Νέο Audi SQ7 TDI με ηλεκτρικό «τούρμπο» και 435 PS [video]

Νέο Audi SQ7 TDI με ηλεκτρικό «τούρμπο» και 435 PS [video]

Η γρήγορη έκδοση του Audi Q7 είναι ντίζελ και το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με ηλεκτρική υπερτροφοδότηση.

Το νέο SQ7 έχει ένα νέο κινητήρα ντίζελ 4.0 TDI V8 που αντικαθιστά τον παλιό 4.2 και υπερτροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κομπρέσορα σε συνδυασμό με δύο τούρμπο σε σειρά.

Ο νέος 4.0 TDI τριπλής υπερτροφοδότησης (ηλεκτρικός συμπιεστής και δύο τούρμπο που λειτουργούν διαδοχικά) αποδίδει 435 PS και 91,7 kgm ροπής από τις 1.000 έως τις 3.250 rpm. Η ροπή μεταδίδεται στους 4 τροχούς μέσω ενός ξανασχεδιασμένου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων.

Για την επιτάχυνση 0-100 km/h το SQ7 χρειάζεται 4,8” και η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Η μέση τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου είναι 7,4 lt/100km με εκπομπές CO2 στα 194 g/km.

Ο ηλεκτροκίνητος συμπιεστής (EPC) του αέρα εισαγωγής είναι ο πρώτος που τοποθετείται σε αυτοκίνητο παραγωγής – και καταργεί την υστέρηση απόκρισης στο γκάζι (turbo lag) κρατώντας το μικρότερο από τα δύο τούρμπο «ενεργοποιημένο». Ο EPC είναι τοποθετημένος μετά το intercooler και απορροφά μέγιστη ισχύ 7 kW (9,5 PS). Λόγω των υψηλών απαιτήσεών του σε ισχύ και ενέργεια, ο EPC έχει τη δική του μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt, που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του πορτμπαγκάζ.

Το SQ7 πατάει σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από την Audi ως το πιο προηγμένο που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα σε μοντέλο παραγωγής της, με σύστημα προσαρμοζόμενης απόσβεσης (από το Q7 δεύτερης γενιάς), αερόσουστες, ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, ηλεκτρομηχανικό σύστημα ενεργού ελέγχου της κλίσης, τετραδιεύθυνση και (έξτρα) κάρμπον-κεραμικά δισκόφρενα.

Σε εμφάνιση, το SQ7 διαφέρει από τα πιο ταπεινά αδέλφια του έχοντας νέα μάσκα, ειδικά σχεδιασμένους προφυλακτήρες, πλαϊνούς αεραγωγούς, καλύμματα καθρεφτών και «μαρσπιέ» από αλουμίνιο, εξάτμιση με 4 ορθογώνια τελικά και τροχούς 20 ιντσών με λάστιχα 285/45 (προσφέρονται και 22”). Οι προβολείς LED είναι στάνταρ και οι λάμπες Matrix LED έξτρα με επιπλέον χρέωση. 

Το SQ7 διατίθεται ως 5θέσιο αλλά και ως 7θέσιο, ενώ η μακριά λίστα του έξτρα εξοπλισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων Virtual Cockpit.

Το βιβλίο παραγγελιών για τους Ευρωπαίους πελάτες ανοίγει την άνοιξη και οι τιμές στη Γερμανία ξεκινούν από τα €89.000.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube