Το Μέγα-εργοστάσιο της Tesla σε αριθμούς

Το Μέγα-εργοστάσιο της Tesla σε αριθμούς

Το ολοκαίνουργιο εργοστάσιο της Tesla ανοίγει την Παρασκευή και σύμφωνα με τους αριθμούς, θα ταράξει τα νερά της αυτοκίνησης σε όλα τα επίπεδα.

Προλαβαίνοντας τον ίδιο της τον εαυτό, η -ταγμένη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- Tesla έχει ήδη έτοιμο ένα μεγάλο μέρος του νέου της εργοστασίου στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι το εργοστάσιο θα ήταν έτοιμο στις αρχές του 2017 για να υποστηρίξει την παραγωγή του ολοκαίνουργιου Model 3. Πέραν αυτού θα παράγει μπαταρίες και άλλα μηχανικά μέρη για όλη τη γκάμα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Model S και Model X.

Δείτε ακόμα Tesla: To business plan της επόμενης δεκαετίας

Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να φέρει επανάσταση στην κατασκευή μπαταριών αφού σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρείας μπορεί να περιορίσει το κόστος παραγωγής τους κατά περίπου 30%. Αυτό βέβαια θα γίνει μέσα στο 2017, λίγο πριν την έναρξη της παραγωγής του Model 3.

Το τελευταίο θα είναι το μικρότερο και πιο προσιτό μοντέλο της εταιρείας, με τις νέες μεθόδους παραγωγής του να παίζουν τον πρώτο ρόλο στο η συμπίεση του κόστους παραγωγής του.

Ακριβώς εκεί βρίσκεται και το σημείο κλειδί του νέου εργοστασίου, για το οποίο οι βασικότεροι αριθμοί είναι οι εξής:

35 GWh
Αυτή είναι η ενέργεια των μπαταριών που θα παράγονται σε ετήσια βάση στο εργοστάσιο, όταν φτάσει τη μέγιστη δυναμική του.



Δεν είναι και πολύ εύκολο να αποτυπώσεις το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το μέγεθος, οπότε μπορείτε απλώς να το σκεφτείτε το ως εξής: Είναι αρκετό για να τροφοδοτήσεις μια συσκευή με ένα δισεκατομμύριο Watt για μια ολόκληρη ώρα.

2020
Αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία το πλάνο προβλέπει ότι το εργοστάσιο θα φτάσει τη μέγιστη δυναμική της παραγωγής του. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ετήσια παραγωγή σε μπαταρίες ιόντων λιθίου μεγαλύτερη από τη συνολική παραγωγή μπαταριών του έτους 2013.

500.000 αυτοκίνητα
Αυτός είναι ο τελικός στόχος παραγωγής της Tesla, κάτι που αποτελεί γιγαντιαίο βήμα για μια εταιρεία που δεν έχει ποτέ της μέχρι σήμερα ξεπεράσει τα 50.000 αυτοκίνητα το χρόνο.



Ως μια τάξη μεγέθους, σκεφτείτε ότι το εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Μ. Βρετανίας χρειάστηκε 28 χρόνια λειτουργίας για να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο δυναμικής.

Πάνω από 12.000 στρέμματα
Αυτή τη στιγμή το συνολικό εμβαδό των εγκαταστάσεων ξεπερνάει τα 12.000 στρέμματα και μόλις ολοκληρωθεί θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα του πλανήτη.
Όσο για το κυρίως εργοστάσιο, θα καταλαμβάνει το ένα έκτο της συνολικής έκτασης των εγκαταστάσεων.

6.500 εργαζόμενοι
Το 2020 όταν και θα έχει φτάσει την μέγιστη δυναμική του το εργοστάσιο, θα απασχολεί 6.500 ανθρώπους. Όσο για την κατασκευή του, εργάστηκαν περίπου 1.000 τεχνίτες για εφτά ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα σε δύο βάρδιες για να προλάβουν να το ετοιμάσουν.

400.000 παραγγελίες
Το νέο Model 3 είναι ήδη απίστευτα δημοφιλές πολύ πριν να ξεκινήσει η παραγωγή του, στο τέλος του 2017. Ήδη 400.000 άνθρωποι έχουν παραγγείλει το δικό τους και το Μέγα-εργοστάσιο έχει ως αποστολή να ανταπεξέλθει σε αυτή τη ζήτηση.



4,5 δις ευρώ
Δεν είναι απολύτως επίσημο αλλά οι πληροφορίες λένε ότι αυτό είναι το κόστος για την κατασκευή του εργοστασίου. Γι’ αυτό και η Tesla σύναψε διάφορες συνεργασίες προκειμένου να βρει επαρκή χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Μια από τις πιο βασικές είναι με την Panasonic, με την οποία εξάλλου η Tesla έχει και μετοχική σχέση.

[Πηγή: Autocar.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube