Απογειώθηκε το κασέ στα μεταχειρισμένα σε μη δημοφιλή χρώματα

Απογειώθηκε το κασέ στα μεταχειρισμένα σε μη δημοφιλή χρώματα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα των οποίων η αξία έχει μεγάλη αύξηση έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι βαμμένα σε χρώματα που δεν αρέσουν στους περισσότερους!

Μεταχειρισμένα

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χρώματα που βλέπουμε πολύ πιο συχνά στα αυτοκίνητα. Στη χώρα μας εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλες πιένες το «ιερό» γκρι, με το λευκό να έχει μπει δυναμικά την τελευταία 10ετία. Αποτελώντας δείκτη επιτυχούς μεταπώλησης στα μεταχειρισμένα.

Συχνά θεωρείται ότι η εύνοια των σφόδρα κλασικών χρωμάτων καθιστά δυνατή τη βελτίωση της υπολειμματικής αξίας ενός αυτοκινήτου. Γι’ αυτό κι αυτός ο τύπος χρώματος παραμένει σε μεγάλο βαθμό η πλειονότητα.

Μεταχειρισμένα βαμμένα σε λιγότερο δημοφιλή χρώματα έγιναν ξαφνικά περιζήτητα από μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών

Μεταχειρισμένα

Πριν από λίγους μήνες ωστόσο, μια αμερικανική μελέτη φάνηκε να δείχνει ότι τα αυτοκίνητα με την καλύτερη υπολειμματική αξία στη χώρα ήταν το κίτρινο, το μπεζ και το πορτοκαλί. Και μια νέα μελέτη από την ISeeCars σχετικά με τη μέση αξία μεταπώλησης μεταχειρισμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρείχε επίσης εκπληκτικά αποτελέσματα.

Η ISeeCar ανέλυσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια μεταχειρισμένα οχήματα ηλικίας ενός έως πέντε ετών, τα οποία μεταπωλήθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου κι Αυγούστου 2018. Και τα συνέκρινε με αυτά που άλλαξαν χέρια μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου κι Αυγούστου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ποια ήταν τα δημοφιλέστερα χρώματα πριν από δέκα χρόνια;

Κάθε φορά, το χρώμα του αυτοκινήτου σημειωνόταν για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε σύνδεση μεταξύ αυτού και της εξέλιξης της αξίας μεταπώλησης. Οποία έκπληξις! Πράγματι αυτό συνέβαινε: Τα μπεζ αυτοκίνητα μεταπωλήθηκαν κατά μέσο όρο 103,3% πιο ακριβά το 2023 σε σύγκριση με το 2018, με τιμή $38.001 αντί $18.690 πέντε χρόνια νωρίτερα. Τα κίτρινα πουλήθηκαν κατά μέσο όρο 85,6% πιο ακριβά και τα πράσινα 75,1%. Αντίθετα, τα γκρι και τα λευκά σημείωσαν μικρότερη πρόοδο με αύξηση της αξίας τους 53,4% και 48,1% αντίστοιχα σε πέντε χρόνια.

Μεταχειρισμένα

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε ότι η μέση αξία μεταπώλησης αυτοκινήτων με λιγότερο δημοφιλή χρώματα έχει αυξηθεί περισσότερο από αυτή των αυτοκινήτων που ήταν βαμμένα σε πιο κλασικά χρώματα;

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της ISeeCars, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να δούμε την εξέλιξη της αγοράς αυτοκινήτου τα τελευταία χρόνια για να βρούμε την απάντηση. Ύστερα από την κρίση του Covid-19, τις πολυάριθμες ελλείψεις παραγωγής και την αύξηση των τιμών στα καινούργια, η ζήτηση για μεταχειρισμένα σημείωσε έκρηξη.

Μεταχειρισμένα

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και αυτοκίνητα βαμμένα σε λιγότερο δημοφιλή χρώματα έγιναν ξαφνικά περιζήτητα από μεγαλύτερο αριθμό αγοραστών, γεγονός που αύξησε την αξία τους. Αυξήθηκε βέβαια κι αυτή των αυτοκινήτων σε πιο κλασικά χρώματα, αλλά σε λιγότερο σημαντικές αναλογίες αφού ήταν ήδη δημοφιλή σε ζήτηση.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube