Μοντελάκι Audi Q2 επιδεικνύει έξυπνο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος [video]

Μοντελάκι Audi Q2 επιδεικνύει έξυπνο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος [video]

Το “Audi Q2 Deep Learning Concept” μαθαίνει μόνο του με τη μέθοδο δοκιμής και σφάλματος ώστε να μπορεί να λύσει ακόμη και δύσκολα προβλήματα.

Η Audi χρειάστηκε εννέα μήνες για να φτιάξει αυτό το μοντελάκι του Audi Q2 σε κλίμακα 1:8 και να το εκθέσει στην πολύ σημαντική έκθεση Neural Information Processing Systems (NIPS) της Βαρκελώνης, από τις 5 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Ο σκοπός του Audi Q2 Deep Learning Concept είναι να επιδείξει το έξυπνο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος που εξελίσσει η γερμανική εταιρεία για τα αυτοκίνητά της.

Το μοντελάκι είναι εφοδιασμένο με δύο κάμερες mono, μία μπροστά και μία πίσω, και με 10 αισθητήρες υπερήχων τοποθετημένους σε κατάλληλα σημεία του αμαξώματος.

Οι πληροφορίες από τις κάμερες και τους αισθητήρες στέλνονται σε έναν on-board υπολογιστή, ο οποίος τις μετατρέπει σε εντολές προς το σύστημα διεύθυνσης και το ηλεκτρικό μοτέρ κίνησης του μοντέλου. Έτσι, το Q2 Concept, ξεκινώντας από μία τυχαία θέση, αρχικά υπολογίζει πού βρίσκεται σε σχέση με τον προορισμό στον οποίο στοχεύει, και στη συνέχεια πώς θα φτάσει με ασφάλεια εκεί, προχωρώντας προς τα εμπρός ή προς τα πίσω και στρίβοντας κατά περίπτωση.

Η ικανότητα του μοντέλου να βρίσκει και να παρκάρει μόνο του βασίζεται σε διαδικασία «ενισχυμένης βαθειάς εκμάθησης», που στην ουσία είναι εκμάθηση με τη μέθοδο δοκιμής και σφάλματος (trial and error). Ένας αλγόριθμος αναγνωρίζει τις επιτυχημένες κινήσεις, εξελίσσοντας με αυτόν τον τρόπο συνεχώς τη στρατηγική του παρκαρίσματος. Έτσι, τελικά το σύστημα μπορεί να λύσει μόνο του ακόμα και δύσκολα προβλήματα.

Το Audi Q2 Deep Learning Concept είναι δημιούργημα της Audi Electronics Venture (AEV), θυγατρικής της Audi AG με βάση το Gaimersheim της Γερμανίας. Το επόμενο βήμα θα είναι η εφαρμογή της διαδικασίας εξεύρεσης θέσης στάθμευσης σε αληθινά αυτοκίνητα.

Επιπρόσθετα, η Audi συνεργάζεται με εταιρείες της Silicon Valley, της Ευρώπης και του Ισραήλ για την εξέλιξη λογισμικών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα τοποθετηθούν τελικά σε μοντέλα παραγωγής. Σε ένα από αυτά τα προγράμματα, η Audi συνεργάζεται με τη Mobileye και την NVIDIA για την ανάπτυξη λογισμικού βασισμένου σε διαδικασία βαθειάς εκμάθησης. Το λογισμικό αυτό θα εφαρμοστεί σε συστήματα αντίληψης του περιβάλλοντος, που θα έχει ο κεντρικός υπολογιστής ελέγχου συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού στο Audi Α8 της επόμενης γενιάς

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube