Κόντρα στο χιόνι: 4WD με θερινά λάστιχα ή FWD με χειμερινά; [video]

Κόντρα στο χιόνι: 4WD με θερινά λάστιχα ή FWD με χειμερινά; [video]

Τι είναι ικανότερο και πιο ασφαλές στο χιόνι: ένα τετρακίνητο, ή ένα προσθιοκίνητο με χειμερινά λάστιχα; Αυτό το video δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση.

Τα χειμερινά λάστιχα είναι υποχρεωτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ και στη χώρα μας χρησιμοποιούνται αρκετά από κατοίκους της Β. Ελλάδας ή ορεινών περιοχών. Σε περίπτωση που υπάρχει ακόμα κάποια αμφιβολία για τις ικανότητές τους, αυτό το video έρχεται να τις αναδείξει ακόμα μια φορά.

Οι άνθρωποι του εξειδικευμένου σε θέματα ελαστικών site Tyre Reviews, πραγματοποίησαν μια αρκετά κατατοπιστική δοκιμή σε μια χιονισμένη πίστα δοκιμών στο Ivalo, στη Φινλανδία. Πήραν δύο εκδοχές της BMW X1, μια προσθιοκίνητη και μια τετρακίνητη, και φόρεσαν στην πρώτη ένα σετ χειμερινά και στη δεύτερη ένα σετ θερινά λάστιχα, ίδιων διαστάσεων (225/50R17). Για την περίσταση επιλέχθηκαν δύο μοντέλα της Goodyear με πολύ καλές αξιολογήσεις, και συγκεκριμένα το UltraGrip Performance και το Eagle F1 Assymetric 3, αντίστοιχα.

Η αξιολόγηση έγινε μέσα από συγκεκριμένες δοκιμασίες: Επιτάχυνση και επιβράδυνση σε επίπεδο έδαφος, το ίδιο σε ανηφόρα/κατηφόρα, αποφυγή εμποδίου και συνολική οδική συμπεριφορά. Στην πρώτη δοκιμασία, όπου τα αυτοκίνητα έπρεπε να επιταχύνουν από στάση μέχρι τα 50 km/h και μετά να φρενάρουν μέχρι ακινητοποίησης, η διαφορά ήταν ήδη συγκλονιστική. Τη στιγμή που η προσθιοκίνητη Χ1 με τα χειμερινά είχε ήδη ακινητοποιηθεί, η τετρακίνητη ήταν ακόμα στη φάση της επιτάχυνσης, κινούμενη με 42 km/h. Και σταμάτησε τελικά μετά από…34 m.

Η κεκλιμένη επιφάνεια με κλίση 10% δεν προβληματίζει καθόλου την προσθιοκίνητη Χ1, ενώ η τετρακίνηση δεν καταφέρνει να κάνει παρά ελάχιστα μέτρα πριν τσουλήσει και πάλι προς τα πίσω. Και στο φρενάρισμα στην κατηφόρα, η διαφορά είναι ακόμα εντονότερη απ’ ό,τι ήταν στο επίπεδο έδαφος. Στην αποφυγή εμποδίου, τα 45 km/h είναι παιχνιδάκι για τα χειμερινά λάστιχα, ενώ με τα θερινά ακόμα και με 35 km/h η προσπάθεια είναι αποτυχημένη, και οι αντιδράσεις του αυτοκινήτου αρκετά έντονες, παρότι η δοκιμή γίνεται φυσικά με το σύστημα ευστάθειας ενεργοποιημένο.

Τέλος, στη διαμορφωμένη διαδρομή που η προσθιοκίνητη X1 έγραψε χρόνο 1’ 19" 23, η τετρακίνητη… δυσκολεύτηκε ακόμα και να μπει, αφού ο δρόμος για εκεί είχε λίγο ανηφορική κλίση. Τελικά τα κατάφερε, και ολοκλήρωσε τον πρώτο, αναγνωριστικό γύρο, όχι όμως και τον χρονομετρημένο. Κάποια μέτρα πριν τον τερματισμό, και έχοντας χρειαστεί μέχρι εκεί περίπου 1’ 54", η τετρακίνητη Χ1 υπέστρεψε έντονα, καρφώθηκε στο χιόνι και χρειάστηκε να έρθει η προσθιοκίνητη για να την ξεκολλήσει.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το να υπάρχει ένα έξτρα σετ με χειμερινά λάστιχα για ένα δικίνητο αυτοκίνητο που θα βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες, είναι μακράν προτιμότερο –και φτηνότερο– από το να αντικατασταθεί με ένα τετρακίνητο το οποίο θα διατηρεί τα θερινά του λάστιχα όλο το χρόνο. Αν κάποιος διαφωνεί, μπορείτε να του δείξετε αυτό το video:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube