To Audi SQ2 εξαρτάται από την επιτυχία του απλού Q2

To Audi SQ2 εξαρτάται από την επιτυχία του απλού Q2

Η Audi δεν θα ρισκάρει τελικά την παραγωγή ενός γρήγορου Q2, πριν εξασφαλιστεί η καλή εμπορική πορεία της υπόλοιπης "κανονικής" γκάμας του νέου, μικρού crossover

Το νέο Q2 είναι για την Audi ένα πολύ σημαντικό στοίχημα, δεδομένου ότι πλησιάζει πολύ την κατηγορία των φθηνότερων Crossover, όπως το Nissan Juke και του Fiat 500X.

Ωστόσο, παρά την όποια κριτική για τον πίσω ημιάκαμπτο άξονα (στις προσθιοκίνητες εκδόσεις) και κάποια σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό του, τα όπλα του νέου μικρού crossover του Ingolstadt είναι πολλά: σύγχρονη τεχνολογία, μεγάλη γκάμα κινητήρων, βενζίνης και ντίζελ, μεταξύ των οποίων μάλιστα και ένας 1000άρης TFSI, και σχετικά προσιτή τιμή. Και το κυριότερο οι κύκλοι στη μάσκα...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Οδηγούμε το νέο Audi Q2 1.0 TFSI 6MT

Ωστόσο οι δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου καίγονται να μάθουν πότε θα ανακοινωθεί η γρήγορη έκδοση SQ2. Εντοπίστηκε στο Nürburgring αλλά αυτό έγινε μία και μοναδική φορά και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Όταν έγινε η σχετική ερώτηση στον Stephan Knirsch, μέλους του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εξέλιξης της Audi είπε στο αγγλικό Auto Express ότι «είναι κάτι που το εξετάζουμε. Είναι σχετικά εύκολο να το κάνουμε με την πλατφόρμα MQB. Το Q2 μοιράζεται πολλά μηχανικά μέρη με το Α3, αλλά πρώτα πρέπει να δούμε πως θα πάει ολόκληρη η γκάμα του Q2 εμπορικά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Οδηγούμε το νέο Audi Q2 1.4 TFSI S tronic

Η εξέλιξη του SQ2 δεν θα ήταν διόλου παρακινδυνευμένη πρόβλεψη πριν από δύο χρόνια, όταν η Audi διεκδικούσε με αγριότητα σε όλες τις niche κατηγορίες. Αλλά μετά το σκάνδαλο Dieselgate, υπάρχει σαφής οικονομική στενότητα, η οποία άλλωστε καθυστερεί και την εξέλιξη του Q4 και της επόμενης γενιάς του Α3.
Αυτή τη στιγμή η υπο-μάρκα quattro έχει αξιοσημείωτα λιγότερα μοντέλα από τη Mercedes-AMG. Βέβαια ο κύριος αντίπαλος του SQ2 θα ήταν περισσότερο ένα MINI Countryman JCW, δεδομένου ότι η Mercedes-AMG GLA 45 είναι πολύ πιο ισχυρή και ακριβή.
Τα A3 και Q2 έχουν όντως πολλά κοινά μηχανολογικά στοιχεία. Για παράδειγμα το σύστημα διεύθυνσης με τον μεταβλητό λόγο υποβοήθησης του Q2 προήλθε αυτούσιο από το Audi S3. Άρα θα ήταν μάλλον εύκολο να τοποθετηθεί και ο 2λιτρος τούρμπο του S3 με τους 310 PS στο νέο SQ2. Λάβετε δε υπόψη πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελαφρύ crossover, πολύ ελαφρύτερο (και μικρότερο) από την BMW X1, ας πούμε. Μπορεί δηλαδή ακόμα και μικρότερη ιπποδύναμη να είναι υπεραρκετή.



 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube