας, συρόμενο πίσω κάθισμα, ηχοσύστημα με 6,5άρα οθόνη, τιμόνι με ενσωματωμένες πολλαπλές λειτουργίες και κλιματισμό.

Το δεύτερο επίπεδο εξοπλισμού «Lounge», το T-Cross ολοκληρώνει τον παραπάνω εξοπλισμό με 16άρες ζάντες, οθόνη multimedia 8”, δερμάτινο τιμόνι και αυτόματους υαλοκαθαριστήρες. Η γκάμα χωρίζεται στη συνέχεια σε δύο εκδόσεις. Μια σπορ, τη R-Line που περιλαμβάνει ζάντες 17”, σπέσιαλ body kit, σύστημα πλοήγησης, πρόσβαση χωρίς κλειδί, προβολείς full LED, αυτόματο  διζωνικό κλιματισμό και εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης. Η άλλη έκδοση, υπό την ονομασία «Carat», κληρονομεί τον ίδιο εξοπλισμό, με επιπλέον τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και την επαγωγική φόρτιση του κινητού. Όλα αυτά μπορούν να εμπλουτιστούν μέσα από τη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το τελευταίας γενιάς σύστημα βοήθειας στάθμευσης και το Blind Spot Assist.

Volkswagen T-Cross

Όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια, μια έκδοση λανσαρίσματος που ονομάζεται «First Edition» θα είναι διαθέσιμη online από τον Νοέμβριο. Μόνο με το μοτέρ 1.0 TSI των 115 PS και σε λευκό χρώμα, η έκδοση αυτή θα είναι εξοπλισμένη με το τοπ φινίρισμα, φορώντας επιπλέον ζάντες 18”, Blind Spot Assist, ηχοσύστημα Beats 300W και διακριτικό στην πίσω κολόνα.

Κάτω από το καπό του T-Cross, η επιλογή αναλύεται σε τρεις βενζινοκινητήρες και έναν τουρμποντίζελ: Δύο 3κύλινδρους 1.0 TSI με 95 και 115 άλογα, τον 4κύλινδρο 1.5 TSI Evo με 150 PS και τον 4κύλινδρο 1.6 TDI με 95 ίππους. Όλα τα μοτέρ πληρούν τις προδιαγραφές του πρόσφατου προτύπου εκπομπών Euro 6d-TEMP.

Το εμπορικό λανσάρισμα του νέου μικρού, αστικού crossover της VW θα ξεκινήσει στις 19 Απριλίου του 2019. Η τιμή του αυτοκινήτου παραμένει ακόμη άγνωστη, αλλά εκτιμούμε ότι θα ξεκινά περίπου 2.500 ευρώ κάτω από το βασικό T-Roc, δηλαδή περίπου από τις €17.500.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube