Οι προτάσεις της Tesla για το ενεργειακό των ελληνικών νησιών

Οι προτάσεις της Tesla για το ενεργειακό των ελληνικών νησιών

Συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Προτάσεις για την απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας κατέθεσαν εκπρόσωποι της Tesla στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του.

Οι προτάσεις ήρθαν στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σχεδίου που προβλέπει την σταδιακή μετάβαση των μη διασυνδεδεμένων νησιών της Ελλάδας με το εθνικό δίκτυο, σε μορφές καθαρότερης ενέργειας. Έτσι η Tesla κατέθεσε ένα σχέδιο για όλα τα παραπάνω νησιά που προβλέπει την ευρεία χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντί των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ρεύματος.
Τα στελέχη της εταιρείας εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά.

Αναφορικά με τη συνάντηση από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι «στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν και τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για τα «έξυπνα» και «ενεργειακά» νησιά».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube