Η κινεζική Geely δοκιμάζει στη Δανία αυτοκίνητα με μεθανόλη

Η κινεζική Geely δοκιμάζει στη Δανία αυτοκίνητα με μεθανόλη

Η Geely θέλει να στηρίξει τη χρήση βιώσιμων καυσίμων ως ένα ακόμη βήμα προς την «πράσινη» μετακίνηση.

Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι ο μόνος δρόμος προς την απόλυτα οικολογική μετακίνηση. Υπάρχουν αρκετοί ακόμη, ένας από τους οποίους είναι τα βιώσιμα καύσιμα. 

Κάπως έτσι ο όμιλος Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο Aalborg της Δανίας και άλλους δανέζικους οργανισμούς σε ένα 15μηνο πρόγραμμα δοκιμών με οχήματα που καταναλώνουν μεθανόλη.

Η υπουργός Μεταφορών της Δανίας, Trine Bramsen, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Aalborg και ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τις πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές οχημάτων μεθανόλης στους δρόμους της Δανίας και να επισκεφθούν την εγκατάσταση παραγωγής  της στο Πανεπιστήμιο του Aalborg. Για τις ανάγκες του πρόγράμματος η Geely Holding παρείχε δύο σεντάν Geely Auto Emgrand και το βαρύ φορτηγό Farizon M100. 

geely

Η Δανία υπήρξε παγκόσμιος ηγέτης στη βιωσιμότητα και έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 70% έως το 2030. Ενώ η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στον κόσμο, αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών. Η «πράσινη» μεθανόλη είναι η βέλτιστη λύση για τη Δανία να αποθηκεύει περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας, να σταθεροποιεί το εθνικό της δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να παράγει ένα βιώσιμο ανανεώσιμο καύσιμο ουδέτερου άνθρακα.

Οι χρήσεις της πράσινης μεθανόλης για εμπορική ναυτιλία έχουν ήδη πρωτοπορήσει από τον δανέζικο ναυτιλιακό κολοσσό, την Maersk. Έτσι η Δανία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή υποδομή για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά καυσίμου μεθανόλης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Geely: Επενδύει στη μεθανόλη ως εναλλακτικό καύσιμο

Από την άλλη, η Geely Holding είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής οχημάτων μεθανόλης στον κόσμο. Το σεντάν Geely Emgrand και το βαρύ φορτηγό Farizon M100 έχουν ήδη δοκιμαστεί και έχουν περάσει τα αυστηρά πρότυπα εκπομπών «China VI» και επιτυγχάνουν μείωση των εκπομπών CO2 κατά 70% σε σύγκριση με τα μοντέλα βενζίνης. Στο μέλλον, τα οχήματα μεθανόλης της Geely θα πάρουν πιστοποίηση για την ΕΕ και θα προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στον αγώνα για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα, η μεθανόλη και τα ηλεκτρικά οχήματα είναι δύο ισχυρά εργαλεία που έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και αλληλοσυμπληρώνονται. Η πράσινη μεθανόλη είναι τώρα διαθέσιμη, ενώ οι υποδομές μπορεί να κατασκευαστούν γρήγορα με ελάχιστο κόστος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube