Ράλι Σουηδίας: Παρθενική νίκη της VW στο WRC με τον Οζιέ [video]

Ράλι Σουηδίας: Παρθενική νίκη της VW στο WRC με τον Οζιέ [video]

Το φετινό Ράλι Σουηδίας θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ιστορικό. Με τη νίκη του, ο Σεμπαστιάν Οζιέ σημείωσε την παρθενική νίκη της VW στο WRC, στον μόλις δεύτερο αγώνα συμμετοχής της. Παράλληλα ο Γάλλος οδηγός έγινε μόλις ο δεύτερος μη-Σκανδιναβός οδηγός, μετά το Σεμπαστιάν Λέμπ το 2004, που κερδίζει τον αγώνα.

Ο Οζιέ κατάφερε από την πρώτη μέρα να χτίσει διαφορά άνω των 30 δευτερολέπτων από τον Λέμπ. Παρόλο την προσπάθεια του πρώην team-mate του, με το Citroen DS3 WRC, να ροκανίσει την διαφορά την τελευταία μέρα, ο Γάλλος έλεγξε το ρυθμό και ανέβασε το Volkswagen Polo R WRC για πρώτη στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

«Απίστευτη νίκη. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μας. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο και κόπο πέρσι για να εξελίξουμε το αυτοκίνητο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να έχουμε τόσο καλή απόδοση από την αρχή της χρονιάς. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερα για εμάς. Ο Λεμπ μας πίεσε αρκετά στις τελευταίες ειδικές. Στην κυριολεξία πετούσε. Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον ρυθμό του, χωρίς όμως να ρισκάρουμε και καταφέραμε να κρατήσουμε το προβάδισμα» δήλωσε ο Οζιέ μετά το τέλος του αγώνα.

O Οζιέ είχε να κερδίσει από το Ράλι Γαλλίας το 2011 και με αυτή του την επίδοση θέτει από νωρίς σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση του τίτλου. Νικώντας και την Σούπερ Ειδική, έφυγε από τη Σουηδία με το μάξιμουμ των βαθμών που μπορούσε και πλέον προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα με 46 βαθμούς. Υπενθυμίζουμε πως ο Λεμπ βρίσκεται προς το παρόν μόλις 3 βαθμούς πίσω του, αλλά ο εννέα φορές πρωταθλητής δεν θα λάβει μέρος σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος.

Ο Λεμπ θα τρέξει και πάλι στο Ράλι Αργεντινής τον Μάϊο και την προσπάθεια της Citroen να κατακτήσει ένα ακόμα τίτλο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών θα υπερασπιστούν οι Μίκο Χίρβονεν και Ντάνι Σόρντο, οι οποίοι δεν τα πήγαν καθόλου καλά στον συγκεκριμένο αγώνα. Ο πρώτος είχε μια έξοδο στην πρώτη ειδική του αγώνα και δεν κατάφερε παρά να τερματίσει στην 16η θέση της γενικής, ενώ ο δεύτερος έχοντας δύο συνολικά εξόδους, εγκατέλειψε την τελευταία μέρα του αγώνα.
Η δεύτερη θέση του Λεμπ στη Σουηδία, είχε επίσης την δική της ιστορική σημασία. Με τους δυο Γάλλους να κάνουν το 1-2, ήταν η πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία του αγώνα που δεν βρέθηκε Σκανδιναβός οδηγός σε μια από τις δυο πρώτες θέσεις.

Την σημαία ψηλά για τους Σκανδιναβούς κράτησε ο Νορβηγός Μάντς Όστμπέργκ, ο οποίος τερμάτισε με το Ford Fiesta RS WRC της Qatar M-Sport στην 3η θέση. Ο περσινός νικητής Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα έχασε αρκετό έδαφος την δεύτερη μέρα και από εκεί που πάλευε για την δεύτερη θέση με τον Λέμπ, βρέθηκε τελικά στην τέταρτη. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Τιερί Νεβίλ και Γιούχο Χάνινεν με Ford Fiesta RS WRC.

Ο επόμενος αγώνας του WRC είναι το Ράλι Μεξικό, που θα διεξαχθεί στις 7-10 Μαρτίου.

Τα τελικά αποτελέσματα του Ράλι Σουηδίας

Θέση Οδηγός             Ομάδα               Χρόνος/Διαφορά
 1. Sebastien Ogier     VW                 3h11m41.9s
 2. Sebastien Loeb     Citroen               + 41.8s
 3. Mads Ostberg       Qatar M-Sport Ford   + 1m24.5s
 4. Jari-Matti Latvala VW                   + 1m30.6s
 5. Thierry Neuville   Qatar M-Sport Ford   + 5m06.4s
 6. Juho Hanninen       Qatar M-Sport Ford   + 5m43.1s
 7. Martin Prokop       Czech Ford         + 11m25.4s
 8. Henning Solberg     M-Sport Ford       + 11m42.7s
 9. Evgeny Novikov     Qatar M-Sport Ford + 13m04.7s
10. Yazeed Al Rahji     Yazeed Ford         + 16m27.0s

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube