Το χρηματιστήριο των supercar: Ποιων οι μετοχές ανεβαίνουν, ποιων πέφτουν

Το χρηματιστήριο των supercar: Ποιων οι μετοχές ανεβαίνουν, ποιων πέφτουν

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα supercar ως επένδυση και δεν ξέρετε τι να προτιμήσετε, επιτέλους το πρόβλημά σας λύθηκε.

Στην πραγματικότητα των supercar και πολύ περισσότερο των hypercar, πολλοί είναι εκείνοι που τα αγοράζουν απλώς και μόνο για επένδυση.

Και το κέρδος μερικές φορές δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Οι βρετανοί συνεργάτες μας από το Autocar, ρώτησαν έναν από τους καλύτερους dealer supercar της χώρας τους, τον Simon Fragopoulos (μαντέψτε τις ρίζες του) ποια είναι τα αυτοκίνητα οι μετοχές των οποίων αυτή την περίοδο ανεβαίνουν, αλλά και το αντίθετο.

ΠΟΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ

Ferrari LaFerrari Aperta


Η αρχική τιμή ήταν στα 1,86 εκατομμύρια ευρώ, όμως τώρα τα αυτοκίνητα αλλάζουν χέρια στα 2,9 έως 3,5 εκ. Εννοείται προ φόρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Επίσημο: Νέα Ferrari LaFerrari Aperta

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρισκάρουν ακόμα και την καλή σχέση τους με τη Ferrari, σπάζοντας τον όρο που ξεκαθάριζε ότι όποιος θέλει να πουλήσει το αυτοκίνητό του, θα πρέπει να το έχει στην κατοχή του για τουλάχιστον 18 μήνες.

Aston Martin Valkyrie


Ακόμα δεν έχουμε δει το προϊόν της συνεργασίας των Red Bull και Aston Martin, αλλά το ενδιαφέρον γύρω του είναι τεράστιο.

Τα πρώτα αυτοκίνητα έχουν ήδη κρατηθεί για σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ πάνω από την κανονική τους τιμή. Το ίδιο ακριβώς αναμένεται να γίνει και με την ειδική έκδοση για χρήση μόνο σε πίστα που θα κατασκευαστεί σε μόλις 25 κομμάτια.

Mercedes-AMG Project One


Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους συλλέκτες γι’ αυτό το αυτοκίνητο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το hypercar των 1.000 ίππων της Mercedes-AMG

Η επιτυχία της ομάδας στο πρωτάθλημα F1 έχει προφανώς συντελέσει σε αυτό και η τιμή θα είναι αρχικά κοντά στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Η λίστα αναμονής είναι ήδη μεγάλη και ακούγεται ότι πολλοί είναι πρόθυμοι να «παραχωρήσουν τη σειρά τους», έναντι 1 εκ. ευρώ.

McLaren BP23


Η σύγχρονη 3θέσια McLaren θα είναι ένα GT και είναι ήδη sold out.

Κάθε ένα από τα 106 αυτοκίνητα που θα κατασκευαστούν έχει ήδη πουληθεί, με τιμή κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο ο Fragopoulos λέει ότι με τόσο περιορισμένη παραγωγή και πάνω από ένα χρόνο αναμονής μπροστά μας, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε αυτοκίνητα να αλλάζουν χέρια πριν καν να έχουν παραδοθεί στον πρώτο τους ιδιοκτήτη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Αποκλειστικό: Νέα McLaren F1 το 2018

Προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει καπέλο στην τιμή, που μπορεί να φτάνει και το 1 εκατομμύριο.

Porsche 918 Spyder Weissach Edition


Εάν όταν αγόραζες την 918 σου είχες δώσει τα €90.000 για το πακέτο Weissach, είσαι πολύ τυχερός.

Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι πολύ λίγα και περιζήτητα. Πριν από ένα χρόνο κοστολογούνταν 1,2-1,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εφέτος η τιμή τους έχει ανέβει κι άλλο, στα 1,4-1,6 εκ.

ΠΟΙΑ ΠΕΦΤΟΥΝ

Ferrari LaFerrari Coupé


Η τεχνολογικά αποστομωτική LaFerrari λανσαρίστηκε στο τέλος του 2013 απευθυνόμενη μόνο σε μια πολύ κλειστή ελίτ των πελατών της εταιρείας.

Ωστόσο τώρα το απόγειο της δόξας της στην αγορά φαίνεται να έχει περάσει, με το καλοκαίρι του 2016 να αποτελεί την καλύτερη στιγμή. Τότε, τα κόκκινα αυτοκίνητα πωλούνταν 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μαύρα και κίτρινα έφταναν μέχρι και τα τρία.

McLaren P1 & P1 GTR


Αγγίζοντας την κορυφή του τιμολογιακού της κύκλου στο μέσο του 2016, πλέον η P1 δε συγκινεί τους συλλέκτες αρκετά ώστε να πληρώσουν ένα σοβαρό «καπέλο» στην τιμή της.

Πλέον το αυτοκίνητο κοστολογείται στα 1,4-1,6 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η P1 GTR είναι σαφώς πιο επιθυμητή και φτάνει τα 2,5 με 2,7 εκ., όμως πριν από λίγους μήνες ήταν πολύ πιο κοντά στα 3.

Bugatti Veyron


Η έλευση της Chiron έριξε την τιμή της Veyron κατά 15-20% τον τελευταίο χρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bugatti Veyron πιάνει σχεδόν 400 km/h σε δημόσιο δρόμο [video]

Τα αυτοκίνητα που έχουν μέχρι και 10.000 km αυτή τη στιγμή τα βρίσκεις με 1-1,2 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους φόρους (στην Αγγλία εννοείται), ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τις ειδικές εκδόσεις αλλά και τις Vitesse, Supersport, για τις οποίες η ζήτηση είναι ακόμα πολύ δυνατή.

Porsche 918 Spyder


To 2010 που παρουσιάστηκε η τιμή της ήταν στα €750.000-800.000, όμως το 2015 άγγιξαν τα 1,3 εκατομμύρια για αυτοκίνητα με λογικά χιλιόμετρα στο κοντέρ τους.

Ωστόσο σήμερα η ζήτηση αφορά κατά βάση αυτοκίνητα με πολύ λίγα χιλιόμετρα. Πλέον η τιμή έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 1,1 εκατομμύρια.

Lamborghini Aventador SV LP750-4


Ακόμα ένα supercar που έκανε limit-up μέσα στο 2016, οπότε τα καλύτερα από τα κουπέ άλλαζαν χέρια έναντι €500.000 και τα roadster έναντι €600.000.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οδηγούμε τη Lamborghini Aventador LP700-4 Roadster [video]

Ο Fragopoulos λέει ότι το θέμα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι πως μια Ferrari F12 ή μια McLaren 650S (δείτε τη video-δοκιμή της) προσφέρει ακόμα περισσότερο γκάζι για λιγότερα χρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Lamborghini Aventador SV LP750-4 [video]

Υπάρχουν μπόλικα αυτοκίνητα διαθέσιμα στην αγορά, και οι τιμές τους βρίσκονται κοντά στα €400.000.

[Πηγή: Autocar.co.uk]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube