WRC: Από το χιόνι του Μόντε στον πάγο της Σουηδίας

WRC: Από το χιόνι του Μόντε στον πάγο της Σουηδίας

Μπορεί το χιόνι και ο πάγος στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο να ήταν κάτι το "ευκαιριακό", αλλά στη Σουηδία είναι κάτι το δεδομένο.

Από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου λοιπόν, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου (και εννοούμε και τον Loeb), θα βρίσκονται στις παγωμένες επιφάνειες της Σουηδίας, προσπαθώντας, όχι να κερδίσουν τόσο, όσο να σπάσουν τη μονοκρατορία των Σκανδιναβών στον συγκεκριμένο αγώνα, κάτι που ο μόνος που μέχρι σήμερα το έχει καταφέρει είναι ο Loeb το 2004.
Δύσκολος αγώνας το δίχως άλλο, αλλά και ένας από τους ταχύτερους του WRC μαζί με την Φινλανδία, που για το 2013 περιλαμβάνει 22 ειδικές διαδρομές και 339 αγωνιστικά χιλιόμετρα.
Σε ό,τι αφορά στις ομάδες, η Citroen πάει εκεί με τον αέρα της νικήτριας από το Μόντε και με την ελπίδα πως η στόφα του Loeb σε συνδυασμό με τη Σκανδιναβική σφραγίδα στο διαβατήριο του Mikko Hirvonen θα τους δώσει τη νίκη. Ο Φινλανδός "τόχει" και σε ταχύτητα και σε εμπειρία, οπότε… γιατί όχι; Σε δεύτερο ρόλο λόγω συνθηκών θα κινηθούν οι συμμετοχές των άλλων δύο Citroen με τους Dani Sordo και Khalid Al Qassimi.
Οι… Ford-αίοι
Με τα Focus και τα Fiesta να κερδίζουν συνέχεια από το 2006 έως το 2012, η Ford έχει το … know how και μένει να αποδείξει πως με αιχμή του δόρατος τον Νορβηγό Mads Ostberg θα μπορέσει να κερδίσει και το 2013. Παράλληλα δεν πρέπει να υποτιμάται ο Evgeny Novikov, ο οποίος πήγαινε "αέρα" στο Μόντε Κάρλο μέχρι να εγκαταλείψει. Τρία ακόμη Fiesta ντυμένα με τα … πετροδόλλαρα του Qatar θα οδηγήσουν οι  Juho Hanninen, Thieery Neuville και Nasser Al Attiyah.
Oι νεοφώτιστοι
Ο λόγος για τη VW βέβαια, που μετά την επιτυχή εμφάνιση στο Μόντε θέλουν να κρατήσουν με κάθε θυσία το Polo R WRC στις πρώτες θέσεις της γενικής και -γιατί όχι- να διεκδικήσουν ένα ακόμη βάθρο. Για το τελευταίο όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί τόσο στο γεγονός ότι το αυτοκίνητο έχει γρα΄ψει πολλά χιλιόμετρα δοκιμών σε Σουηδικό έδαφος, όσο και στο γεγονός ότι στο μπάκετ κάθεται ο  Jari Μatti Latvala, ο οποίος μετρά δύο νίκες στον συγκεκριμένο αγώνα, χωρίς να υποτιμούμε βέβαια τις ικανότητες του Sebastien Ogier που έχει αποδείξει πως… δεν μασάει από οδικές συνθήκες.
Οι… λοιποί
Πέρα από τους εργοστασιακούς όμως, δεν λείπουν οι αξιόλογοι και με απαιτήσεις "τοπικοί" που όποιος τους υποτιμήσει (ειδικά σε αυτές τις συνθήκες) θα διαπράξει μέγα σφάλμα. Στη λίστα των συμμετοχών φιγουράρει ο γερόλυκος και πολύπειρος Henning Solberg, αλλά και ο πολλά υποσχόμενος Jarkko Nikara ( Mini JCW WRC). Αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC (Fiesta) θα οδηγήσουν επίσης και οι Pontus Tiedeman και Jari Ketomaa. Oπως και νάχει ο αγώνας αναμένεται θεαματικός, σκληρός και βέβαια ταχύτατος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube