Πώς λειτουργεί ο νέος τουρμποντίζελ EcoBlue της Ford; [video]

Πώς λειτουργεί ο νέος τουρμποντίζελ EcoBlue της Ford; [video]

H οικογένεια ΕcoBoost κοντεύει μια 10ετία στην αγορά, αλλά καθώς φαίνεται η Ford πιστεύει στους ντίζελ κι έτσι έφτιαξε την οικογένεια EcoBlue.

Η αλήθεια είναι ότι ο EcoBlue δεν θα μπορούσε να βρει χειρότερη περίοδο για να εμφανιστεί, καθώς το σκάνδαλο Dieselgate σέρνει την αυτοκίνηση, πριν της ώρας της, σε ένα μέλλον χωρίς θερμικούς κινητήρες.

Από την άλλη αν σας αρέσουν τα Ford και γουστάρετε μοτέρ ντίζελ κάτω από καπό, τότε τα πράγματα είναι καλά για εσάς.

Η πρώτη μεγάλη δουλειά του EcoBlue ήταν να αντικαταστήσει τον 2,2λιτρο Duratorq που χρησιμοποιούνταν από τα Jaguar και Land Rover. Επιπλέον είχε να παίξει το ρόλο του στα ελαφρά επαγγελματικά αυτοκίνητα, όπως η σειρά Transit. Ωστόσο, το νέο μοτέρ στο 1,5 λίτρο, βρέθηκε και κάτω από το καπό του νέου EcoSport που αναμένεται στη χώρα μας την άνοιξη του 2018.

Ο κινητήρας EcoBlue σχεδιάστηκε για να συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πρότυπο Euro 6 που επιβάλλει 55% λιγότερα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) σε σχέση με το Euro 5. Οι εκπομπές CO2 ομοίως πρέπει να είναι 10% χαμηλότερες. Αλλά οφέλη υπάρχουν και στον τομέα της αποδοτικότητας. Το επίσημο video της Ford μας δίνει μια γραφική απεικόνιση του πώς δουλεύουν ο μετατοπισμένος κατά 10 mm στροφαλοφόρος (εξουδετερώνοντας έτσι τις πλευρικές δυνάμεις στα έμβολα, μειώνοντας τις τριβές) και το σύστημα των εκκεντροφόρων. Αυτά, μαζί με τα υπόλοιπα νέα συστήματα, μεταξύ των οποίων και ο ιμάντας των εκκεντροφόρων που είναι «maintenance free» και περνά από το λιπαντικό του κάρτερ μειώνουν την κατανάλωση μέχρι και 13%.

Η φτερωτή του τούρμπο είναι κατασκευασμένη από ένα υλικό που ονομάζεται Inconel και χρησιμοποιείται από την αεροπορική βιομηχανία. Η ενσωματωμένη πολλαπλή εισαγωγής είναι σχεδιασμένη με κατοπτρική απεικόνιση για πιο ακριβή ροή του αέρα στους κυλίνδρους, αλλά παραδόξως στο video δεν γίνεται λόγος για την ψύξη του αέρα.

Τον περασμένο χρόνο, η Ford ανακοίνωσε ότι ο κινητήρας 2.0 EcoBlue θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος σε τρεις εκδόσεις ισχύος: 105, 130 και 170 PS. To μοτέρ αυτό αποδίδει 20% παραπάνω ροπή από τις 1.250 rpm σε σχέση με τον 2.2 TDCi, ενώ η ισχύς του σήμερα είναι 200 ή 240 άλογα για τα επιβατικά της εταιρείας.

Στα μέσα της επόμενης χρονιάς, το μικρότερο crossover του Μπλε Οβάλ, το EcoSport θα φορέσει τον 4κύλινδρο 1.5 EcoBlue με 125 άλογα και βελτιωμένες εκπομπές CO2. Σταδιακά, θα αντικατασταθούν όλες οι μονάδες TDCi, ενώ ακόμη και τα επόμενης γενιάς Focus ST και Kuga θα φορέσουν EcoBlue.

«Ο EcoBoost της Ford δημιούργησε νέες προδιαγραφές στους βενζινοκινητήρες –μικρότεροι, πιο αποδοτικοί και με εκπληκτικές επιδόσεις. Αυτή την ίδια εμμονή να καινοτομήσουμε για τον πελάτη βρίσκεται πίσω από τη νέα γκάμα κινητήρων ντίζελ Ford EcoBlue», είπε ο Jim Farley, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford Europe. «Αυτό το νέο μοτέρ ανεβάζει την αποδοτικότητα και μειώνει το διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 10%, μέρος της σειράς επαγγελματικών οχημάτων με τις καλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη, μειώνοντας το κόστος για τους πελάτες μας», συμπλήρωσε ο Farley.

[Πηγή Ford]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube