Επίσημο: Νέο SEAT Arona [videos]

Επίσημο: Νέο SEAT Arona [videos]

Το νέο μικρό crossover/SUV της ισπανικής εταιρείας, αποκαλύφθηκε χτες στη Βαρκελώνη και από τον Νοέμβριο θα διατίθεται στην αγορά με τιμή από €17.000.

Η SEAT θα λανσάρει εμπορικά το Arona στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και αμέσως ύστερα από το ντεμπούτο του αυτοκινήτου στο κοινό, στην ΙΑΑ 2017, στην Φρανκφούρτη τον ίδιο μήνα.

Το νέο SEAT Arona είναι το δεύτερο crossover/SUV της ισπανικής εταιρείας και τοποθετείται κάτω από το μεγαλύτερο Ateca. Παράλληλα αποτελεί το τρίτο καινούργιο μοντέλο της SEAT για το 2017, ύστερα από τα Ateca και Ibiza και εισέρχεται σε μια κατηγορία που σφύζει από ζωή και καινούργια μοντέλα. Έτσι εκτός από τα εγνωσμένης αξίας Nissan Juke, Ford EcoSport, Opel Mokka X, Peugeot 2008 και Renault Captur θα έχει να αντιμετωπίσει και τα νεοφερμένα Citroën C3 Aircross, Hyundai Kona, Kia Stonic και Opel Crossland. To SEAT Arona θα αποκτήσει γρήγορα αδέρφι και μέσα στο Volkswagen Group στο πρόσωπο του VW T-Roc. Αργότερα, όπως φημολογείται, και η Škoda θα μπει στο παιχνίδι με ένα αντίστοιχα ψηλωμένο Fabia που προς το παρόν ακούει στην κωδική ονομασία Model K

Το νέο SEAT Arona υποστηρίζεται από τι μικρότερη εκδοχή Α0 της σπονδυλωτής πλατφόρμας MQB. Πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα που υποστηρίζει επίσης δύο από τα σουπερμίνι του VW Group, το άρτι λανσαρισμένο Ibiza και το μελλοντικό Volkswagen Polo. Μιλώντας στο λανσάρισμα του αυτοκινήτου χτες, ο Luca de Meo, διευθύνων σύμβουλος της SEAT, είπε ότι η ισπανική φίρμα προγραμματίζει να λανσάρει έξι νέα μοντέλα μέχρι το 2020. Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε φόρμα. Το 2016 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία μας και ήμασταν μέχρι το τέλος Μαΐου εφέτος 13,9% πάνω σε σχέση με αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Είμαστε η τα ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία του VW Group».

Το Arona σχεδιαστικά είναι συγγενές με το μικρότερο Ibiza, καθώς και το μεγαλύτερο Ateca, υιοθετώντας την προστασία της «κοιλιάς» του τελευταίου, συνδυασμένη με πλαστικά προστατευτικά στην αψίδα των θόλων.

Τεχνικά όμως, το αυτοκίνητο βρίσκεται πιο κοντά στο Ibiza, αν και είναι 7,9 πόντους μακρύτερο και σχεδόν δέκα πόντους ψηλότερο από το ομογάλακτο σουπερμίνι. Αυξήσεις που επιβλήθηκαν προκειμένου το Arona να αποκτήσει το ύψος της κοιλιάς από το έδαφος που απαιτεί η κατηγορία και για να βελτιωθεί το εσωτερικό ύψος στην καμπίνα. Ψηλότερα τοποθετημένα κατά 6,2 πόντους είναι και τα καθίσματα, σε σχέση με αυτά του Ibiza, αλλά και με παχύτερα προσκέφαλα και πιο όρθιο παρμπρίζ, προκειμένου ο οδηγός να έχει αυτή την εποπτική θέση οδήγησης που αποτελεί και τη γοητεία, αλλά και λόγο αγοράς για την κατηγορία. Στην καμπίνα υπάρχουν περισσότεροι αποθηκευτικοί χώροι σε σχέση με το Ibiza, αλλά και μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ κατά 45 lt, φτάνοντας έτσι τα 400.

Οδηγός και συνοδηγός έχουν εμπρός τους το οικείο σχεδιαστικά ταμπλό του Ibiza που φιλοξενεί στο κέντρο του μια 8άρα οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων. Επίσης οι αεραγωγοί φάρδυναν σε μια προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση του μεγαλύτερου πλάτους, αλλά και μια σπορ νότα που συμβαδίζει επίσης με τα σπορ χειριστήρια.

Η κίνηση του νέου Arona ανατέθηκε σε μια γκάμα που περιλαμβάνει πέντε μοτέρ –τρία βενζίνης και δύο ντίζελ. Όλοι στέλνουν την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω ενός 5αριού ή 6αριού χειροκίνητου σασμάν ή με αυτόματο 7άρι διπλοσύμπλεκτο DSG.

Οι κινητήρες βενζίνης ξεκινούν με το βασικό 3κύλινδρο των 1.000 κυβικών με ισχύ 95 άλογα και 5άρι χειροκίνητο σασμάν. Το ίδιο μοτέρ με απόδοση 115 PS συνδυάζεται με χειροκίνητο 6άρι ή DSG7, ενώ το κορυφαίο είναι το 4κύλινδρο 1.5 TSI Evo με 150 άλογα, σύστημα απενεργοποίησης κυλίνδρων και στάνταρ συνδυασμένο με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο. Στις βενζίνες, η γκάμα θα κορυφωθεί περαιτέρω αργότερα, με την προσθήκη του Arona Cupra με δίλιτρο μοτέρ 200 ίππων, το ίδιο που θα φορά και το VW Polo GTI.

Στην έκδοση εξοπλισμού FR, η ισπανική θα τοποθετεί στο Arona και το σύστημα Drive Profile για μια ευρύτερη γκάμα δυναμικών επιλογών σε μοτέρ και σασί μέσω τέσσερις οδηγικές ρυθμίσεις: Normal, Sport, Eco και Individual.

Τα δύο μοτέρ ντίζελ ουσιαστικά είναι δύο εκδόσεις ισχύος του 4κύλινδρου 1.600άρη TDI με ισχύ είτε 95 είτε 115 άλογα. Η πιο ισχυρή έκδοση συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο σασμάν, ενώ η 95άρα με 5άρι χειροκίνητο ή αυτόματο.

Όσον αφορά τώρα τα τριμαρίσματα, το Arona θα διατίθεται σε μια ευρεία γκάμα εξοπλισμού και φινιρισμάτων που περιλαμβάνουν 68 πιθανούς συνδυασμούς στην απόχρωση του αμαξώματος και της οροφής. Στο τεχνικό κομμάτι, περιλαμβάνονται τα περισσότερα βοηθήματα ασφαλείας και άνεσης του οδηγού, αλλά και προσαρμοζόμενο cruise control, αυτόματη εναλλαγή σκάλας φώτων, αυτόματοι καθαριστήρες και κάμερα οπισθοπορείας. Επίσης υπάρχει σύστημα εντοπισμού κόπωσης του οδηγού και park assist.

Σε συνέχεια του επίσημου ντεμπούτου του Arona στο ευρύ κοινό, στο Διεθνές Σαλόνι της Φρανκφούρτης τον προσεχή Σεπτέμβριο, το μικρό crossover της SEAT αναμένεται να λανσαριστεί εμπορικά τον ίδιο μήνα και στη χώρα μας από τον Νοέμβριο. Η τιμή του αναμένεται να ξεκινά για το 1.000άρι των 95 PS περίπου 4.000 ευρώ πάνω από το αντίστοιχο Ibiza, δηλαδή γύρω από τις 17.000 ευρώ.

H SEAT αναμένει τόσο μεγάλη ζήτηση για το Arona, έτσι ώστε έχει προετοιμάσει ανάλογα το εργοστάσιο του Martorell στην Ισπανία για να ανταποκριθεί με επάρκεια. Μην ξεχνάμε ότι στο Martorell κατασκευάζονται επίσης τα Ibiza, Leon και Audi A1, οπότε και με την εισαγωγή του Arona, η ετήσια παραγωγή του εργοστασίου αναμένεται να πιάσει τα 500.000 αυτοκίνητα.

Προσεχώς και μέσα στο πρόγραμμα των έξι νέων μοντέλων μέχρι το 2020, η SEAT θα συνεχίσει την επιθετική ανάπτυξη της κατηγορίας των crossover/SUV με ένα μεγαλύτερο μοντέλο. Το αυτοκίνητο θα τοποθετηθεί στην γκάμα πάνω από το Ateca, θα βασίζεται στην πλατφόρμα MQB και σε παρόμοια μηχανικά μέρη με αυτά του Škoda Kodiaq.

[Πηγή SEAT]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube