Η επανάσταση των ανθρακονημάτων [video]

Η επανάσταση των ανθρακονημάτων [video]

Ο θρυλικός σχεδιαστής John Barnard αποκαλύπτει τα μυστικά της McLaren MP4/1, του πρώτου μονοθεσίου από ανθρακονήματα

Σήμερα θεωρούμε δεδομένο ότι τα μονοθέσια Formula 1 είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Κάποτε η χρήση αυτού του (ακόμη και σήμερα) εξωτικού υλικού θεωρείτο και ήταν επαναστατική. Και όπως κάθε επανάσταση έπρεπε από κάπου να αρχίσει.

Η αρχή έγινε με την McLaren MP4/1. Αυτό ήταν το πρώτο μονοθέσιο στην ιστορία της F1 που ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Και παρουσιάστηκε σε μια εποχή που ο κανόνας ήθελε τα μονοθέσια να είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Αυτό άλλωστε χρησιμοποιούσε ο ανταγωνισμός.

Η McLaren προχώρησε στην συγκεκριμένη τεχνολογία αφού (με εντολή της Marlboro) συγχωνεύτηκε το 1980 με την Project 4. Μια ομάδα F2 και F3, ιδρυτής και αφεντικό της οποίας ήταν ένας πρώην μηχανικός της Brabham, κάποιος… Ron Dennis. Η συγχώνευση των δύο εταιρειών έχει καθορίσει την κωδική ονομασία των μονοθεσίων της ομάδας από τότε και στο εξής. Είναι η συντομογραφία του McLaren Project 4 και συνοδεύεται από έναν αύξοντα αριθμό. Το πρώτο μονοθέσιο αυτής της εποχής ήταν λοιπόν η MP4/1.



Ο Ron Dennis ανέλαβε το κουμάντο μετά την συγχώνευση και το επαναστατικό μονοθέσιο έκανε ντεμπούτο το 1981 κερδίζοντας το βρετανικό GP στο Silverstone. Αυτή η πλατφόρμα αποτέλεσε την βάση για τα μονοθέσια των τριών επόμενων σεζόν. Ο Niki Lauda κέρδισε δύο Grand Prix στο τιμόνι της MPB. Το σημαντικό όμως είναι ότι η MP4 άλλαξε τον ρου της ιστορίας όχι μόνο στα αγωνιστικά μονοθέσια αλλά και στην κατασκευή των υπεραυτοκινήτων. Και κατ’ επέκταση των αυτοκινήτων δρόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την MP4/1 και μετά, η McLaren δεν έχει φτιάξει κανένα αγωνιστικό ή αυτοκίνητο δρόμου που να μην βασίζεται σε ένα monocoque σασί από ανθρακονήματα.

Ακούστε λοιπόν τον John Barnard, τον θρυλικό σχεδιαστή της F1 της προ Newey εποχής, να μιλά για το επαναστατικό δημιούργημά του.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube