Γατάκι Elon, έχεις ξαναδεί τιμόνι σαν του Mazda MX-81; [video]

Γατάκι Elon, έχεις ξαναδεί τιμόνι σαν του Mazda MX-81; [video]

Αν σας φαίνεται παράξενο το yoke των Tesla, πού να δείτε τι τιμόνι έχει το Mazda MX-81...

Πολλοί έχουν επικρινεί το πετσοκομένο τιμόνι yoke που φορούν τα Plaid της Tesla. Αλλά υπάρχει ένα τιμόνι που έρχεται από τέσσερις 10ετίες πίσω και κάνει το δημιούργημα του Elon Musk να φαντάζει απίστευτα εργονομικό κι εύκολο στη χρήση. Πόσοι θυμάστε το Mazda MX-81 από το 1981;

Σχεδιασμένο από τον Marc Deschamps, τότε επικεφαλής σχεδιασμού της Bertone, το Mazda MX-81 Aria ήταν ένα πρωτότυπο που ξεχείλιζε από φουτουριστικές ιδέες. Αλλά όσο ριζοσπαστικό κι αν φάνταζε το αμάξωμά του, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το τιμόνι του — αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι.

Κάποτε, η Mazda θεώρησε καλή ιδέα να έχουμε για τιμόνι τη λωρίδα που βάζουμε τα ψώνια στο ταμείο στο σούπερ-μάρκετ. Ευτυχώς το ξανασκέφτηκε

Mazda MX-81

Αμέτρητα πρωτότυπα της δεκαετίας του '70 και του '80 είχαν αντισυμβατικά συστήματα διεύθυνσης, όπως το Citroën Karin κι η Maserati Boomerang. Η φωτογραφία από πάνω δείχνει το τιμόνι της Ιταλίδας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Top 20: Τα πιο περίεργα ταμπλό που έχουμε δει σε αυτοκίνητα!

Ωστόσο, το Mazda MX-81 Aria κάνει σχεδόν όλα τα παραπάνω να φαίνονται συνηθισμένα. Αντί να στρίψετε ένα στρογγυλό τιμόνι, για να κατευθύνετε το ιαπωνικό πρωτότυπο έπρεπε να περιστρέψετε αυτό που ήταν ουσιαστικά ένας ιμάντας, τυλιγμένος γύρω από ένα σταθερό ορθογώνιο σύμπλεγμα.

Mazda MX-81

Η υπόλοιπη κολόνα έμενε ακίνητη και περιλάμβανε διακόπτες για φλας, υαλοκαθαριστήρες, προβολείς κι ένα μεγάλο κουμπί  που ενεργοποιούσε την κόρνα. Στο κέντρο της είχε μια οθόνη που μοιάζει με παλιό θυροτηλέφωνο, η οποία μετέδιδε πληροφορίες όπως η ταχύτητα κι οι rpm. Πόσο '80s όλα αυτά...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κι όμως, κάποτε κυκλοφορούσε μια 4πορτη Porsche 911

Αλλά αν αυτό ισχύει για τον υπόλοιπο συρφετό από κουμπιά και την παλιακή οθόνη, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το παράξενο μαύρο λουρί. Το να το στρίψετε ήταν άβολο κι ευτυχώς παρέμεινε μια ιδέα που η Mazda δεν έβαλε ποτέ στην παραγωγή.

Mazda MX-81

Πάντα ήταν πρωτοπόρος εταιρεία κι έχει ενσωματώσει στα μοντέλα της πολλές ιδέες που οι άλλοι κατασκευαστές δεν θα τολμούσαν ποτέ. Φαίνεται ότι όμως ότι το τιμόνι του Mazda MX-81 παραήταν ακραίο, ακόμα και για την εταιρεία από τη Χιροσίμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νιώσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη Mercedes-Benz S320 που κυκλοφορούσε ο κυκλοφορούσε ο Κωστής Στεφανόπουλος

Πέρα από το παράξενο τιμόνι, η καμπίνα του MX-81 ήταν αρκετά προοδευτική. Είχε περιστρεφόμενα μπροστινά καθίσματα κι έναν έξυπνο περιστρεφόμενο χώρο αποθήκευσης στο ταμπλό για τον συνοδηγό. Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά, αναφέρουμε το ηλεκτρικό κάλυμμα του υαλοκαθαριστήρα.

Mazda MX-81

Πολλά αντίστοιχα πρωτότυπα καταλήγουν στην πρέσα, αλλά το Mazda MX-81 διέφυγε την καταστροφή. Εν μέσω πανδημίας, το 2021 η εταιρεία το έβγαλε από την αποθήκη και το έστειλε στην Ιταλία για εργασίες αποκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Γιατί ο Steve Jobs αγόραζε την ίδια Porsche κάθε έξι μήνες;

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, μεταφέρθηκε στην Piazza del Duomo στο Μιλάνο, μπροστά από τον καθεδρικό ναό. 

Mazda MX-81

Εκεί όπου η Mazda το είχε φωτογραφίσει πριν από 40 χρόνια. Μόνο μη μας ρωτάτε πώς έγιναν οι μανούβρες για χάρη της πόζας. Είμαστε κι εμείς αντίστοιχα περίεργοι όπως εσείς να μάθουμε αν ο ιμάντας του τιμονιού λειτουργεί ακόμα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube