Το Αμβούργο «άναψε κόκκινο» στα ντίζελ προδιαγραφών Euro 5

Το Αμβούργο «άναψε κόκκινο» στα ντίζελ προδιαγραφών Euro 5

Υλοποίησε νωρίτερα του αναμενόμενου την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. 

Μόλις στις 28 Φεβρουαρίου γράφαμε ότι το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας κατάφερε πλήγμα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, δικαιώνοντας δημοτικές αρχές που είχαν προσφύγει σε αυτό. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Στουτγάρδη, που είναι και η έδρα των Daimler και Porsche, θα μπορούσε να απαγορεύσει τα ντίζελ προδιαγραφών Euro 4 από τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ τα Euro 5 θα μπορούσαν να απαγορευτούν από το φθινόπωρο του 2019.

Κάποιες πόλεις είναι πιο προδραστικές, όπως το Αμβούργο, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να επιβάλλει περιορισμούς στα ντίζελ αυτοκίνητα μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Αμβούργο λοιπόν τόπε και τόκανε και ανακοίνωσε ότι από τις 31 Μαίου απαγορεύει τα ντίζελ αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 5 στις δύο μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες της πόλης, αλλά αυτό είναι μόνον η αρχή όπως υπογραμμίζουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. 

Οι απαγορεύσεις στο Αμβούργο επηρεάζουν προς το παρόν ένα τμήμα περίπου 1.600 μέτρων στην Stresemannstrasse, όπου οι περιορισμοί θα ισχύουν μόνο για επαγγελματικά οχήματα βάρους 3,5 τόνων και άνω και τμήμα περίπου 580 μέτρων για το Max-Brauer-Allee, που καλύπτει όλα τα οχήματα ντίζελ. Και οι δύο δρόμοι βρίσκονται στην Altona, μια πολυσύχναστη περιοχή στα δυτικά της πόλης.

Οι αρχές της πόλης λοιπόν αξιοποίησαν την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου και προχώρησε στην απαγόρευση πολύ πιο γρήγορα από όσο αναμένονταν. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα αυτοκίνητα μόνιμων κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και αυτοκίνητα εταιρειών που εκτελούν μεταφορικό έργο.

Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε επί μακρόν να αποφύγει τις απαγορεύσεις, όπως και το λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας VDA που εκπροσωπεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Daimler και η BMW.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube