Ηλεκτρικά, σημαντική συμφωνία ανάμεσα σε Ευρώπη και Νορβηγία για τις μπαταρίες

Ηλεκτρικά, σημαντική συμφωνία ανάμεσα σε Ευρώπη και Νορβηγία για τις μπαταρίες

Ευρώπη και Νορβηγία επικύρωσαν μια συνεργασία για την προμήθεια υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Norway & Europe

Πρόκειται για μια κολοσσιαία συμφωνία για την Ευρώπη και τη Νορβηγία που αφορά τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νορβηγία που δεν είναι μέλος της ΕΕ (μέλος της ΕΖΕΣ μαζί με τις Ελβετία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βελτιστοποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία σε πέντε τομείς.

Ευρώπη και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προμήθεια υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών EV

Norway & Europe

Ο Maros Sefcovic, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Green Deal, και ο Νορβηγός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Jan Christian Vestre, υπέγραψαν αυτήν τη συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει ένα «συνολικό πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεργασίας». Στο δελτίο Τύπου, η ΕΕ αναφέρει γι’ αυτή τη συμφωνία ότι δημιουργεί «δύο αλυσίδες με αξία στρατηγικής σημασίας» στα υλικά μπαταριών και στην ερευνητική συνεργασία.

Μεταξύ των πέντε τομέων της συμφωνίας, υπάρχει προφανώς συνεργασία γύρω από την ενσωμάτωση των υλικών σε αλυσίδες αξίας. Η συμφωνία, ωστόσο, εξαιρεί τα υλικά του βυθού της θάλασσας. Ορίζει σαφώς ότι αυτό αφορά μόνο τις «επίγειες πρώτες ύλες».

Norway & Europe

Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν ερευνητικά προγράμματα, όπως το Horizon Europe. Οι δύο εταίροι, ΕΕ και Νορβηγία, θα αναθεωρήσουν επίσης πρότυπα και πρακτικές. Αυτό θα επιτρέψει την εναρμόνισή τους για ευκολότερη εφαρμογή. Αυτή η συνεργασία ήταν προσδοκώμενη ήδη από την εφαρμογή του Green Deal το 2022.
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube