Νέο Apple CarPlay, iOS 16 για τον έλεγχο ολόκληρου του αυτοκινήτου

Νέο Apple CarPlay, iOS 16 για τον έλεγχο ολόκληρου του αυτοκινήτου

Το Apple CarPlay πρόκειται να μεταμορφωθεί. Θα πάψει να είναι απλώς μια εφαρμογή και θα γίνει ένα πλήρες λογισμικό για το αυτοκίνητο στον πίνακα οργάνων, συνδεδεμένο με μηχανικούς και ηλεκτρονικούς αισθητήρες.

Apple CarPlay 2022-2023

Πριν από χρόνια, η Apple ξεκίνησε την ανάπτυξη λογισμικού για το αυτοκίνητο με το Apple CarPlay, όπως έκανε η Google με το Android Auto. Σήμερα, σχεδόν κάθε μοντέλο στην αγορά έρχεται από το εργοστάσιο με συμβατότητα για τη μία και την άλλη διεπαφή. Όμως η εταιρεία από το Cupertino αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Πολύ σύντομα, το Apple CarPlay δεν θα είναι πλέον εφαρμογή για το αυτοκίνητο και αντ’ αυτού θα γίνει μέρος του λογισμικού του αυτοκινήτου.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τη νέα έκδοση iOS 16 του Apple CarPlay που ανακοίνωσαν στο WWDC 2022, την πιο πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη προγραμματιστών της Apple, το λογισμικό που μέχρι τώρα περιοριζόταν στην οθόνη πολυμέσων θα είναι διαθέσιμο και στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το λογισμικό θα λαμβάνει επίσης πληροφορίες από το αυτοκίνητο και τους αισθητήρες του. Εν ολίγοις, θα γίνει όλο το software του αυτοκινήτου και μια εναλλακτική λύση στο λογισμικό των ίδιων των κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Apple CarPlay 2022-2023

Το νέο Apple CarPlay θα αποτελεί προσεχώς όλο το λογισμικό του αυτοκινήτου μας

Στην πραγματικότητα, αν και φαίνεται και ακούγεται ως καινοτομία από την πλευρά της Apple, η Google βρισκόταν μερικούς μήνες εμπρός με την κυκλοφορία του Android Automotive. Ήταν το λογικό βήμα που έπρεπε να κάνουν και οι δύο εταιρείες που ειδικεύονται στο software και το πιο λογικό είναι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες αφήνουν τις πόρτες ανοιχτές για αυτούς. Εδώ και πολλά χρόνια, αν και το λογισμικό στα αυτοκίνητά μας βελτιώνεται, αφήνει πολλά για να ονειρευόμαστε...

Apple CarPlay 2022-2023

Αυτή η εξέλιξη του Apple CarPlay υποδεικνύει ότι το λογισμικό της εταιρείας θα βρίσκεται σε όλες τις οθόνες του αυτοκινήτου και ότι επιπλέον θα λαμβάνει πληροφορίες από τους αισθητήρες του. Με αυτόν τον τρόπο, το ίδιο το Apple CarPlay θα μπορεί να μας δείξει ποιο είναι το επίπεδο του καυσίμου, τη θερμοκρασία του κινητήρα ή τα χιλιόμετρα. Το ταχύμετρο και οι υπόλοιπες λειτουργίες είναι επίσης ενσωματωμένα εδώ, και με πολύ πιο ευχάριστο interface από αυτό που μας προσφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη βασικό σημείο σε όλο το παραπάνω και αυτό είναι ότι το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός του Apple CarPlay οδηγεί επίσης σε μια πολύ μεγαλύτερη ενσωμάτωση του κινητού στο αυτοκίνητο. Ήταν επίσης κάτι που έπρεπε να συμβεί και με το λανσάρισμα του Android Automotive, και σε αυτή τη νέα εκδοχή του Apple CarPlay, επιτέλους θα συμβεί. Τα κακά νέα, ναι, είναι ότι το νέο Apple CarPlay θα είναι συμβατό μόνο με νέα μοντέλα. Και προς το παρόν, η Apple δεν έχει ανακοινώσει ποιο θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα ενσωματώνει αυτό το νέο λογισμικό.

Apple CarPlay 2022-2023

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube