Πόσο ασφαλές είναι ένα μεταχειρισμένο 30 ετών; [video]

Πόσο ασφαλές είναι ένα μεταχειρισμένο 30 ετών; [video]

Ένα μοντέλο που πριν 30 χρόνια θεωρείτο ασφαλέστατο, πώς αξιολογείται στα αυστηρότερα σημερινά crash test;

To NCΑP Αυστραλίας (ANCAP) γιόρτασε με ιδιαίτερο τρόπο τα 30ά γενέθλιά του, υποβάλλοντας παλαιά οχήματα σε σύγχρονες δοκιμές πρόσκρουσης. Θέλησε έτσι να αναδείξει το ζήτημα της παθητικής ασφάλειας που προσφέρει ένα μεταχειρισμένο 30 ετών.

Ο οργανισμός δοκίμασε μοντέλα που θεωρούνταν ασφαλή στις μέρες τους και τα οποία κυκλοφορούν ακόμα κατά κόρον στην Αυστραλία, όπως τα τοπικά Holden Commodore και Ford Falcon, το Volvo 940, το Subaru Liberty/Legacy και το Honda Accord.

Ήταν κάποτε ασφαλές κι οι -μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως ιδιοκτήτες του- θεωρούν ότι παραμένει ικανό να τους προστατεύσει. Έχουν δίκιο;

Κάλεσε μάλιστα κι ιδιοκτήτες των μοντέλων ώστε να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις τους. Πρώτο δοκιμάστηκε ένα Mitsubishi Magna του 1993, πρόκειται ουσιαστικά για το -λατρεμένο στα μέρη μας λόγω της αγωνιστικής του εμπλοκής- Galant.

μεταχειρισμένο 30 ετών

Ήταν από τα ασφαλέστερα καινούρια μοντέλα που μπορούσες να αγοράσεις τότε, χάρη στο στιβαρό αμάξωμα και την προσεγμένη κατασκευή. Ενώ η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία παράγει τώρα κυρίως crossover όπως το Mitsubishi Eclipse Cross, τότε η γκάμα της αποτελείτο κατά κόρον από σεντάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Γιατί αυτό το Honda Accord του 1996 θα πουληθεί όσο ένα καινούργιο NSX; [video]

Παρά τη φήμη που είχε στη δεκαετία του 1990, το Magna απέδωσε αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα μεταχειρισμένο 30 ετών, δηλαδή δεν κατάφερε να προστατεύσει τους επιβάτες του από σοβαρούς τραυματισμούς.

μεταχειρισμένο 30 ετών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δοκιμές σύγκρουσης στη δεκαετία του '90 διέφεραν σημαντικά από τα σημερινά πρότυπα, καθώς το σύστημα αξιολόγησης με αστέρια τέθηκε σε ισχύ μόλις το 1999. Οι ταχύτητες των δοκιμών πρόσκρουσης ήταν χαμηλότερες από σήμερα και τα αποτελέσματα είχαν διαφορετική μορφή. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Crash Test δύο Chevrolet με διαφορά ηλικίας 50 ετών

Παρουσιάζονταν χρωματικά, με το κόκκινο να δείχνει σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού, το πορτοκαλί να δείχνει μέτριο και το πράσινο χαμηλό κίνδυνο, ενώ σήμερα έχουμε πιο λεπτομερή καταγραφή με πέντε χρωματισμούς και ποσοστά.

μεταχειρισμένο 30 ετών

Το ANCAP ανέφερε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μετωπική πρόσκρουση έδειξαν ότι ο οδηγός θα αντιμετώπιζε υψηλό κίνδυνο σοβαρού ή θανατηφόρου κατάγματος του κρανίου κι αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.

Καθώς το όχημα δεν είχε αερόσακο, το κεφάλι του ανδρείκελου προσέκρουσε στο τιμόνι με επιβράδυνση 107 G. Είναι περίπου διπλάσια από τη δύναμη που θα ασκηθεί στο κεφάλι ενός οδηγού στα σημερινά αυτοκίνητα που βαθμολογούνται με πέντε αστέρια και προφανώς υπάρχει κι ένας αερόσακος μεταξύ του κρανίου και του τιμονιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Crash test: Ford Fiesta 1998 vs Ford Fiesta 2018 [video]

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα πόδια κι η λεκάνη του οδηγού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Ωστόσο, οι τραυματισμοί στο στήθος θα ήταν μέτριοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ο πίσω επιβάτης κινδύνευε επίσης να υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς καθώς το ανδρείκελο γλίστρησε κάτω από τη ζώνη ασφαλείας. 

μεταχειρισμένο 30 ετών

Η δοκιμή κατέδειξε ότι τα σύγχρονα οχήματα είναι πλέον πιο ασφαλή από ποτέ, με την ταχύτητα πρόσκρουσης να έχει αυξηθεί πλέον στα 64 km/h από τα 56 km/h που ήταν τη δεκαετία του '90. 

Οι δοκιμές έχουν επίσης γίνει πιο ολοκληρωμένες, καλύπτοντας διάφορα σενάρια που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας οδηγός σε ένα πραγματικό ατύχημα. Ακόμη και τα ανδρείκελα έχουν εξελιχθεί έκτοτε για να καταγράφουν περισσότερα δεδομένα και να αντιπροσωπεύουν όλα τα σχήματα και μεγέθη σωματότυπων.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube