Παρουσιάστηκε η Ferrari F138 [video]

Παρουσιάστηκε η Ferrari F138 [video]

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της στο Μαρανέλο, η Ferrari αποκάλυψε την F138, το μονοθέσιο με το οποίο θα λάβει μέρος στο φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1.

Παρόλο που βασίζεται στις σχεδιαστικές αρχές του μονοθεσίου που έφερε τον Fernando Alonso στην δεύτερη θέση του περσινού πρωταθλήματος, οι ιθύνοντες της Ferrari δηλώνουν πως κάθε κομμάτι της F138 έχει βελτιωθεί προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόδοσή του, χωρίς παράλληλα να πληγεί η πολύ καλή αξιοπιστία που επέτρεψε στην ιταλική ομάδα να διεκδικήσει το περσινό πρωτάθλημα μέχρι τέλους.

Η προσπάθεια του Fernando Alonso να κατακτήσει τον τίτλο του 2012 απέτυχε κατά κύριο λόγο γιατί ξεκίνησε τη σεζόν με ένα μονοθέσιο που, σε σύγκριση με τα κορυφαία, ήταν σχεδόν 1,5’’ πιο αργό σε ρυθμό. Κι όμως έχασε το πρωτάθλημα για μόλις 3 βαθμούς. Αναγνωρίζοντας αυτό, ο επικεφαλής της ομάδας, Stefano Domenicali, δεν παρέλειψε να τονίσει στις δηλώσεις του πως βασικός στόχος της ομάδας για το 2013 είναι «να παρουσιάσουμε εξαρχής ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο».

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν ήμασταν σε θέση να ξεκινήσουμε δυναμικά το Πρωτάθλημα, όπως έκαναν οι ανταγωνιστές μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμο έδαφος στη μάχη του τίτλου. Γι’ αυτό φέτος πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί από τον πρώτο κιόλας αγώνα», συνέχισε ο Domenicali. Μέρος αυτού του προβλήματος τα τελευταία χρόνια ήταν και η αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας στο Μαρανέλο, η οποία δεν έδινε ρεαλιστικά στοιχεία στα μέλη της ομάδας. Η σήραγγα έκλεισε πέρσι για να αναβαθμιστεί πλήρως και έτσι ένα μεγάλο μέρος της εξέλιξης του φετινού μονοθεσίου έγινε στην Κολονία, στην αεροδυναμική σήραγγα που χρησιμοποιούσε η ομάδα Formula 1 της Toyota.

Με τους τεχνικούς κανονισμούς να έχουν παραμείνει σχεδόν ίδιοι με τους περσινούς, η F138 δεν διαφέρει σημαντικά από το περσινό μονοθέσιο, όσον αφορά την εμφάνιση. Η σχεδιαστική φιλοσοφία της ανάρτησης παραμένει ίδια και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ανάρτηση τύπου pull-rod μπροστά και πίσω, αλλά έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις προκειμένου να αποκομίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα αεροδυναμικά οφέλη. Επίσης ανασχεδιασμένα είναι και κάποια μέρη του αμαξώματος, απόρροια της ελαφρώς διαφορετικής σχεδίασης των εξατμίσεων. Ο κινητήρας της F138 είναι εξέλιξη του περσινού V8 και οι όποιες βελτιώσεις στόχευαν στο η απόδοσή του να παραμένει σε υψηλό επίπεδο σε όλη της διάρκεια της ζωής του.

Πέρα από τους τεχνικούς, το μεγαλύτερο βάρος για την επιστροφή της Scuderia στις επιτυχίες και τους τίτλους πέφτει στον Fernando Alonso. O 31χρονος Ισπανός ανέφερε στις δηλώσεις του πως φέτος θα κυριαρχήσουν εξαρχής οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος και πως η Ferrari θα πρέπει να είναι ανάμεσα σ’ αυτές. «Θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί φέτος αυτός που είδαμε πέρσι, όπου στους επτά πρώτους αγώνες είχαμε επτά διαφορετικούς νικητές. Αυτό συνέβη λόγω των αλλαγών στους κανονισμούς. Φέτος τα πράγματα είναι πιο σταθερά. Στο τέλος της περσινής σεζόν είδαμε τις κορυφαίες ομάδες να έχουν ξεχωρίσει. Πολύ δύσκολα θα δούμε και πάλι επτά διαφορετικούς νικητές στους επτά πρώτους αγώνες. Τρεις ομάδες, κατά την άποψη μου, θα κερδίσουν όλους τους αγώνες και πρέπει να είμαστε μια απ’ αυτές» ανέφερε ο Ισπανός, ο οποίος δεν θα συμμετέχει στις πρώτες δοκιμές της ομάδας στην πίστα Jerez.

Οι πρώτες δοκιμές της F138 έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα με τους Fellipe Massa και Pedro de la Rosa να κάθονται πίσω από το τιμόνι της. Ο Alonso θα συνεχίσει το πρόγραμμα για ενδυνάμωση και βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη ομάδα στη Βαρκελώνη, όπου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη βδομάδα δοκιμών.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube