Σε όλους μας αρέσει η ταχύτητα, έλα όμως που σκοτώνει [video]

Σε όλους μας αρέσει η ταχύτητα, έλα όμως που σκοτώνει [video]

Τρεις δοκιμές πρόσκρουσης με Honda CR-V του 2010 αποδεικνύουν έμπρακτα τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής ταχύτητας.

ταχύτητα

Διαβάζετε Drive επειδή σας αρέσει η ταχύτητα, αλλά η σκληρή πραγματικότητα κι οι νόμοι της Φυσικής επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση. Σκεφτείτε το δύο φορές πριν πατήσετε παραπάνω το γκάζι κι αυξήσετε την ταχύτητα με την οποία κινείστε. 

Το αμερικανικό Ινστιτούτο IIHS πραγματοποίησε τρεις δοκιμές πρόσκρουσης με ένα CR-V του 2010, στο οποίο αύξησε δύο φορές την ταχύτητα κίνησης. 

Αύξηση της ταχύτητας κίνησης κατά 5% οδηγεί σε 10% άνοδο των τροχαίων ατυχημάτων και 20% των δυστυχημάτων

Αρχικά προσέκρουσε στο σταθερό αντικείμενο με 64 km/h, την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται τα τυποποιημένα crash test. Στη συνέχεια με 80 και τελικά με 90 km/h.

ταχύτητα

Αύξηση της ταχύτητας κατά μόλις 10 km/h, πραγματικά αμελητέα διαφοροποίηση θα σκεφτεί κάποιος. Μπορεί συμβεί αν ξεχαστείς και πατήσεις ελάχιστα παραπάνω το γκάζι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τροχαία δυστυχήματα στις πόλεις: Ποδηλάτες και πεζοί το 70% των θυμάτων στην ΕΕ

Κι όμως, αυτή η μικρή μεταβολή είχε σημαντικά αρνητική επίπτωση στην παρεχόμενη παθητική ασφάλεια με τη δοκιμή να καταδεικνύει πόσο ανασφαλές καθίσταται ένα γεροδεμένο μοντέλο όταν αυξάνεται η ταχύτητα.

ταχύτητα

Με 64 km/h, το CR-V συμπεριφέρεται σωστά, διατηρώντας αρκετό χώρο στην καμπίνα ώστε να προστατεύσει τον οδηγό. Σε μια τέτοια σύγκρουση, ο τελευταίος θα υποστεί καθόλου ή μικρής έκτασης τραυματισμούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τροχαία δυστυχήματα: Μειώθηκαν στο 50% οι νεκροί στην Ελλάδα μέσα σε μια δεκαετία

Καθώς η ταχύτητα αυξάνονται στα 80 km/h, καταγράφεται περισσότερη δομική παραμόρφωση. Ολόκληρο το ταμπλό εισβάλλει μες στην καμπίνα και τα γόνατα του ανδρεικέλου σημειώνουν υψηλές τιμές καταπόνησης.

Με 90 km/h, τα πράγματα γίνονται πραγματικά άσχημα. Ο κλωβός ασφαλείας του CR-V καταρρέει με την μπροστινή κολόνα να τσακίζει και ολόκληρο το ταμπλό να παρεισφρύει στον χώρο επιβίωσης του επιβάτη. Το ανδρείκελο καταγράφει τιμές που υποδεικνύουν πιθανούς σοβαρούς τραυματισμούς στο πρόσωπο, στον εγκέφαλο, στον αυχένα και στο κάτω τμήμα των ποδιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τροχαίο δυστύχημα για Ferrari και Lamborghini [video]

Αξίζει να σημειωθεί ότι με μέσο όρο ηλικίας των ΙΧ στα 17 έτη στην πατρίδα μας, η συγκεκριμένη γενιά CR-V είναι σαφώς ασφαλέστερη από το μέσο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί εκεί έξω. 

ταχύτητα

Για αυτό άλλωστε κι αποδίδει άριστα στα τυποποιημένα crash test. Όταν όμως η ταχύτητα αυξάνεται, αδυνατεί να προστατεύσει επαρκώς τους επιβαίνοντες. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 1/3 των τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα. 

Επίσης, αναφέρουν κάτι που συμβαδίζει με τα πορίσματα του βίντεο: Αύξηση της ταχύτητας κίνησης ενός οχήματος κατά 5% οδηγεί σε 10% άνοδο των τροχαίων ατυχημάτων και κατά 20% των δυστυχημάτων.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube