Skoda: teaser για το νέο μεγάλο SUV

Skoda: teaser για το νέο μεγάλο SUV

H Skoda μας προετοιμάζει ξανά για το μεγάλο της SUV που αναμένεται στη Γενεύη με το όνομα Kodiak.

Το μεγάλο SUV, με το όνομα από το νησί της Alaska με τις θεόρατες αρκούδες, πιστεύεται ότι θα βγει στην αγορά στις αρχές του 2017.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση, όμως η εικόνα teaser μιας γκαραζόπορτας με την υπόσχεση ότι «κάτι μεγάλο» βρίσκεται από πίσω, επιβεβαιώνει τις φήμες πως το SUV δεν απέχει πολύ από την παραγωγή. Ένα concept car που θα προλογίζει το νέο μοντέλο θα πρωταγωνιστήσει στο περίπτερο της Skoda, στην έκθεση της Γενεύης, το Μάρτιο.

Πρόσφατες κατασκοπευτικές φωτογραφίες δείχνουν ένα SUV σε δοκιμές, ντυμένο με ένα προσαρμοσμένο αμάξωμα από Skoda Yeti. Η επεξεργασμένη σε υπολογιστή εικόνα του AUTOCAR δείχνει πάντως πώς θα είναι το νέο μοντέλο στην έκδοση παραγωγής. Το «μουλάρι» δοκιμών, που φωτογραφήθηκε στο Nurburgring, είναι μακρύτερο και φαρδύτερο από το Yeti, έχοντας και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος.

Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη το όνομα του μεγάλου SUV, όμως γερμανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως έχει επιλεγεί το όνομα Kodiak. Παλιότερα οι φήμες το ήθελαν να λέγεται Snowman, αφού η Skoda είχε κατοχυρώσει το όνομα αυτό το 2013, όμως πηγές μέσα από την εταιρεία λένε ότι το όνομα αυτό τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Οι εσωτερικοί χώροι του Kodiak θα είναι ανάλογοι του Skoda Superb, ενώ η σχεδίαση θα περιλαμβάνει ένα καπό σε στιλ κελύφους, λεπτούς ορθογώνιους προβολείς, φώτα ημέρας LED και μια οριζόντια πλευρική πτυχή κάτω από τη γραμμή των παραθύρων.

Το νέο SUV βασίζεται στη μεγαλύτερη έκδοση της πλατφόρμας MQB του VW Group και θα αποτελεί μια παραλλαγή του επερχόμενου SUV CrossBlue της ίδιας της VW, που θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στη χρονιά.

Το Skoda Kodiak θα είναι μια κλάση μεγέθους πάνω από το VW Tiguan και πηγές αναφέρουν ότι θα έχει μήκος γύρω στα 4,6 m. Θα υπάρχουν 5θέσιες και 7θέσιες εκδόσεις, προσθιοκίνητες και τετρακίνητες. Θα υπάρχει επίσης ντίζελ-υβριδική έκδοση.

Η 4κύλινδρη γκάμα κινητήρων θα είναι εκείνη του νέου Skoda Superb. Βασικός θα είναι ο 1.6 TDI των 120 PS και κανένας κινητήρας δεν θα έχει κυβισμό πάνω από 2 λίτρα.

Το Kodiak θα πλασαριστεί στην αγορά ως ένας πιο εξελιγμένος και ραφιναρισμένος ανταγωνιστής των Kia Sorento και Hyundai Santa Fe. Ο τεχνικός υπεύθυνος της Skoda, Frank Welsch, έχει περιγράψει το νέο SUV ως «τη σωστή αντίληψη για τη Skoda, ταιριάζει τέλεια με τις αξίες της μάρκας».

Ο υπεύθυνος σχεδίασης της εταιρείας, Josef Κaban, δήλωσε: «Τα μεγάλα Skoda όπως αυτό θα έχουν πιο τολμηρό, πιο προκλητικό ντιζάιν – ελαφρώς διαφορετικό από το συνηθισμένο».

Η Skoda έχει προγραμματίσει μια ολόκληρη οικογένεια SUV, με μια κουπέ έκδοση του Kodiak να ακολουθεί μετά το βασικό μοντέλο. Μια άλλη, πιο σπορτίβ 5θυρη παραλλαγή, με το ίδιο μεταξόνιο αλλά κοντύτερους προβόλους, επίσης ετοιμάζεται. Θα έχει πιο χυτή γραμμή σκεπής και λιγότερο χώρο πίσω.

Η γκάμα θα περιλάβει το 2018 και το νέο Yeti, που θα έχει πιο συμβατική και συντηρητική σχεδίαση από το σημερινό, ακολουθώντας τις γραμμές του Kodiak.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube