WRC Πορτογαλία: Άλλη μια νίκη του Οζιέ [video]

WRC Πορτογαλία: Άλλη μια νίκη του Οζιέ [video]

Ο Σεμπαστιέν Οζιέ πήρε την τρίτη κατά σειρά νίκη του φέτος, στο τιμόνι του VW Polo R WRC, αν και όχι τόσο άνετα όσο στη Σουηδία και το Μεξικό.

Ο Γάλλος είχε να αντιμετωπίσει την απειλή του Μαντς Όστμπεργκ την πρώτη μέρα και του Ντάνι Σόρδο τη δεύτερη, ενώ την τρίτη μέρα η πρωτοπορία του κινδύνευσε από τον συμπλέκτη του που πατινάριζε.

Το πρόβλημα όμως εξαφανίστηκε στην 12η ειδική διαδρομή των 21 km και δεν ξανάρθε, οπότε ο Οζιέ συμπλήρωσε τη νίκη του παίρνοντας και την power stage –μαζί με τους ανάλογους βαθμούς.

Δεύτερος τερμάτισε ο Μίκο Χίρβονεν (Citroen DS3 WRC), 58 δευτερόλεπτα πιο πίσω. Ο Οζιέ τώρα έχει μια διαφορά 54 βαθμών από τον Χίρβονεν στο πρωτάθλημα. Τρίτος στη βαθμολογία είναι ο Σεμπαστιέν Λεμπ, που δεν κυνηγάει τον τίτλο.

Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα κρατούσε τη δεύτερη θέση όταν και το δικό του VW Polo παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα μετάδοσης. Όμως, αντίθετα από το πρόβλημα του Οζιέ, το δικό του επέμεινε σε ολόκληρη τη 13η ειδική των 52 km, οπότε ο Φιλανδός έχασε πολύ χρόνο.

Κατάφερε πάντως να πάρει στην 3η θέση –και το πρώτο του βάθρο με τη VW– χάρη στη διαφορά που είχε χτίσει από τον Εβγκένι Νοβικόφ με το πρώτο από τα Ford Fiesta της M-Sport.

Η 4η θέση του Ρώσου ήταν κάποια παρηγοριά για την ομάδα του, αφού τούμπαρε ο Όστμπεργκ που ήταν επικεφαλής την πρώτη μέρα του αγώνα.

Ο Όστμπεργκ επέστρεψε στον αγώνα και πήρε τις τρεις από τις τέσσερις τελευταίες ειδικές, χάνοντας από τον Οζιέ μόνο στην power stage, για 3,3”. Η επίδοση αυτή του Nορβηγού στο τέλος του αγώνα τον ανέβασε στην 8η θέση.

Ο Ντάνι Σόρδο ήταν άλλος ένας οδηγός που διεκδίκησε τη νίκη αλλά βγήκε από το δρόμο. Ο Ισπανός της Citroen άρχισε τη 2η μέρα πλησιάζοντας τον Οζιέ σε απόσταση αναπνοής, αλλά χτύπησε το πίσω μέρος του DS3 κι εγκατέλειψε. Επέστρεψε την 3η ημέρα για να τερματίσει τελικά 12ος.

Η 5η θέση της τελικής κατάταξης πήγε στον Νάσερ Αλ-Ατίγια, που διατήρησε μια άνετη διαφορά από τον Αντρέας Μίκελσεν με το τρίτο VW Polo. Ο νεαρός Νορβηγός είχε χάσει χρόνο την πρώτη ημέρα με πρόβλημα στο υδραυλικό τιμόνι.

Ο Μάρτιν Πρόκοπ (Ford Fiesta) κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον ανερχόμενο Όστμπεργκ για 40” και να πάρει την 7η θέση, ενώ ο Χαλίντ Αλ-Κασίμι (Citroen DS3) τερμάτισε 9ος, μόλις 13” πίσω από τον Όστμπεργκ.

Ο Φιλανδός εκκολαπτόμενος αστέρας Εσαπέκα Λάπι (Skoda S2000) κυριάρχησε στην κατηγορία WRC2, όπου ο Ρόμπερτ Κουμπίτσα (Citroen DS3 RRC) είχε ανέβει στη 2η θέση την πρώτη μέρα, πριν αντιμετωπίσει μια πλειάδα μηχανικών προβλημάτων που έβαλαν τέλος στις φιλοδοξίες του.

Η κατάταξη μετά τη 15 η ειδική διαδρομή:

Θέση  Οδηγός              Ομάδα             Χρόνος/Διαφορές
 1.  Sebastien Ogier     VW                 4h07m38.7s
 2.  Mikko Hirvonen      Citroen               + 58.2s
 3.  Jari-Matti Latvala  VW                  + 4m04.5s
 4.  Evgeny Novikov      M-Sport Ford        + 5m27.7s
 5.  Nasser Al-Attiyah   M-Sport Ford        + 7m43.5s
 6.  Andreas Mikkelsen   VW                  + 9m39.8s
 7.  Martin Prokop       Czech Ford         + 15m04.2s
 8.  Mads Ostberg        M-Sport Ford       + 15m43.6s
 9.  Khalid Al Qassimi   Citroen            + 15m56.9s
10.  Esapekka Lappi      Skoda              + 16m21.0s

Άλλοι τερματίσαντες της κατηγορίας WRC:

12.  Dani Sordo          Citroen               + 16.4s
16.  Thierry Neuville    M-Sport Ford       + 55m03.3s

Αποτελέσματα power stage:

Θέση  Οδηγός              Ομάδα             Χρόνος/Διαφορές
 1.  Sebastien Ogier     Volkswagen           32m39.7s
 2.  Mads Ostberg        M-Sport Ford           + 3.3s
 3.  Jari-Matti Latvala  Volkswagen             + 4.9s
 4.  Mikko Hirvonen      Citroen                + 8.9s
 5.  Dani Sordo          Citroen               + 16.4s

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές

Σ. Οζιέ: Eίχαμε ένα ιδανικό ξεκίνημα αλλά στη συνέχεια πολλά στράβωσαν. Ομως τα καταφέραμε. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ήμουν πραγματικά σίγουρος ότι ο αγώνας είχε τελειώσει για μένα, αλλά έκανα λάθος.

Μ. Όστμπεργκ: Προσπαθήσαμε για ό,τι το καλύτερο. Ειδικά στην Power Stage πίεσα το αυτοκίνητο και πάνω από το όριο αλλά το μόνο που κατάφερα είναι να είμαι 3,3'' πίσω από τον Οζιέ.

Γ.Μ. Λάτβαλα: Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε στην 3η θέση της κατάταξης παρά το γεγονός ότι για ένα διάστημα μέσα στην ημέρα δεν ήμασταν τετρακίνητοι λόγω των γνωστών προβλημάτων. Τερματίσαμε και τρίτοι στην Power Stage, οπότε τέλος καλό, όλα καλά. Επίσης είναι το πρώτο μου βάθρο για φέτος με την ομάδα της VW.

Μ. Χίρβονεν: Πίεσα όσο μπορούσα και όσο μου επέτρεπαν τα φθαρμένα μου ελαστικά στην Power Stage. Είμαστε ευχαριστημένοι με τη 2η θέση της γενικής κατάταξης, αλλά όχι και με το ρυθμό μας και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά αν θέλουμε κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον.

Ντ. Σόρδο: Δεν μπορώ να πω πως είμαι ευχαριστημένος. Πρσπάθησα όσο μπορούσα αλλά είχα προβλήματα πρόσφυσης εξαιτίας των ελαστικών. Από το αυτοκίνητο δεν έχω παράπονο...

Ε. Νοβικόφ: Είμαι χαρούμενος φυσικά με το αποτέλεσμα. Προσπαθήσαμε να πάρουμε το μέγιστο που θα μπορούσαμε και τελικά είμαστε 4οι γενικής κατάταξης

Ν. Αλ-Ατίγια: Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος με την απόδοση, και χάρη στην ομάδα, που εργάστηκε πραγματικά σκληρά φτάσαμε στην 5η θέση γενικής, κάτι που είναι ένα εξαιρετικο αποτέλεσμα για εμάς. Ανυπομονούμε για τον επόμενο αγώνα.

Ρ. Κοουμπίτσα: Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα αλλά και μια εξαιρετική εμπειρία. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά στο χώμα θα είναι πολύ πιο εύκολα για μένα. Η μεγάλη ε.δ. ήταν κάτι το ξεχωριστό και το πρωτόγνωρο.

Επόμενος αγώνας 1-4 Μαϊου στην Αργεντινή και αμέσως μετά το δικό μας Ακρόπολις από τις 31 Μαίου έως τις 2 Ιουνίου

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube