node/33934

Τι αλλάζει στις εξετάσεις για τις άδειες οδήγησης

Όλες οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου – Πώς θα οδηγούν οι 17άρηδες – Με κάμερες οι εξετάσεις – Τι θα γίνει με τους άνω των 74 ετών.

Κατατέθηκε επιτέλους αργά το βράδυ της Τρίτης  29 Ιανουαρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στο πολύμηνο αδιέξοδο της μη διεξαγωγής των εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, από υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη.
Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες οι εκπαιδευτές οδήγησης είχαν αναγκαστεί να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρόκειται για το ν/σ με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και «αναμένεται να βάλει τέλος σε μια εκκρεμότητα τεσσάρων μηνών», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Περιφέρεια Αττικής.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου είχε εξαγγελθεί από τον κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό και εκκρεμούσε επί 15, και πλέον χρόνο. Σε αυτό, πέρα από το πρόβλημα με τα χρωστούμενα στους εξεταστές εξαιτίας του οποίου είχαν μπλοκάρει οι εξετάσεις με αποτέλεσμα πάνω από 70.000 πολίτες να παραμένουν «εγκλωβισμένοι», περιλαμβάνονται πολλές και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Οδήγηση από τα 17 χρόνια

Σημαντικότερη όλων θεωρείται η δυνατότητα που έχουν πλέον οι 17άρηδες να «πιάσουν τιμόνι». Με νέα ρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο τους δίνεται η δυνατότητα της συνοδευόμενης οδήγησης, αφού περάσουν τις προβλεπόμενες δοκιμασίες. Ο συνοδός οδηγός τους θα πρέπει να είναι  τουλάχιστον 30 ετών, να διαθέτει δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον 5 έτη και να μην έχει συγκεντρώσει κανένα πόντο στο point system τον τελευταίο χρόνο. Η οριστική άδεια θα χορηγείται κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ δεν θα έχει υποπέσει σε παραβάσεις. Επίσης, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι με πρόσθετο ασφάλιστρο από αυτό που καλύπτει ήδη το αυτοκίνητο που θα οδηγούν.

Εξετάσεις υπό την εποπτεία του «μεγάλου αδελφού»

Η διαδικασία της εξέτασης θα συντονίζεται από ένα κέντρο ελέγχου, που θα δημιουργηθεί στο υπουργείο Μεταφορών ενώ τα οχήματα θα είναι πλήρως εξοπλισμένα με κάμερες και σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο.

Κατά την εξέταση των υποψηφίων κάθε εκπαιδευτικό όχημα θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει διαδικτυακή σύνδεση για συνεχόμενη σύνδεση µε το κέντρο ελέγχου του υπουργείου. Εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετηθεί μέσα σε 4 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου κάμερα µε μικρόφωνο που θα απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των µοτοσικλετών, σε αδιάλειπτη σύνδεση µε το κέντρο ελέγχου.

Τα έξοδα για την τοποθέτηση κάμερας στα αυτοκίνητα των εξεταστών θα βαρύνουν τους δάσκαλους οδήγησης. Οι υποψήφιοι οδηγοί θα υποβάλλονται πρώτα σε θεωρητική εξέταση και εφόσον αυτή είναι επιτυχής θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.

Η πρακτική εξέταση θα διενεργείται σε δύο στάδια, την ίδια ηµέρα. Στο πρώτο στάδιο θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία) και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί µε επιτυχία, θα ακολουθεί η εξέταση στις ειδικές δοκιμασίες. Αν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, θα επανεξετάζεται και στο πρώτο.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η πληρωμή 15 ευρώ – από 10 ευρώ σήμερα, για τα εξέταστρα της θεωρητικής εξέτασης και για τη διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς. Το 1/3 του ποσού αυτού αποδίδεται στην οικεία περιφέρεια και διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη πάσης φύσης αναγκών που αφορούν τις εν λόγω εξετάσεις, εκτός από την καταβολή αμοιβών ή αποζημιώσεων σε εξεταστές, αξιολογητές και επόπτες.

Ανανέωση άδειας οδήγησης για τους άνω των 74 ετών

Οι οδηγοί με ηλικίες από 74 ετών και άνω θα δίνουν… εξετάσεις ώστε να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που θα υπάρχουν σε κάθε Περιφέρεια.
Ωστόσο προς το παρόν έχει δοθεί παράταση στην ισχύ των αδειών οδήγησής τους. Η ημερομηνία της παράτασης δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί λόγω της ρύθμισης που φέρνει το σχέδιο νόμου στα επιδόματα εξεταστών και προβλέπει τα εξής:

- 8 μήνες για όσους υπέβαλλαν αιτήσεις και δικαιολογητικά στις περιφερειακές διευθύνσεις Μεταφορών, από τις 30 Αυγούστου έως και τις 30 Νοεμβρίου 2018
- 7 μήνες, για τους κατόχους των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από 1 Δεκεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου
- 4 μήνες, για τους κατόχους διπλωμάτων, οι ο̟ποίοι κατέθεσαν σχετικό αίτημα από τις αρχές έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Γιατί αντιδρούν οι εκπαιδευτές

Παρά το γεγονός ότι από καιρό οι εκπαιδευτές ζητούν ένα πιο αδιάβλητο σύστημα εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, το οποίο παράλληλα να είναι και πιο σύγχρονο προσαρμοσμένο τις σημερινές ανάγκες της αυτοκίνησης, έχουν εκφράσει αντιρρήσεις σε σχέση με το νέο σύστημα. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι αυτοί καλούνται να χρηματοδοτήσουν τρόπον τινά το νέο σύστημα, πληρώνοντας τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που απαιτείται να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό τους, αλλά παράλληλα διαθέτοντας και το ίδιο το αυτοκίνητό τους για την εξέταση του υποψήφιου οδηγού.

Όπως επισημαίνουν ο ρόλος τους εξαντλείται στο να μάθουν τον υποψήφιο να οδηγεί και χαρακτηριστικά παραλληλίζουν τον εαυτό τους με τους καθηγητές φροντιστηρίων που μετά το πέρας των μαθημάτων δεν εμπλέκονται στις εξετάσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.
 

TAGS
node/39140

Mε φόντο το Enfield 8000 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τα μέτρα για την ηλεκτροκίνηση

Η ειδική εκδήλωση θα γίνει στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι στις 5 Ιουνίου.  

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Επικοινωνία

Mε φόντο το Enfield 8000 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τα μέτρα για την ηλεκτροκίνηση

To Enfield 8000 ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ερμούπολη της Σύρου. Σήμερα υπάρχει ένα μόνον αντίτυπο του αυτοκινήτου που φυλάσσεται στο Βιομηχανικό Μουσείο του νησιού.

Φαίνεται πως αυτό το εμβληματικό αυτοκίνητο για την ελληνική βιομηχανία, επίλεξε το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, να πλαισιώσει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση. Η σχετική εκδήλωση θα γίνει στις 5 Ιουνίου στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, καθώς η ημέρα εκείνη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Όπως γράφει το cyclades24.gr «κατόπιν επικοινωνίας της Γενικής Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κας Αλεξάνδρας Σδούκου με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικόλαο Λειβαδάρα και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη, εκφράστηκε η επιθυμία εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναδειχθεί ο ισχυρός συμβολισμός του θρυλικού αυτού οχήματος, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και υπογραμμίζοντας παράλληλα τις δυνατότητες της χώρας μας για τη μετάβαση σε μια νέα περίοδο βιομηχανικής παραγωγής.

Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα, το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου και την Πρόεδρο κα Μαργαρίτα Καλούτα, με τον Πρόεδρο  του Συλλόγου Ιστορικών Οχημάτων “Enfield” κ. Αλέξη Μαραντζίδη και τον Υπεύθυνο του Βιομηχανικού Μουσείου κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους συνεργάτες του Υπουργείου για την έγκαιρη δρομολόγηση των προβλεπόμενων ενεργειών και τη ρύθμιση των λεπτομερειών  της ασφαλούς μετακίνησης και παραμονής του οχήματος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης».

[Πηγή: cyclades24.gr]
 

node/39138

Εικόνες σοκ από την Πειραιώς: Φορτηγό έπεσε σε γραφεία εταιρίας – O οδηγός έπαθε έμφραγμα

Συγκλονιστικές οι πρώτες εικόνες από το τροχαίο στην Πειραιώς- Φορτηγό έπεσε πάνω σε γραφεία μεταφορικής εταιρίας- Πανικόβλητοι πρόλαβαν να φύγουν οι υπάλληλοι.

Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Επικοινωνία

Εικόνες σοκ από την Πειραιώς: Φορτηγό έπεσε σε γραφεία εταιρίας – O οδηγός έπαθε έμφραγμα

Οι πρώτες εικόνες από την «εισβολή» ενός φορτηγού σε γραφεία εταιρίας μεταφορών που βρίσκεται πάνω στην Πειραιώς, στο ύψος του Ταύρου, προκαλούν σοκ. Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Λίγο μετά τις 11:30 γινόταν γνωστό πως ο οδηγός ενός φορτηγού που κινούνταν επί της οδού Πειραιώς, έχασε τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και κατέληξε στα γραφεία μιας εταιρίας.

forti

Ο οδηγός του φορτηγού, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαθε έμφραγμα στο τιμόνι και γι’ αυτό έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα, ευτυχώς χωρίς μεγάλη ταχύτητα, να πέσει πάνω στην εταιρία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Φορτηγό εξετράπη της πορείας του και εισέβαλε σε κατάστημα στην οδό Πειραιώς

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SKAI.gr (@skaigr) στις

Οι εικόνες αποτυπώνουν τον τρόμο των υπαλλήλων που είχαν το φορτηγό να κατευθύνεται προς το μέρος τους. Το σημείο όπου κατέληξε το φορτηγό έχει καταστροφή, όπως και μηχανάκια που ήταν παρκαρισμένα στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό παρέσυρε και δυο αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο newsit.gr

TAGS