Επίσημο: Νέο Volvo S60 [videos]

Επίσημο: Νέο Volvo S60 [videos]

Η οικογένεια «60» τελικά ολοκληρώθηκε. Ύστερα από την ανανέωση του XC60 και του στέισον V60, αυτή είναι η νέα 60άρα μπερλίνα. Κατασκευασμένη στις ΗΠΑ, έρχεται στην Ελλάδα άνοιξη του 2019.

Με μια φορά δεν γίνεται βέβαια έθιμο, η σειρά παρουσίασης της νέας γενιάς των οικογενειακών μοντέλων της Volvo. H σουηδική εταιρεία παρουσίασε αρχικά το στέισον V60. Σήμερα παρουσιάζει την μπερλίνα S60. Μια φαινομενικά παράδοξη σειρά που έχει όμως διπλή λογική. 

Από τη μια, το ευρωπαϊκό κοινό βλέπει με πιο καλό μάτι και ευνοεί τις πωλήσεις του στέισον. Από την άλλη, η παρουσίαση της νέας μπερλίνας συμπίπτει με τα εγκαίνια του εργοστασίου που θα το κατασκευάζει, στο Charleston των ΗΠΑ. Η χώρα του θείου Σαμ θα αποτελέσει επίσης προτεραιότητα για το εμπορικό λανσάρισμα του νέου μοντέλου. Βλέπετε, το αυτοκίνητο δεν πρόκειται να φτάσει στην Ευρώπη -μαζί και στην Ελλάδα- μέχρι την άνοιξη του 2019.

Η αποκάλυψη του S60 δεν κρύβει την παραμικρή αισθητική έκπληξη. Το εμπρός κομμάτι του αυτοκινήτου είναι λογικά πανομοιότυπο με αυτό του V60. Το πίσω μέρος είναι εμπνευσμένο από αυτό του μεγάλου αδελφού του, του Volvo S90, με φώτα που μοιάζουν με τσιμπίδες σε κάθε πλευρά του πορτμπαγκάζ. Υπάρχει ακόμα μια διαφορά μεταξύ των δύο 4θυρων Volvo: Στην περίπτωση του S60, η πινακίδα κυκλοφορίας είναι πάνω στην πόρτα του πορτμπαγκάζ. Στο προφίλ, εκτός από την ψηλή βασική γραμμή, το τελείωμα του πίσω κρυστάλλου θυμίζει κατά ένα τρόπο τη Maserati Ghibli. Οι Σουηδοί δεν μας έδωσαν μέχρις στιγμής τις διαστάσεις του αυτοκινήτου.

Και το εσωτερικό κινείται στο ίδιο μήκος κύματος της «μη έκπληξης», με ένα ταμπλό που το έχουμε ήδη δει στα XC60 και V60. Οπότε συναντούμε τους τυπικούς κώδικες της Volvo, ένα μείγμα παράδοσης και τεχνολογίας. Η κεντρική κονσόλα αποτελείται από μια μεγάλη κατακόρυφη απτική οθόνη. Τα όργανα είναι επίσης 100% ψηφιακά. Αλλά παρά τις οθόνες αυτές, η λιτή και ολίγον ψυχρή-tech ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει πιο ζεστή όταν επιλέγεις φωτεινά χρώματα.

Προσπερνώντας λοιπόν τα αναμενόμενα, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι το τεχνικό δελτίο του αυτοκινήτου. Επειδή εκεί, θα υπάρξουν πολλές διαφορές με το V60. Το S60 επιλέγει να διαγράψει από λεξιλόγιό του τη λέξη «ντίζελ». Καύσιμο που θα συνεχίσει σε άλλα μοντέλα της γκάμας, σύμφωνα με το πρόγραμμα των ανανεώσεων. Αντί για πετρέλαιο, το S60 ποντάρει στα επαναφορτιζόμενα υβριδικά συστήματα κίνησης. Έτσι, θα δούμε δύο παραλλαγές του Twin Engine: Το T6 και το T8, με 340 και 390 άλογα αντίστοιχα. Ελπίζουμε ότι η Volvo θα σκεφτεί προσεχώς και για μια έκδοση T5 Twin Engine, την ίδια που θα λανσάρει το 2019 στο XC40 για να καταστήσει τα υβριδικά μοντέλα της πιο προσιτά. Τέλος, θα υπάρχουν επίσης δύο 100% θερμικά μοτέρ στην γκάμα του S60, με το T5 και το T6.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του S60, είναι ότι εγκαινιάζει το νέο σπορ διακριτικό της φίρμας «Polestar Engineered». Συνδυάζεται με τον κινητήρα Twin T8, με ισχύ που ανεβαίνει στα 415 άλογα. Αρκετά τεχνικά στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί, όπως για παράδειγμα η χρήση νέου συστήματος φρένων από την Brembo.

Από την πλευρά του εξοπλισμού, το S60 έρχεται πάλι χωρίς έκπληξη με φουλ πακέτο ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, σύστημα προστασίας σε περίπτωση εξόδου από το δρόμο και φυσικά δυνατότητα ημί-αυτόνομης οδήγησης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube