Νέο Audi A1: Νέo, πρώτo μίνι-video του εξωτερικού

Νέο Audi A1: Νέo, πρώτo μίνι-video του εξωτερικού

Το ολοκαίνουργιο μίνι της Audi ανακαλύπτει εκ νέου τη μικρή κατηγορία για την εταιρεία του Ingolstadt.

Η δεύτερη γενιά του Audi A1 θα μπει στην αγορά με ευρεία γκάμα επιλογών εξατομίκευσης και μια φωτεινή παλέτα χρωμάτων, όπως επιβεβαιώνει το πρόσφατο teaser. 

Η εμφάνιση του αυτοκινήτου σε κίτρινο χρώμα και λεπτομερείς επιλογές χρωμάτων για την οροφή, οι ζάντες και η αεροτομή, δείχνουν επίσης ότι το A1 θα λανσαριστεί και σε σπορ εκδόσεις S-Line, με ακτινωτές ζάντες ελαφρού κράματος, σχήματος «Y».

Έχει επίσης ήδη επιβεβαιωθεί ότι το A1 θα αποκτήσει το Virtual Cockpit και το σύστημα ψυχαγωγίας MMI με χειρισμό αφής, όπως είδαμε στο πρώτο teaser του αυτοκινήτου. 

Σε αυτό το τελευταίο, που παρουσιάζει το infotainment, απεικονίζεται η μεγάλη οθόνη αφής του αυτοκινήτου, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι το λανσάρισμα θα γίνει στη Βαρκελώνη. Να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος, το MMI αφής προοριζόταν για μεγαλύτερα μοντέλα.

audi a1 2019

Πριν φτάσει όμως το ολοκαίνουργιο Α1 στη Βαρκελώνη, το είχαμε δει να δοκιμάζεται με σχετικά ελαφρύ καμουφλάζ στην Ευρώπη, αποκαλύπτοντας σε γενικές γραμμές τη σιλουέτα του νέου γερμανικού σουπερμίνι.

Παρόλο που αναγνωρίζεται αμέσως ως ένα μοντέλο entry-level για την Audi, το νέο A1 είναι δραστικά ανασχεδιασμένο όσον αφορά τα φανάρια και τους προφυλακτήρες σε σχέση με το απερχόμενο, ενώ είναι και σημαντικά μεγαλύτερο. Στα ελάχιστα καμουφλαρισμένα αυτοκίνητα μπορείς να διακρίνεις τη μεγαλύτερη γρίλια στη μάσκα, το πιο φλατ καπό και τρεις χαρακτηριστικούς αεραγωγούς, μια αισθητική αναφορά στα πρόσφατα αγωνιστικά Audi.

audi a1 2019

Αυτή η αλλαγμένη εμφάνιση πρεσβεύει ισχυρότερη δυναμική που θα συνδυάζεται με μεγαλύτερη άνεση απ’ ό,τι ο προκάτοχός του, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Ingolstadt. Ο στόχος, λένε αυτοί, είναι να επισκιάσει το τελευταίο MINI στο σύνολο των δυνατοτήτων του.

Η Audi σχεδιάζει να το επιτύχει, χρησιμοποιώντας μια νέα δομή πλατφόρμας, ανασχεδιασμένο σύστημα ανάρτησης με, προαιρετικά, προσαρμοζόμενο έλεγχο της απόσβεσης, νέα γκάμα κινητήρων και βελτιωμένα σασμάν.

Το νέο A1 αναμένεται να αποκαλυφθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η τιμή εκκίνησης αναμένεται να είναι λίγο πάνω από τις €18.700 που στοιχίζει το βασικό Α1 Sportback.

Όπως είπαμε, το μικρότερο Audi έχει μεγαλώσει σε μέγεθος και διαθέτει ανάλογο, νέο look για να φιγουράρει ως πιο upmarket και να ταιριάζει καλύτερα με την υπόλοιπη γκάμα της φίρμας.

Μια μεγάλη αλλαγή για το σουπερμίνι του Ingolstadt είναι το τέλος του 3θυρου μοντέλου. Το μοντέλο της δεύτερης γενεάς, το οποίο θα κατασκευάζεται από τη SEAT στο εργοστάσιο του Martorell στην Ισπανία, θα διατίθεται μόνο σε 5πορτο Sportback.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ομογενοποίησης των μοντέλων της Audi που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων που, με τη σειρά τους, θα διοχετευθούν στην εξέλιξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το κομβικό σημείο για το νέο A1 είναι φυσικά η νέα πλατφόρμα. Η παλιά αρχιτεκτονική PQ25, που χρονολογείται από το 2001, αντικαταστάθηκε από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική MQB A0, η οποία ενσωματώνει μηχανικές λύσεις που χρησιμοποιούνται ήδη από το A3, για μεγαλύτερη απόσβεση του κόστους παραγωγής.

Η νέα πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό αλουμινίου και χάλυβα, διαμορφωμένου εν θερμώ. Η υιοθέτησή της στο νέο A1 προσέφερε το περιθώριο για αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων, με το μεταξόνιο μόνο να αυξάνεται κατά 9,4 cm, στα 2,564 m.

audi a1 2019

Στελέχη του Ingolstadt επιβεβαιώνουν ότι το νέο A1 έχει ελαφρά μεγαλώσει, ακολουθώντας υποχρεωτικά την παρόμοια αλλαγή στο πρόσφατο Polo, με το οποίο το A1 μοιράζεται ένα σημαντικό μέρος του μηχανικού του πακέτου. Η νέα δομή, όπως υποστηρίζεται, έχει επίσης επιφέρει σημαντική αύξηση στη στρεπτική ακαμψία -μια εξέλιξη που λέγεται ότι οδηγεί σε αξιοσημείωτη βελτίωση στο συνολικό ραφινάρισμα του αυτοκινήτου.

«Υπάρχει μια ωριμότητα στο νέο μοντέλο. Οι διαφορές είναι άμεσα αναγνωρίσιμες όταν το οδηγείς», δήλωσε πηγή που συμμετείχε στις πρόσφατες δοκιμές αντοχής του νέου αυτοκινήτου.

Η αύξηση στις εξωτερικές διαστάσεις επεξέτεινε το μήκος του A1 πάνω από τα τέσσερα μέτρα και το πλάτος σημαντικά παραπάνω από το 1,74 m του σημερινού μοντέλου. Ως αποτέλεσμα, το επερχόμενο Α1 είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα προσφέρει περισσότερο εσωτερικό χώρο και πορτμπαγκάζ από τον προκάτοχό του. Η νέα χωροταξία της καμπίνας προέβλεψε μεγάλο μέρος του επιπλέον χώρου να δοθεί για τους επιβάτες του πίσω καθίσματος, τόσο για τα πόδια όσο για τους ώμους και το κεφάλι. Όσον αφορά αισθητικά το εμπρός μέρος της καμπίνας, το ντιζάιν του νέου ταμπλό έλκει τις γραμμές του από το μεγαλύτερο A3. 

Με την καθοδήγηση του τμήματος μάρκετινγκ, κατεβλήθησαν σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το νέο μοντέλο θα προσελκύει νεότερους αγοραστές, μέσω αυτού που η Audi περιγράφει ως κορυφαία χαρακτηριστικά ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας. Αυτά περιλαμβάνουν την προαιρετική ψηφιακή οθόνη οργάνων Virtual Cockpit και ενσωματωμένο 4G LTE σε συνδυασμό με Android Auto, Apple CarPlay και MirrorLink. Τα συστήματα υποβοήθησης στην οδήγηση περιλαμβάνουν, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και παρακολούθησης πεζών, καθώς και λειτουργία παρακολούθησης της πίεσης στα λάστιχα και περιοριστή ταχύτητας.

audi a1 2019

Η γκάμα των κινητήρων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή του νέου Polo. Όσον αφορά τους βενζινοκινητήρες, η βασική μονάδα θα είναι ο 3κύλινδρος TFSI των 1.000 cc με ισχύ 115 PS. Από πάνω του θα έρθει να πλασαριστεί ο 4κύλινδρος 1.500άρης τούρμπο με τα 150 άλογα, ως διάδοχος του παλιού 1.400άρη. Στις βενζίνες, στην κορυφή θα βρίσκεται η έκδοση S1, με ένα νέο 4κύλινδρο δίλιτρο μοτέρ που θα φτάνει τα 250 άλογα. 

Το νέο A1 αρχικά σχεδιάστηκε για να λανσαριστεί με έναν 4κύλινδρο 1.600άρη ντίζελ μέχρι 95 PS σε συνδυασμό με στάνταρ φίλτρο επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής (SCR -selective catalytic reduction) . Ωστόσο, οι ιθύνοντες της Audi αναμένεται να επανεξετάσουν τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω της σημαντικής πτώσης των πωλήσεων στα μικρά αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ. Η πιο ενδιαφέρουσα έκδοση του νέου A1 θα είναι, κατά την άποψή μας, αυτή του φυσικού αερίου που θα κάνει χρήση του μικρού, 3κύλινδρου μοτέρ των 115 ίππων.

Οι παραπάνω κινητήρες, εκτός από το στάνταρ χειροκίνητο 6άρι σασμάν, θα μπορούν προαιρετικά να συνδυαστούν με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, S tronic, με επτά σχέσεις.

Ενώ η πρώτη γενιά του Α1 είχε τετρακίνηση μόνο στο S1, το νέο μοντέλο θα προσφέρει ένα σύστημα quattro με ηλεκτρο-υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη, στιλ Haldex, με ευρύτερη γκάμα επιλογής όσον αφορά τον κινητήρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube