Η FCA ολοκληρώνει το διαχωρισμό της από την Ferrari

Η FCA ολοκληρώνει το διαχωρισμό της από την Ferrari

O Όμιλος FCA παραδίδει το 80% των μετοχών της Ferrari αλλά η συμφωνία με την οικογένεια Agnelli και τον Piero Ferrari αποκλείει οποιαδήποτε εχθρική εξαγορά

Στο Ιταλικό χρηματιστήριο συναλλάσσεται αυτή τη στιγμή το 80% των μετοχών της Ferrari, το οποίο η FCA διένειμε μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Η συγκεκριμένη κίνηση ολοκληρώνει το διαχωρισμό που ανακοινώθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Η Fiat έτσι δεν θα έχει τον άμεσο έλεγχο της Ferrari, την οποία να θυμίσουμε πως είχε από το 1969. Η οικογένεια Agnelli εξακολουθεί να είναι ο κύριος μέτοχος της Ferrari, με 24%. O Piero Ferrari, γιος του ιδρυτή της θρυλικής εταιρείας, Enzo, κατέχει το 10% των μετοχών.

Μαζί η οικογένεια Agnelli και ο Piero Ferrari ελέγχουν λίγο κάτω από το 49% των δικαιωμάτων ψήφου. Το Δεκέμβριο τα δύο μέρη υπέγραψαν μια συμφωνία ώστε να αποτρέψουν τυχόν εχθρικές εξαγορές, δίνοντας το δικαίωμα πρώτης άρνησης (προαίρεσης) το ένα στο άλλο, σε οποιαδήποτε πράξη πώλησης μετοχών.

Οι μετοχές της Ferrari έχουν πέσει περίπου 5% από την πρώτη τιμή εισόδου στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, τον Οκτώβριο. Το ίδιο συνέβη και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου έπεσαν στο επίπεδο της πρώτης τιμής εισόδου, δηλαδή 52 δολάρια ανά μετοχή. Σε εκείνη την αρχική προσφορά διατέθηκε περίπου το 10% των μετοχών της ιταλικής μάρκας.

Ο Sergio Marchionne, επικεφαλής της FCA και προσφάτως και της Ferrari είπε προσφάτως: «Μετά την απόκτηση των μειοψηφικών μετοχών της Chrysler νωρίτερα το 2015, η μετάβαση της Fiat και της Chrysler σε FCA ολοκληρώθηκε, με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Καθώς προχωράμε ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία του επιχειρησιακού πλάνου 2014-18 και εργαζόμαστε για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της επιχείρησης στους ιδιοκτήτες μετοχών της, είναι αναγκαίο να χαράξουμε ξεχωριστούς δρόμους για την FCA και τη Ferrari».

Να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Ferrari μέχρι πέρσι, Luca di Montezemolo είχε μια εντελώς διαφορετική άποψη για το θέμα. Πιο συγκεκριμένα δήλωνε: «H Ferrari θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην επικείμενη μετοχοποίηση της FCA στην Wall Street. Αυτή θα ανοίξει μια εντελώς νέα εποχή όπου θεωρώ πως η Ferrari θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος για τη νέα εταιρεία». 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube