Επίσημο: Νέο Land Rover Discovery Sport 2015 [54 φωτογραφίες+videos]

Επίσημο: Νέο Land Rover Discovery Sport 2015 [54 φωτογραφίες+videos]

Η Land Rover παρουσίασε και επίσημα τον αντικαταστάτη του Freelander, αλλά μια διαρροή νωρίτερα μας είχε δώσει ήδη τον τόνο.

Αυτό είναι το νέο Land Rover Discovery Sport, ένα κόμπακτ SUV για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, καθώς αποτελεί τον αντικαταστάτη της βρετανικής φίρμας για το βασικό μοντέλο της γκάμας της, το Freelander.

To νέο Discovery Sport σε σχέση με το Freelander είναι πλήρως ανασχεδιασμένο και σαφώς πιο μακρύ, με νέα πίσω ανάρτηση και διάταξη καθισμάτων 2+3+2.

Επιπλέον ενσωματώνει όλη την υφιστάμενη τεχνολογία αιχμής της Land Rover, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος πολυμέσων που θα είναι στάνταρ σε όλη την γκάμα και ενός νέου είδους εξωτερικό αερόσακο πεζού στο καπό.

H Land Rover πιστεύει ότι το νέο Discovery Sport θα γοητεύσει αφενός την υπάρχουσα πελατεία που έπινε νερό στο όνομα του Freelander, αλλά και μια νέα γενιά καταναλωτών που δεν είχε την ευκαιρία να συμβιώσει μέχρι τώρα με ένα Disco.

Το νέο Discovery Sport, του οποίου η τιμή ξεκινά στη Βρετανία από τα £32.395 και φτάνει τα 40 χιλιάρικα στερλίνες, είναι το πρώτο μέλος μιας νέας γενιάς Disco που δίνει έμφαση στην πρακτικότητα ενός SUV και έρχεται να τοποθετηθεί στην γκάμα της εταιρείας ανάμεσα στους δύο πυλώνες της: Το σκληροτράχηλο Defender και την γκάμα του πολυτελούς Range Rover

Υπό τη σκιά του Discovery Vision Concept
Το νέο Discovery Sport είναι σαφές ότι σχεδιαστικά αναφέρεται με μεγάλη πιστότητα στο Discovery Vision Concept που είδαμε στο New York Auto Show 2014, τον περασμένο Απρίλιο. Από την άλλη, να είστε σίγουροι ότι με τη σειρά του θα επηρεάσει σφόδρα τον επερχόμενο αντικαταστάτη του Discovery 4.

Το νέο Discovery Sport, μολονότι είναι εννιά πόντους πιο μακρύ από το Freelander και λίγο πιο κοντό, δείχνει «μαζεμένο», λιγότερο «όρθιο» και τετράγωνο, αλλά και με το αμάξωμά του πιο δεμένο. Ο Gerry McGovern, επικεφαλής σχεδιασμού της εταιρείας, το αποκαλεί «μοντέλο-πρωτοπόρο» σε μια επερχόμενη γενιά Disco που θα στοχεύει να αποδείξει ότι η premium τοποθέτηση μπορεί να συνδυαστεί με την πρακτικότητα, αλλά χωρίς συμβιβασμούς προς καμία κατεύθυνση.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί όσο αφορά το σχεδιασμό του αυτοκινήτου είναι η βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής απόδοσής του. Η μετωπική επιφάνεια σχεδιάστηκε προσεχτικά και με ύψος 1,5 πόντο χαμηλότερο από αυτό του Freelander έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,36. Ένα νούμερο καλό για SUV αυτού του μεγέθους και προϊόν ενδελεχούς αεροδυναμικής μελέτης μέσω κομπιούτερ, αλλά και με τη φυσική του παρουσία σε αεροδυναμική σήραγγα.

Στο εσωτερικό του Disco Sport υπάρχει μια μεγαλοπρεπής, αλλά όχι εκφοβιστική ατμόσφαιρα -«premium, αλλά όχι χλιδάτη», κατά την περιγραφή του McGovern. Μια καμπίνα που θυμίζει άλλα σύγχρονα Land Rover στον τρόπο που δίνει έμφαση στις κάθετες γραμμές και στην εξέχουσα κεντρική κονσόλα που, ειρήσθω εν παρόδω, είναι σχεδιασμένη πιο κοντή και με καλύτερη χωροταξία από αυτή του Range Rover Sport.

Στα πιο απτά πράγματα, εκείνο που σαφώς ξεχωρίζει είναι η πρακτική διάταξη των καθισμάτων, δίνοντας μια νέα διάσταση στη μεταφορική ικανότητα τόσο του Disco όσο και της κατηγορίας του. Αυτό που έχει εμπρός του ο οδηγός είναι κάτι τις το γνώριμο. Το καντράν αποτελείται από δύο κύρια αναλογικά όργανα, ταχύμετρο και στροφόμετρο, που ανάμεσά τους έχουν μια 5ιντση οθόνη πληροφοριών. Το σημείο όμως που έχει αναβαθμιστεί είναι αυτό της ποιότητας των υλικών, ενώ στα κορυφαία μοντέλα της γκάμας του Disco Sport υπάρχουν δερμάτινες επενδύσεις με διπλές ραφές, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την premium ατμόσφαιρα.           

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται μια νέα 8ιντση οθόνη που υποστηρίζει το νέο σύστημα πολυμέσων και που αναμένεται να αποτελέσει στοιχείο του στάνταρ εξοπλισμού για όλη την γκάμα.

Το νέο σύστημα πολυμέσων InControl, εκτός από την αναμενόμενη υποστήριξη στο ηχοσύστημα και στη δορυφορική πλοήγηση, υποστηρίζει επίσης μια νέα γκάμα από εφαρμογές, που για την ώρα περιλαμβάνουν εντοπισμό του αυτοκινήτου σε περίπτωση κλοπής, πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ένα in-car 3G hotspot.  

Πηγαίνοντας προς τα πίσω στην καμπίνα, η δεύτερη σειρά καθισμάτων είναι συρόμενη κατά 16 πόντους, δίνοντας έτσι χώρο για τα πόδια των χρηστών της αντίστοιχο με αυτό ενός Range Rover. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι αντίστοιχα ευοίωνα για τους επιβάτες της τρίτης σειράς που, κατά δήλωση της Land Rover, απευθύνονται σε νέους 13 ετών και κάτω, αν και το σύστημα εισόδου/εξόδου έχει μελετηθεί για ενηλίκους όλων των μεγεθών.

Ατσάλι και αλουμίνιο
Όπως και το Evoque, έτσι και το Discovery Sport βασίζεται σε μια ατσάλινη αυτοφερόμενη βασική δομή. Αλλά οι μηχανικοί της Land Rover έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να βελτιώσουν την ακαμψία και να μειώσουν το βάρος, χρησιμοποιώντας ατσάλι υπερ-υψηλής αντοχής. Για αυτό τον ίδιο τελευταίο λόγο, ακολουθήθηκε η πρόσφατη τάση που επικρατεί στην JLR με τη χρήση αλουμινίου για την οροφή, τα φτερά, το καπό και της πέμπτη πόρτα του Disco Sport.

Το Sport έχει μήκος 4,59 m, διάσταση που το κάνει 9,1 πόντους πιο μακρύ από το Freelander, από το οποίο έχει και οκτώ πόντους επίσης μακρύτερο μεταξόνιο. Τα νούμερα αυτά πάντως ακούγονται μικρά σε σχέση με την εντύπωση που αποκομίζεις από τα στοιχεία χωροταξίας του εσωτερικού και του πορτμπαγκάζ, δείχνοντας την καλή δουλειά που έχει γίνει στην εκμετάλλευση του χώρου.

Ο Murray Dietsch, υπέυθυνος προγραμμάτων της Land Rover, λέει ότι οι μηχανικοί δέχτηκαν αιτήματα από ιδιοκτήτες Freelander για περισσότερο χώρο, τόσο στην καμπίνα όσο και στο πορτμπαγκάζ. Αυτό τους εξανάγκασε να σχεδιάσουν εκ νέου τη σύνθεση σασί/αμαξώματος από τις μεσαίες κολόνες και πίσω. Το έργο τους σαφώς διευκόλυνε η νέα πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που εξαφάνισε τους «πύργους» της παλιάς διάταξης.

Όπως και η υφιστάμενη εμπρός ανάρτηση με τα γόνατα, έτσι και η νέα πολλαπλών συνδέσμων πίσω χρησιμοποιεί αλουμινένιες αρθρώσεις και συνδέσμους για εξοικονόμηση βάρους. Αυτό, καθώς και άλλα ανάλογα μέτρα μείωσης του βάρους έφεραν το νέο Disco Sport να ζυγίζει 1.817 kg, βάρος που είναι πάνω κάτω το ίδιο με το ελαφρά μικρότερο και λιγότερο ευρύχωρο Freelander.

Το νέο σασί του Sport υποστηρίζεται ακόμη από βελτιωμένα δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς, μια νέα μεταβλητής υποβοήθησης ηλεκτρική κρεμαγέρα, την έξτρα επιλογή του αυτόνομου συστήματος φρεναρίσματος ανάγκης (βλέπει τα εμπόδια που δεν είδες) και ένα νέο εξωτερικό αερόσακο που στόχο έχει τη μείωση των επιπτώσεων ενός τραυματισμού, στην περίπτωση που ένας πεζός θα έρθει αντιμέτωπος με το καπό του Disco Sport.

Στα επιπλέον δυναμικά στοιχεία εξοπλισμού του νέου Disco Sport ξεχωρίζουμε το βελτιωμένο σύστημα Terrain Response που, όπως λέει η Land Rover, το κάνει «εξαιρετικά καλό» σε καταστάσεις off-road, ακόμα κι αν το συγκρίνεις με τα μεγαλύτερα αδέρφια του στην γκάμα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Dietsch, το Disco Sport είναι σαφώς πιο ακριβές στο δρόμο από το Freelander και αυτό οφείλεται κυρίως στην πιο σοφιστικέ και ενδοτική πίσω ανάρτηση. «Διαθέτει κύλιση όπως αυτή που χρειάζεται να έχει ένα Discovery», λέει, «με τη φυσική, σταθερή αίσθηση που έχει ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο πιο ελαφρύ από ένα Discovery 4 (σ.σ. 800-900 kg) που είναι φυσικό να είναι πιο ακριβές στο δρόμο. Αλλά ας μη του βάλουμε την ετικέτα “πιο σπορ Discovery”, καθώς διαθέτει το δικό του χαρακτήρα».

Ένας και μοναδικός κινητήρας
Από το λανσάρισμα του νέου Discovery Sport, τον Ιανουάριο του 2015, θα υπάρχει διαθέσιμος ένας μόνο κινητήρας και μάλιστα μόνο σε έκδοση 4x4. Ο 2,2λιτρος SD4 των 190 PS, τον ίδιο που χρησιμοποιούν η η Citroën, η Ford και η Peugeot. Η μοναδική επιλογή των υποψήφιων αγοραστών θα έχει να κάνει με το κιβώτιο ταχυτήτων, όπου θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 6άρι χειροκίνητο σασμάν ή αυτόματο 9άρι της ZF.

Αργότερα μέσα στο 2015, το πότε ακριβώς δεν το προσδιορίζει η JLR, το νέο Disco Sport ED4 θα φορέσει το ολοκαίνουργιο μοτέρ ντίζελ που θα κατασκευάζεται στο Wolverhampton. Πρόκειται για έναν κινητήρα από τη νέα σειρά Ingenium με 150-155 PS που προορίζεται πρωτίστως για τη νέα Jaguar XE.

Αυτός ο πιο οικονομικός κινητήρας του ED4 να επισημάνουμε ότι θα εκπέμπει CO2 119 g/km και θα τοποθετείται μόνο σε προσθιοκίνητα Sport. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία του Evoque, το Disco Sport θα μπορούσε να εξοικονομήσει ακόμη 80 kg βάρους. Στη Βρετανία, οι εκδόσεις με το μοτέρ ED4 αναμένεται να κοστίζουν κάτω από τις 30 χιλιάδες στερλίνες.

Ένα μοτέρ, αλλά τέσσερις εξοπλισμοί
Με το λανσάρισμα του Disco Sport στις αγορές στις 22 Ιανουαρίου, θα υπάρξουν τέσσερα επίπεδα εξοπλισμού: SE, SE Tech, HSE και HSE Luxury. Η κορυφαία έκδοση HSE Luxury αναμένεται να προσφέρει το ίδιο επίπεδο εξοπλισμού με το πλουσιότερο Range Rover.

Έτσι από τον Ιανουάριο, η Land Rover θα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει διαμορφώσει και λανσάρει τους δύο αντικαταστάτες από τα τρία μοντέλα πάνω στα οποία στηρίζεται το οικοδόμημα της βρετανικής εταιρείας. Και τότε θα απομένει να πέσουν με τα μούτρα στο νέο Defender για να ανανεώσουν και τον τρίτο εμπορικό πυλώνα τους. Για όσους διερωτώνται για το Freelander, η παραγωγή του αναμένεται μέσα στον προσεχή χειμώνα να πάρει τέλος.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube