To VW Golf GTI γίνεται «εύκολα» πισωκίνητο [video]

To VW Golf GTI γίνεται «εύκολα» πισωκίνητο [video]

Η μετατροπή τετρακίνητου σε πισωκίνητο είναι εύκολη… στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ωστόσο, αυτό το πρότζεκτ έχει γίνει δημοφιλές τον τελευταίο καιρό, ιδίως με το Golf.

Ένα Volkswagen Golf που εξαερώνει τα πίσω του λάστιχα; Μπορεί πιθανόν να το δούμε στο νέο Golf R, που διαθέτει ειδική τετρακίνηση με κατάλληλο και νέο πίσω άξονα. Από την άλλη, αξίζει να πούμε, ότι η BMW είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια που εμπορεύεται κόμπακτ πισωκίνητα μοντέλα.

Αν κοιτάξουμε την περίπτωση των βελτιωτών και κάποιων ανεξάρτητων ομάδων, θα δούμε ότι προέκυψε πρόσφατα μια παράξενη τάση: Να μετατρέπουν τα Golf σε πισωκίνητα. Ήδη το φθινόπωρο που μας πέρασε, μια φιλανδική ομάδα εμφανίστηκε με ένα Golf VII με μοτέρ BMW V8 και άξονα μετάδοσης! 

Αυτή τη φορά, μια αμερικανική ομάδα παρουσιάζει ένα σφόδρα τροποποιημένο Golf V GTI. Όμως, το πρότζεκτ είχε μια ιδιαιτερότητα: Να χρησιμοποιήσουν εξαρτήματα μόνο από τον Όμιλο Volkswagen. Το σύνολο της μετάδοσης λοιπόν αντικαταστάθηκε από αυτό ενός Golf V R32.

Υπήρχε, ωστόσο, ένας περιορισμός: Το αυθεντικό σύστημα τετρακίνησης Haldex στο Golf λειτουργεί καταρχήν στέλνοντας τη ροπή στους εμπρός τροχούς, ενώ μεταφέρει έως και 50% πίσω on demand. Η αφαίρεση των δύο εμπρός ημιαξονίων λοιπόν δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς το αυτοκίνητο απλώς δεν θα κουνιόταν. Έτσι χρειάστηκε να αλλαχτεί το διαχειριστικό ελέγχου του Haldex για να τον αναγκάσει να λειτουργεί συνεχώς, παρέχοντας σταθερά τη ροπή στους πίσω τροχούς. Το πίσω διαφορικό, πακέτο με τον Haldex, επίσης συγκολλήθηκε για να βελτιώσει τις δυνατότητες ολίσθησης του αυτοκινήτου.

Το 500 άλογα όμως ήταν δυστυχώς πάρα πολλά για τον κακόμοιρο τον Haldex. Αυτό το Golf, με την αρχική του δύναμη, λειτούργησε πολύ καλά, δείχνοντας επιπλέον ότι και η μετατροπή δεν είναι αδύνατη. Ο στόχος ήταν ο εξής: Να αποδειχθεί ότι είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν ανταλλακτικά και να μετατραπεί ένα προσθιοκίνητο Golf σε τετρακίνητο ή… πισωκίνητο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube