Οι μπαριέρες δεν μπορούν να σταματήσουν τα βαριά EV [video]

Οι μπαριέρες δεν μπορούν να σταματήσουν τα βαριά EV [video]

Το πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln (UNL) μετά από έρευνα που διεξήγαγε, απεφάνθη πως οι προστατευτικές μπάρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα βαριά EV.

EV crash-test

Σε ένα επιτόπιο crash-test προχώρησε το πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln, δείχνοντας πως τα βαριά EV μπορούν να περάσουν σχετικά εύκολα πάνω από τις προστατευτικές μπάρες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ειδικοί έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το πόσο ασφαλή είναι για τους οδηγούς αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες τα βαριά EV που κυκλοφορούν στους δρόμους ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, το πανεπιστήμιο Nebraska-Lincoln αποφάσισε να διεξάγει δοκιμή πρόσκρουσης προκειμένου να εξετάσει αν και κατά πόσο οι προστατευτικές μπάρες μπορούν να συγκρατήσουν ένα βαρύ EV. Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκε το Rivian R1T, ένα αυτοκίνητο βάρους τριών τόνων.

Όπως απέδειξε crash-test του πανεπιστημίου Nebraska-Lincoln, οι μπαριέρες δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα EV που προσεγγίζουν σε βάρος τους 2,5 τόνους

EV crash-test

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Tesla Cybertruck προβληματίζει την Ευρώπη πριν καν έρθει!

Τα αποτελέσματα προκαλούν προβληματισμό, μιας και το θηριώδες pick-up κινούμενο με ταχύτητα 100 km/h τρυπά με χαρακτηριστική άνεση την προστατευτική μπαριέρα. «Είναι σημαντικό να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα,» είπε ο Cody Stolle, υποδιευθυντής του ιδρύματος Midwest Roadside Safety Facility, που ήταν επίσης μέρος της δοκιμής. «Όσο αυξάνεται το ποσοστό των EV που κυκλοφορούν στον δρόμο, θα αυξάνεται και το ποσοστό των ατυχημάτων που αφορούν EV».

Οι συγκεκριμένες μπαριέρες, όπως έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες δοκιμές, είναι ικανές να συγκρατήσουν pick-up με θερμικούς κινητήρες, όπως το ιδιαίτερα δημοφιλές Ford F-150. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους όμως, η βαρύτερη θερμική έκδοση Platinum ζυγίζει 2,2 τόνους, τη στιγμή που η βαρύτερη εξηλεκτρισμένη ξεπερνά τους 3,1 τόνους. Μιλάμε δηλαδή για διαφορά σχεδόν ενός τόνου.

«Είναι σημαντικό να διεξάγουμε αυτές τις συγκριτικές δοκιμές με EV, ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε οποιονδήποτε πιθανό κίνδυνο. Αυτό είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα προς το να εξασφαλίσουμε ότι τα μέτρα προστασίας των οδηγών, όπως για παράδειγμα οι μπαριέρες, προσαρμόζονται, ώστε να ικανοποιούν τη μεταβαλλόμενη σύνθεση του στόλου των αυτοκινήτων», ανέφερε η Genevieve Pezzola, ερευνήτρια πολιτική μηχανικός στο US Army Engineer Research and Development Center.

Τα θέματα ασφαλείας άλλωστε είναι οι κύριοι λόγοι που βάζουν φραγμούς στην είσοδο pick-up αντίστοιχου βάρους στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Tesla Cybertruck.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube