Επίσημο: Νέο Audi Q8 Sport Concept με 475 PS [video]

Επίσημο: Νέο Audi Q8 Sport Concept με 475 PS [video]

Παρουσιάστηκε σήμερα στην Έκθεση της Γενεύης η δεύτερη εκδοχή του Q8, με την ονομασία Sport Concept. Θα είναι η κορυφαία έκδοση του νέου Q8 και θα κινείται από υβριδικό σύστημα κίνησης με συνδυασμένη ιπποδύναμη 475 PS

Το Audi Q8 Sport Concept είναι η σπορ έκδοση του επερχόμενου Q8, ενός θηριώδους SUV που θα παρουσιάσει σύντομα η Audi.

Στη Γενεύη μάλιστα μόλις παρουσιάστηκε η δεύτερη εκδοχή του Q8 Sport Concept, καθώς η πρώτη είχε αποκαλυφθεί στο Detroit τον Ιανουάριο. Κινείται από ένα νέο υβριδικό σύστημα που χρησιμοποιεί βενζινοκινητήρα και ηλεκτρικό μοτέρ. Σύμφωνα με την Audi, το νέο Q8 Sport Concept αποδίδει 475 ίππους, μπορεί να εκτοξευτεί στα 100 km/h από στάση σε 4,7”, ενώ ο συνδυασμός ενός ρεζερβουάρ βενζίνης 85 λίτρων και μιας συστοιχίας μπαταριών ιόντων λιθίου 0.9 kWh, του χαρίζουν αυτονομία μέχρι και 1.200 km.

Το νέο μοντέλο της Audi αναμένεται να μπει στην παραγωγή το 2018, ως η κορυφαία έκδοση της γκάμας του Q8. Ενώ στην αρχή εικαζόταν ότι θα βγει με τα σήματα RS, τελικά η Audi διευκρίνισε ότι θα λέγεται SQ8. οι διαφορές του Q8 Sport Concept που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, σε σχέση με αυτό που είχε παρουσιαστεί στο Detroit είναι κυρίως στιλιστικές που στόχο έχουν να προσδώσουν μια πιο σπορ εμφάνιση από το ήπιο σχεδιαστικά προηγούμενο πρωτότυπο. Όπως για παράδειγμα η ανασχεδιασμένη μονοκόμματη γρίλια με το μαύρο περίβλημα και την κυψελωτή σχεδίαση της μάσκας.



Ο εμπρός προφυλακτήρας επίσης είναι μεγαλύτερος και φιλοξενεί εξίσου μεγάλους αεραγωγούς αλλά και ένα πιο τονισμένο splitter, με τη μορφή μιας μαύρης λεπίδας που διατρέχει το κάτω μέρος. Αλλαγμένα είναι και τα φωτιστικά σώματα, καθώς έχει σκουρύνει το εσωτερικό τους. Διατηρούν ωστόσο τα γραφικά LED σε σχήμα Χ, που δίνουν μια πιο συνοφρυωμένη εντύπωση στο εμπρός μέρος. Οι θόλοι των τροχών έχουν επίσης φαρδύνει κατά 12 mm.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 
Το Audi Q8 «πάτησε χιόνι» και δοκιμάζεται σκληρά

Στο πίσω μέρος του νέου SUV την παράσταση κλέβουν τα φωτιστικά σώματα που καλύπτουν όλο το πλάτος του αυτοκινήτου, ενσωματωμένα σε ένα μαύρο πάνελ. Στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα υπάρχει ένας μαύρος διαχύτης και πλέον οβάλ αντί για τραπεζοειδείς απολήξεις εξάτμισης. Αυτές άλλωστε είναι και οι χαρακτηριστικές εξατμίσεις όλων των Audi επιδόσεων. Τέλος υπάρχουν πλέον τροχοί 23 ιντσών με λάστιχα 305/35 και κάρμπον κεραμικά φρένα διαμέτρου 508 mm. Οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες μάλιστα δείχνουν ότι το Q8 Sport Concept θα είναι πιο χαμηλωμένο από το προηγούμενο πρωτότυπο.Με μήκος 5.020 mm το Q8 Sport Concept είναι 30 mm πιο κοντό από το Q7, με το οποίο μοιράζεται το πλαίσιο, την τετρακίνηση και την αερανάρτηση.

Το νέο υβριδικό σύστημα κίνησης που κινεί το πρωτότυπο, θα τοποθετηθεί και σε διάφορα άλλα μελλοντικά μοντέλα της Audi, περιλαμβανομένων των νέων A6, Α7, του Q7 και μίας ακόμα έκδοσης του Q8 που θα παρουσιαστεί προς το τέλος του χρόνου.
Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται ο 3λιτρος V6 βενζίνης με άμεσο ψεκασμό και διπλή υπερτροφοδότηση, ο οποίος δανείζεται τεχνολογικές λύσεις από τον 4λιτρο V8 ντίζελ που τοποθετείται στο SQ7. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το 48βολτο ηλεκτρικό σύστημα και o ηλεκτρικός κομπρέσορας, ο οποίος στροφάρει μέχρι και 70.000 rpm προκειμένου να βελτιώσει την ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές. Από μόνος του ο κινητήρας αποδίδει 450 ίππους και 54,1 kgm ροπής.
Ο θερμικός κινητήρας συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό μοτέρ σε σχήμα δίσκου, τοποθετημένο στο εμπρός μέρος του αυτόματου κιβωτίου με μετατροπέα ροπής 8 σχέσεων. Αποδίδει 27 PS και 17,3 kgm ροπής. Η συνδυασμένη ιπποδύναμη φτάνει τους 475 ίππους και 71,5 kgm ροπής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ​Η Audi επιταχύνει την εξέλιξη του e-tron SUV

Η ενέργεια που χρειάζεται για να κινηθεί το ηλεκτρικό μοτέρ αποθηκεύεται σε μία συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου 0,9 kWh, η οποία είναι αποθηκευμένη κάτω από το πάτωμα του χώρου αποσκευών. Η Audi υποστηρίζει ότι το νέο μεγάλο SUV μπορεί να κινείται με χαμηλές ταχύτητες κίνησης στην πόλη με τον θερμικό κινητήρα αποσυμπλεγμένο, ενώ οι μανούβρες και τα παρκαρίσματα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Κατά το φρενάρισμα, ένα νέο σύστημα ανάκτησης ενέργειας ενεργοποιεί το ηλεκτρικό μοτέρ ως γεννήτρια που επαναφορτίζει την μπαταρία.



«Το νέο σύστημα κίνησης του Q8 Sport Concept είναι ένα σημαντικό βήμα για την βελτιστοποίηση της απόδοσης. Ο συνδυασμός ήπιας υβριδικής τεχνολογίας με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα θέσουν νέα δεδομένα για την μάρκα. Στο μέλλον αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται από πολλά μοντέλα της Audi», ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Rupert Stadler.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube