Ποιες ζάντες αντέχουν πιο πολύ: Ατσάλινες ή αλουμινίου; [video]

Ποιες ζάντες αντέχουν πιο πολύ: Ατσάλινες ή αλουμινίου; [video]

Με τη βοήθεια μιας υδραυλικής πρέσας, ίσως μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση. Ή τουλάχιστον να παρακολουθήσουμε ένα απολαυστικό πείραμα.

Ο βασικότερος, και για τους περισσότερους ο μοναδικός λόγος επιλογής ζαντών ελαφρού κράματος για το αυτοκίνητο είναι η εμφάνιση. Το διαφορετικό υλικό κατασκευής όμως, συνεπάγεται και διαφορετική αντοχή.

Τα όρια αυτής της αντοχής ανέλαβαν να δοκιμάσουν οι άνθρωποι που έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για το Hydraulic Press Channel του YouTube, που όπως είναι αρκετά σαφές από το όνομά του, αρέσκεται στο να συμπιέζει μέχρι διάλυσης διάφορα αντικείμενα και εργαλεία. Για την περίσταση πήραν κάποιους τροχούς αυτοκινήτων με σιδερένιες και αλουμινένιες ζάντες, και τους έβαλαν στην πρέσα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κόντρα στο χιόνι: 4WD με θερινά λάστιχα ή FWD με χειμερινά; [video]

Στην πραγματικότητα βέβαια, το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος έχει ισχύ μόνο για τα συγκεκριμένα μοντέλα ζαντών. Κάθε εταιρία χρησιμοποιεί διαφορετικά κράματα, με αποτέλεσμα κάθε ζάντα «αλουμινίου» να εμφανίζει διαφορετική αντοχή. Στις σιδερένιες, η διακύμανση λόγω υλικού είναι μικρότερη, η αντοχή επηρεάζεται όμως από τη σκουριά. Ακόμα κι έτσι, το πείραμα είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς των διαφορετικών υλικών, αλλά και ένα… περίεργα απολαυστικό θέαμα.

Πέρα από την πίεση με την οποία διαλύθηκε η κάθε ζάντα, τη σημασία του έχει και το πώς διαλύθηκε η καθεμιά. Η αλουμινένια φαίνεται να σπάει και να καταστρέφεται τελείως, ειδικά όταν δέχεται πίεση από το πλάι. Αντίθετα, η σιδερένια λυγίζει πιο εύκολα, όμως συμπιέζεται αντί να σπάει, οπότε παραμένει σε μια πιο αξιόλογη μορφή, έστω… τετράγωνη. Μάλιστα στην πίεση από το πλάι, φαίνεται σαν να έχει αλλάξει μόνο το offset της!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube