H Bentley καλεί από την εφεδρεία την R-Type Continental 1952 [video]

H Bentley καλεί από την εφεδρεία την R-Type Continental 1952 [video]

Η πρώτη Continental έρχεται να συνδράμει με την φονταμενταλιστική αξία της στη βρετανική φίρμα την πιο πρόσφατη συνονόματή της.

H Bentley προωθεί την Continental GT Speed 2016 συνδέοντάς την με την R-Type Continental του 1952, το μοντέλο της βρετανικής εταιρείας που έκανε για πρώτη φορά χρήση του ονόματος.

Με την περιγραφή ως του «πρώτου Grand Tourer στον κόσμο», η R-Type Continental φορούσε αμάξωμα από αλουμίνιο και έναν 4,6λιτρο 6κύλινδρο κινητήρα που απέδιδε μέγιστη ισχύ 155 PS. Μπορεί η ιπποδύναμη αυτή να μην συναρπάζει σήμερα, αλλά τότε αρκούσε για να την χρίσει το ταχύτερο 4θέσιο αυτοκίνητο του κόσμου με τελική ταχύτητα 120 mph ή 193 km/h.

Η R-Type Continental ήταν η έκδοση υψηλών επιδόσεων της R-Type, με το ίδιο μεν μοτέρ, αλλά ενισχυμένη τροφοδοσία, αυξημένη συμπίεση και μακρύτερη τελική σχέση μετάδοσης. Το σχέδιο ήταν προϊόν συνεργασίας μηχανικών και σχεδιαστών της Rolls-Royce με την H. J. Mulliner & Co., με το τελικό φινίρισμα να ανήκει στον Stanley Watts, σχεδιαστή της τελευταίας. Το σασί κατασκευαζόταν στις εγκαταστάσεις της Rolls-Royce στο Crew και το αυτοκίνητο μοιραζόταν πολλά από τα μέρη του με τη στάνταρ R-Type. Το 1954, ο 6κύλινδρος κινητήρας της R-Type Continental μεγάλωσε, φτάνοντας τα 4,9 lt από την αύξηση της διαμέτρου των εμβόλων.

H R-Type Continental αποδείχτηκε εμπορική επιτυχία και η Bentley κατασκεύασε συνολικά 208 κομμάτια (συμπεριλαμβανομένου του πρωτοτύπου δοκιμών) με την πλειονότητα εξ αυτών να έχουν φτιαχτεί από την καροτσερία H. J. Mulliner & Co., που στην ουσία ανήκε εκείνη την εποχή στην John Croall & Sons. Οι άλλοι καροσερίστες ήταν και από την Αγγλία, όπως ο Park Ward που έφτιαξε έξι κομμάτια, αλλά και από το εξωτερικό. Όπως ο Παριζιάνος Franay που κατασκεύασε πέντε, ο Ελβετός Graber που έφτιαξε τρία, αλλά και ο Pinifarina (!) που έφτιαξε ένα. Αυτή η επιτυχία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, καθώς η τιμή του αυτοκινήτου ήταν £6.928 ή σχεδόν 15 φορές το μέσο ετήσιο βρετανικό εισόδημα και τρεισήμισι φορές πάνω από τη μέση τιμή μιας Bentley.

H R-Type Continental, με ηλικία άνω των 60 ετών, κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Bentley, η οποία μνημονεύει τα τρία βασικά σχεδιαστικά συστατικά του αυτοκινήτου: Εντυπωσιακά δυναμική γραμμή, μυώδη πίσω πλαϊνά και οπισθοκλινή, «γρήγορη» οροφή. Τρία συστατικά που παραμένουν θεμελιώδες κομμάτι του DNA της Bentley.

[Πηγή Bentley Motors]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube