Η BMW δεν φοβάται τα κινεζικά EV

Η BMW δεν φοβάται τα κινεζικά EV

Tην ώρα που οι περισσότεροι δυτικοί κατασκευαστές ψάχνουν το αντίδοτο για τα κινεζικά EV η BMW δηλώνει ευθαρσώς πως δεν τα φοβάται.

BMW, Oliver Zipse

Ο CEO της BMW, Oliver Zipse, όχι μόνο δεν φοβάται την επέλαση των κινεζικών EV στην Ευρώπη, αλλά καλά τους αρμόδιους φορείς να μην προχωρήσουν στην επιβολή πρόσθετων δασμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Automotive News Europe, o Zipse μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού των πεπραγμένων των Βαυαρών, δεν φάνηκε να ανησυχεί τόσο πολύ για τα εκ Κίνας ηλεκτρικά αυτοκίνητα: «Είναι υπερβολική η ανησυχία ότι τα κινεζικά EV μπορούν να επηρεάσουν τις πωλήσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Κανείς δεν μπορεί να μπει έτσι απλά σε μια αγορά τόσο μεγάλη όσο η Ευρώπη και απλώς να την κυριεύσει».

Ο CEO της BMW, Oliver Zipse θεωρεί πως οι κινέζοι δεν μπορούν να μπουν στην μεγάλη αγορά της Ευρώπης και απλά να την κυριεύσουν

BMW, Oliver Zipse

Για να συνεχίσει τις δηλώσεις του λέγοντας: Ο Όμιλος BMW, μιλώντας ως μέλος της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν νιώθει ότι ζημιώνεται ιδιαίτερα από την εισαγωγή κινεζικών αυτοκινήτων, ούτε είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα συγκεκριμένα αυτοκίνητα».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τους Βαυαρούς. Μόνο το 2023, η BMW πούλησε στην Κίνα περί τα 824.832 αυτοκίνητα, νούμερο που ούτε λίγο ούτε πολύ αντιστοιχεί στο 32% των παγκόσμιων πωλήσεων της φίρμας.

Πάντως η BMW δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που εκφράζει τις ενστάσεις για τους δασμούς στα κινεζικά EV. Πρόσφατα, ο CEO της Mercedes-Benz, Ola Källenius μιλώντας στους Financial Times διατύπωσε την άποψη πως όχι μόνο δεν πρέπει να επιβληθούν νέοι δασμοί για τα κινεζικά ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά καλό θα ήταν η ΕΕ να άρει και τους ήδη υπάρχοντες.

Ola Källenius

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Mercedes-Benz κατά των δασμών στα κινεζικά EV

Συν τοις άλλοις, αντίστοιχη άποψη φαίνεται πως έχει και ο CEO του VW Group, Oliver Blume, θεωρώντας πως ο υπερβολικός προστατευτισμός που θέλουν να δημιουργήσουν οι ΕΕ και οι ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα «θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις συνθήκες ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου παγκοσμίως».

Οι μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανησυχούν για τις αντιδράσεις της Κίνας σε περίπτωση επιβολής δασμών. Κι αυτό γιατί η Κίνα αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τις περισσότερες από αυτές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Κίνα ήδη εξετάζει αντίμετρα, με αντίστοιχους δασμούς προς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, τη στιγμή που έκδηλος είναι και ο προβληματισμός για το αν οι Κινέζοι αγοραστές θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα ευρωπαϊκά μοντέλα.
 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube