Tesla: Το Business plan της επόμενης δεκαετίας

Tesla: Το Business plan της επόμενης δεκαετίας

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Tesla, Elon Musk αποκάλυψε το «δεύτερο μέρος» του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τα μελλοντικά μοντέλα της Tesla, την διεύρυνση της αυτόνομης τεχνολογίας αλλά και την πρόθεσή της να μπει δυναμικά στον

Ο Musk είχε αποκαλύψει τον πρώτο στρατηγικό σχεδιασμό της Tesla πριν από μια δεκαετία.

Από τότε, όλες οι ανακοινώσεις υλοποιήθηκαν, περιλαμβανομένων των Tesla S, Model X και του Model 3 αλλά και της απόφασης να γίνει πάροχος ηλιακής ενέργειας.

Η δημοσιοποίηση του δεύτερου μέρους του στρατηγικού σχεδιασμού έγινε από την ιστοσελίδα της Tesla χθες βράδυ. Εκεί ο Musk επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιάσουν ένα μικρό SUV καθώς και ένα ηλεκτρικό pick-up, αλλά απέκλεισε την εξέλιξη κάποιου μοντέλου φθηνότερου από το Model 3.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Οδηγούμε το ηλεκτρικό Tesla S

O Musk επίσης είπε πως θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την εταιρεία δύο ακόμα τύποι ηλεκτρικών οχημάτων: Bαρέως τύπου φορτηγά και λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών. Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι και οι δύο αυτοί τύποι βρίσκονται υπό εξέλιξη και θα παρουσιαστούν από την Tesla το επόμενο έτος. Αναφερόμενος στο φορτηγό με την ονομασία «Tesla Semi» o Musk είπε: «πιστεύουμε πως θα επιφέρει σημαντική μείωση στο κόστος μεταφορών. Την ίδια στιγμή θα είναι πολύ πιο ασφαλές και εύκολο στη χρήση του».



Όσον αφορά την αυτόνομη τεχνολογία ο Musk είπε πως όσο αυτή εξελίσσεται και ωριμάζει θα επιτρέψει σε όλα τα μοντέλα της Tesla να είναι πλήρως αυτόνομα με επιπλέον συστήματα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν κάποια από τα λειτουργικά συστήματα πάθει βλάβη, το αυτοκίνητο θα μπορεί ακόμα να οδηγηθεί από μόνο του.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως ενώ το λογισμικό βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο εξέλιξης και είναι πολύ καλύτερο από έναν μέσο οδηγό με σάρκα και οστά, θα υπάρξει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν η αυτόνομη οδήγηση εγκριθεί πλήρως από τις ελεγκτικές αρχές.

Αναφέρθηκε επίσης και στον πρόσφατο θάνατο ενός οδηγού Tesla, την ώρα που ήταν σε λειτουργία το σύστημα Autopilot του αυτοκινήτου και επέμεινε πως αν το σύστημα χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο «είναι ήδη σημαντικά πιο ασφαλές από το να οδηγεί κάποιος από μόνος του» Και συνέχισε πως θα θεωρούσε τον εαυτό του «ηθικά ανεπαρκή» αν καθυστερούσε την εφαρμογή της τεχνολογίας απλώς και μόνο για το φόβο της κακής δημοσιότητας ή «κάποιων μπακάλικων υπολογισμών για κόστη που προκύπτουν από νομική υπαιτιότητα».

Ο αυτόματος πιλότος είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση, είπε ο Musk και θα συνεχίσει να βελτιώνεται. «Μόλις το σύστημα γίνει περίπου δέκα φορές πιο ασφαλές από τον μέσο οδηγό που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, θα περάσουμε από το δοκιμαστικό στάδιο σε κανονικό».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ To Autopilot System της Tesla τα κάνει όλα μόνο του! [video]

Τον περασμένο μήνα εξάλλου η Tesla ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει την εταιρεία ηλιακής ενέργειας Solarcity προκειμένου να ενσωματώσει τις τεχνολογίες της στα συστήματα επαναφόρτισης των αυτοκινήτων Tesla.

O Musk επιβεβαίωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μια «όμορφα ενσωματωμένη ηλιακή οροφή που να συνδέεται με την μπαταρία του αυτοκινήτου η οποία θα αρχίσει σταδιακά να πωλείται σε παγκόσμια κλίμακα με μια διαδικασία που θα είναι εύκολη στην παραγγελία, γρήγορη στην τοποθέτηση και θα λειτουργεί με μια απλή εφαρμογή από το smartphone.

Ένα άλλο σχέδιο της Tesla είναι το υπηρεσία car sharing (κοινής χρήσης) των αυτοκινήτων Tesla. Με αυτό ένα πλήρως αυτόνομο Tesla «θα μπορεί να αποδίδει επιπλέον εισόδημα στον ιδιοκτήτη του, όσο αυτός βρίσκεται στη δουλειά ή σε διακοπές». Το σχέδιο είναι πως όταν η πλήρως αυτόνομη οδήγηση επιτραπεί από τις ρυθμιστικές αρχές, ένα αυτοκίνητο Tesla θα μπορεί να «καλείται» οπουδήποτε. Χαρακτηριστικά ο Musk ανέφερε: «Από τη στιγμή που ένα όχημα χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη του για το 5% έως 10% της ημέρας, το βασικό οικονομικό όφελος ενός αυτόνομου αυτοκινήτου θα μπορεί να είναι πολλαπλάσιο από αυτό ενός κανονικού».

Επιπλέον σε πόλεις που η ζήτηση θα υπερκαλύπτει την προσφορά η Tesla θα έχει έναν δικό της στόλο αυτοκινήτων που θα μπορεί να μοιράζεται.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube