30 εκατ. δολάρια και βάλε για ένα GP

30 εκατ. δολάρια και βάλε για ένα GP

Πόσο άραγε κοστίζει σε μια πόλη να φιλοξενεί το τσίρκο της F1; Αν περιμέναμε να το μάθουμε από το πρώτο επιχειρηματικό βιολί της Formula 1 και ταυτόχρονα μέγα κρυψίνου Μπέρνι Έκλεστον θα είχαμε χάσει.

Αλλά χάρη στις πληροφορίες που διέρρευσαν από την αυστραλέζικη Herald Sun, έχουμε ισχυρές ενδείξεις για το τι πρέπει να πληρώνει μια πόλη για να έχει το προνόμιο να διοργανώνει ένα από τα Grand Prix του πρωταθλήματος.
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Herald Sun λέει τα δικαιώματα για το αυστραλέζικο Grand Prix της Μελβούρνη, στη Βικτωρία, αυξάνεται μέσω του 5ετούς συμβολαίου ως εξής: $31 εκατ. το 2011 που αυξανόμενα κατά ένα εκατ. δολάρια ΗΠΑ και κάτι ετησίως θα φτάσουν τα $37 εκατ. το 2015. Για να δώσει τη τάξη μεγέθους, η Herald Sun σημειώνει ότι από το σύνολο τη φορολογικής επιβάρυνσης των φορολογουμένων της Βικτωρία για το 2012 που ανήλθε στα $56,7 εκατ., τα 32,5 αφορούσαν την F1.      
Το ύψος των δικαιωμάτων μέχρι σήμερα κρατιόταν επτασφράγιστο μυστικό και επίσημοι παράγοντες και από τις δύο πλευρές, από τη διοργάνωση και την αυστραλέζικη κυβέρνηση, αρνούνταν να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε νούμερα διέρρεαν από επίσημα έγγραφα.
Κυβερνητικά στελέχη υπερασπίζονταν σθεναρά τις επιχειρηματικές επιλογές για να κρατήσουν το GP στη Μελβούρνη. Ο δε πρώην πρωθυπουργός Τζεφ Κένετ το πήγε ακόμα μακρύτερα λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα συμφωνία αν λάβουμε υπόψη τι δίνουν άλλες πόλεις στη Formula 1, συμπληρώνοντας: «Οι κάτοικοι της Βικτωρία πέτυχαν τόσο καλή συμφωνία, που θα μπορούσε να προκαλέσει ενόχληση στον Έκλεστον»

[Πηγή Herald Sun]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube