Η Porsche ετοιμάζει 3D printed καθίσματα

Η Porsche ετοιμάζει 3D printed καθίσματα

Από το 2021, ο οδηγός μιας Porsche θα μπορεί να κάθεται σε κάθισμα φτιαγμένο στα μέτρα του, όπως στα αγωνιστικά της φίρμας.

Η τεχνολογία 3D printing εξελίσσεται, και μαζί αποκαλύπτονται νέα πεδία χρήσης της. Σήμερα η Porsche ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα να τη χρησιμοποιεί για τη δημιουργία καθισμάτων, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ τριών επιπέδων σκληρότητας. Με το «3D-printed bodyform full-bucket seat», όπως το ονομάζει η ίδια, επιχειρεί να φέρει ένα χαρακτηριστικό των αγωνιστικών της στα αυτοκίνητα δρόμου.

Στην ανακοίνωση της Porsche, ο Michael Steiner, επικεφαλής του τμήματος R&D, αναφέρει: «Το κάθισμα είναι μέσο αλληλεπίδρασης μεταξύ οδηγού και αυτοκινήτου, οπότε είναι σημαντικό για την ακρίβεια στην οδήγηση. Γι’ αυτό τα custom καθίσματα που φτιάχνονται ξεχωριστά για κάθε οδηγό είναι τόσο διαδεδομένα στα αγωνιστικά, εδώ και πολύ καιρό. Με τα 3D printed καθίσματα δίνουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία που έχει προκύψει μέσα από τους αγώνες».

Το κάθισμα bodyform βασίζεται στο φουλ μπάκετ της Porsche, στην εσωτερική πλευρά του οποίου τοποθετούνται τρία στρώματα. Η βάση αποτελείται από αφρό πολυπροπυλενίου (ΕΡΡ), πάνω της προσαρμόζεται ένα διαπνέον στρώμα από υλικά που βασίζονται στην πολυουρεθάνη –και έχει φτιαχτεί με 3D printer– ενώ το υλικό του εξωτερικού στρώματος, με το οποίο έρχεται σε επαφή το σώμα του οδηγού, ονομάζεται Racetex. Κάποια ανοίγματα αφήνουν ορατό το πλέγμα του 3D printed τμήματος, χαρίζοντας ξεχωριστή εμφάνιση στο κάθισμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Φοιτήσαμε στο Porsche Sport Driving School [video]

Το νέο κάθισμα αρχικά θα διατεθεί ως αξεσουάρ του τμήματος Porsche Tequipment για τις 718 και 911. Τον ερχόμενο Μάιο θα παραχθούν 40 καθίσματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά σε συνδυασμό με ζώνες 6 σημείων σε ευρωπαϊκές πίστες. Τα σχόλια των οδηγών θα ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος, το οποίο θα διατεθεί στα μέσα του 2021, μέσω του τμήματος Porsche Exclusive Manufaktur.

[Πηγή: Porsche]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube