Νέα Mercedes-Benz E-Class: video-teaser λίγο πριν από την επίσημη παρουσιάσή της

Νέα Mercedes-Benz E-Class: video-teaser λίγο πριν από την επίσημη παρουσιάσή της

H δέκατη γενιά E-Class, του μεσαίου μοντέλου της Mercedes-Benz, θα αποκαλυφθεί επισήμως στην Έκθεση του Ditroit, στις 11 Ιανουαρίου. Η Mercedes ωστόσο έδωσε στη δημοσιότητα ένα video που την αποκαλύπτει περίπου στο σύνολό της

Αυτό μάλιστα είναι το δεύτερο σχετικό video. Προηγήθηκε άλλο ένα που αποκάλυπτε το εσωτερικό της νέας E-Class. Το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος ανάμεσα στγις πολλές καινοτομίες που παρουσιάζονται, είναι η ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού πίνακα που υπάρχει και στη μεγαλύτερη S-Class.

Ενώ όμως στην ναυαρχίδα της Mercedes υπάρχουν δύο ξεχωριστές οθόνες, η νέα E-Class θα έχει μια εννιαία 12,3” οθόνη που κυριαρχεί στο εσωτερικό. Μέσα από αυτή, ο οδηγός θα ελέγχει όλες τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, μέσω του λογισμικού COMAND, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Ο οδηγός θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα σε τρία «θέματα», το Classic, το Sport και το Progressive. Καθένα από αυτά αλλάζει τη μορφή του πίνακα οργάνων, προσαρμόζει ανάλογα το περιεχόμενο και το χρώμα. Ο πίνακας μπορεί να ελέγχεται είτε μέσω των οργάνων αφής που υπάρχουν σε όλα τα υπόλοιπά μοντέλα στη βάση της κονσόλας, είτε από δύο νέα που είναι τοποθετημένα εκατέροθεω του τιμονιού.

Ο νέος digital πίνακας θα τοποθετείται ως στάνταρ στις περισσότερες εκδόσεις της νέας E-Class, εκτός από τη βασική Avantgard, η οποία θα έχει αναλογικό πίνακα και κεντρική οθόνη 8,4”. Στο κεντρικό ντουλαπάκι, ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα, θα υπάρχει μια υποδοχή που φορτίζει ασύρματα το smartphone και μια υποδοχή USB ειδική για το σύστημα της Apple CarPlay. Προφανώς θα είναι συμβατό και με τα Android, ενώ υπάρχουν επιπλέον δύο θύρες USB και μια για κάρτα SD.

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Mercedes-Benz, Gorden Wagener λέει χαρακτηριστικά ότι το εσωτερικό της νέας E-Class είναι «δύο γενιές μπροστά» σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο. Λέει μάλιστα πως αν βγεις από μια καινούργια E-Class και αμέσως μπεις στην προηγούμενη είναι «σαν να επέστρεψες στη λίθινη εποχή». Αν και το εσωτερικό της νέας E-Class έχει ήδη αποκαλυφθεί, η Mercedes-Benz κρατάει την πλήρη αποκάλυψη του εξωτερικού μέρους για την επίσημη πρεμιέρα στο Ditroit. Ο Wagener έχει υποσχεθεί ένα «εντελώς νέο σχεδιασμό, πολύ πιο όμορφο και μοντέρνο, με πιο απλές και καθαρές γραμμές ακόμα και από τις C-Class και S-Class».

Κάτι τέτοιο κρίθηκε επιβεβλημένο, καθώς η E-Class έχει να ανταγωνιστεί πολύ εντυπωσιακά αυτοκίνητα, όπως το Audi A6, η BMW 5 Series αλλά και η Jaguar XF. Έτσι, σύμφωνα με τον Wagoner, η νέα E-Class θα έχει πολύ εντυπωσιακές αναλογίες, ενός κλασικού πισωκίνητου μοντέλου, με τραβηγμένη προς τα πίσω καμπίνα, μακρύ καπό, μεγάλους τροχούς και μικρούς προβόλους και ένα εντυπωσικαό προφίλ που θα μοιάζει με αιλουροειδές. Η γκάμα της E-Class θα είναι πλήρης, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε επίσης, μια στέισον έκδοση, ένα εντυπωσιακό κουπέ, αλλά και κάμπριο και βέβαια μια έκδοση E63 AMG, η οποίαθα είναι έτοιμη μάλλον μέσα στο Καλοκαίρι που έπεται. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα E-Class θα είναι εντυπωσιακά εροδυναμική με συντελεστή οπισθέλκουσαν το κορυφαίο Cd 0,23.

Η νέα γενιά E-Class είαι βασισμένη πάνω στην πλατφόρμα W213, την οποία χρησιμοποιούν σε παραλλαγές της τόσο η C, όσο και η S-Class. Θα είναι μεγαλύτερη σε διαστάσεις, φτάνοντας τα 4.950mm μήκος και 1.940mm πλάτος. Η εκτεταμένη χρήση χάλυβα υπερυψηλής αντοχής και αλουμινίου θα μειώσουν το βάρος σε σχέση με την τωρινή τουλάχιστον κατά 100 κιλά.

Η νέα E-Class θα έχει έναν ολοκαίνουργιο ντίζελ κινητήρα, με την κωδική ονομασία ΟΜ654, ο οποίος θα συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα σειρά των δίτρων βενζίνης και θα βγαίνει με δύο διαφορετικές ιπποδυνάμεις. Η γκάμα θα επεκταθεί μέσα στο 2016 με μια επίσης νέα γενιά 3λιτρων V6 ντίζελ, ενώ σχεδιάζεται και αντίστοιχη σειρά βενζίνης. Ήδη οι δύο νέοι αυτοί κινητήρες με κωδική ονομασία M256 για την βενζίνη και M656 για τον ντίζελ, βρίσκονται υπό δοκιμή στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Unterturkheim. Μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική με τους υπάρχοντες δίλιτρους κινητήρες βενζίνης, με διαδρομή των κυλίνδρων στα 90mm και χωρητικότητα στα 500cc. Ωστόσο το μεγάλο νέο είναι ότι η Mercedes εξελίσσει παράλληλα και μια ακόμα οικογένεια 3κύλινδρων κινητήρων βενζίνης, οι οποίοι θα τοποθετούνται στα μικρά προσθιοκίνητα μοντέλα της, την A-Class, την B-Class, τη CLA και την GLA, πιθανόν σε υβριδική μορφή, παράλληλα δηλαδή με ηλεκτρικό μοτέρ.

Ο νέος 4κύλινδρος δίλιτρος ντίζελ, που θα αντικαταστήσει τον 2.2, θα έχει νέο σύστημα άμεσου ψεκασμού και θα χρησιμοποιηθεί σε όλη τη γκάμα της Mercedes-Benz. Και οι δύο νέοι κινητήρες θεωρούνται απαραίτητοι προκειμένου η εταιρεία να πετύχει τον μέσο όρο 95g/km CO2, που θα είναι το όριο για κάθε αυτοκινητοβιομηχανία από το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο 2016 θα προστεθεί στη  γκάμα και η υβριδική plug-in, E350e, με δίλιτρο τούρμπο θερμικό κινητήρα βενζίνης και ηλεκτρικό μοτέρ η οποία θα έχει ηλεκτρική αυτονομία που θα φτάνει τα 33 χιλιόμετρα.

Η νέα E-Class θα ενσωματώνει επίσης τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογία για αυτόνομη οδήγηση. Εκτός λοιπόν απο το αυτόματα προσαρμοζόμενο cruise control, το εξελιγμένο σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και το σύστημα αυτόματης επαναφοράς στην σωστή κατεύθυνση, η νέα E-Class θα έχει και σύστημα τηλεχειριζόμενου παρκαρίσματος, το Dubbed Remote Parking Pilot. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να κατέβει από το αυτοκίνητο και να το κατευθύνει στη θέση παρκαρίσματος με το κινητό του τηλέφωνο. Το τηλέφωνο επίσης μπορεί να χρησιμοποιείται αντί του κλειδιού για είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο. Ένα ακόμα νέο σύστημα που θα έχει η νέα γενιά E-Class είναι το Car-to-X. Πρόκειται για ένα σύστημα αυτόματης επικοινωνίας μεταξύ των αυτοκινήτων που κινούνται στον ίδιο δρόμο και την ίδια κατεύθυνση. Έτσι θα μπορούν να ανταλάσσουν πληροφόρηση για ένα ατύχημα σε πολύ μικρότερο χρόνο.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube