Το σκάνδαλο «έφαγε» τον πρόεδρο της Mitsubishi

Το σκάνδαλο «έφαγε» τον πρόεδρο της Mitsubishi

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Mitsubishi μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου χειραγώγησης εκπομπών ρύπων.

Η μετοχή της Mitsubishi έχασε σημαντικό μέρος της αξίας της και οι πωλήσεις υπέστησαν κάμψη μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου χειραγώγησης εκπομπών ρύπων από το 1991.

Τότε μπήκε στο παιχνίδι η Nissan και προχώρησε στην εξαγορά μεριδίου 34% της Mitsubishi έναντι 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά οι επιπτώσεις του σκανδάλου δεν σταματούν εκεί. Η Mitsubishi ανακοίνωσε ότι επίκεται άμεσα η παραίτηση του προέδρου της, Tetsuro Aikawa.

Ο Aikawa ήταν πρόεδρος της εταιρείας για λιγότερο από δύο χρόνια. Και θα παραιτηθεί επισήμως από την θέση του στο ετήσιο συνέδριο των μετόχων στις 24 Ιουνίου. Μαζί με τον Aikawa θα παραιτηθεί και Ryugo Nakao, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, με ευθύνη την ποιότητα προϊόντων και τον στρατηγικό σχεδιασμό. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Osamu Masuko θα αναλάβει τα καθήκοντα των δύο ανδρών, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί αντικαταστάτες τους, τουλάχιστον για την ώρα.

Ο Aikawa είναι ένας μηχανολόγος που έχτισε την καριέρα και το όνομά του ως επικεφαλής εξέλιξης μικρών αυτοκινήτων που απευθύνονταν αποκλειστικά στην ιαπωνική αγορά. Αλλά με αυτά τα αυτοκίνητα να εμπλέκονται κυρίως στο σκάνδαλο εκπομπών ρύπων, η ενασχόλησή του αυτή είναι ο βασικός λόγος που καριέρα του στην θέση του προέδρου τερματίζεται πρόωρα.

Η Mitsubishi παραδέχτηκε ότι «πείραζε» τις μετρήσεις κατανάλωσης κάποιων μοντέλων της. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Nissan, όταν παρατηρήθηκαν κάποιες αποκλίσεις στα δεδομένα δύο μοντέλων που με την άδεια της Mitsubishi πωλούνταν ως Nissan στην ιαπωνική αγορά. Η Mitsubishi επιμένει ότι το θέμα αφορά μόνο μοντέλα της ιαπωνικής αγοράς, αλλά οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσουν αν τυχόν υπάρχει πρόβλημα και με αυτοκίνητα της δικής τους αγοράς.

Πηγή Road and Track

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube