Η BMW σχεδιάζει αναδιπλούμενο τιμόνι για τα μελλοντικά της αυτοκίνητα

Η BMW σχεδιάζει αναδιπλούμενο τιμόνι για τα μελλοντικά της αυτοκίνητα

Χρειάζεστε περισσότερο χώρο για τα πόδια σας σε μακρινά ταξίδια; Ιδού η απάντηση!

Μέχρι πριν λίγο καιρό, δεν θα πίστευε κάποιος ότι το τυπικό στρογγυλό τιμόνι είναι ένα στοιχείο του σχεδιασμού των αυτοκινήτων που χρειάζεται μια επανεξέταση. Το τιμόνι είναι ένα στοιχείο των αυτοκινήτων που στα χρόνια που πέρασαν ελάχιστα έχει αλλάξει, αν εξαιρέσουμε την προσθήκη αερόσακου και κάποιων χειριστηρίων που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο λειτουργιών του ηχοσυστήματος ή του cruise control.

Ωστόσο κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες πειραματίζονται σε νέα σχήματα όπως για παράδειγμα η Tesla που λανσάρει το νέο τιμόνι Yoke (θυμίζει περισσότερο χειριστήριο αεροπλάνου) ή η Hyundai που οραματίζεται ένα τιμόνι με ενσωματωμένη οθόνη οργάνων. 

Το τιμόνι Yoke της Tesla
To τιμόνι Yoke της Τesla

Σε αυτές τις εταιρείες έρχεται να προστεθεί τώρα η BMW που φαίνεται να σχεδιάζει ένα νέο τιμόνι, πλήρες σε ό,τι αφορά στην στεφάνη αλλά πολύ επίπεδο στο κάτω μέρος έτσι ώστε να αφήνει μπόλικο χώρο για τα πόδια του οδηγού. 

polygonal
Το πολυγωνικό τιμόνι που σχεδίασε η BMW για το iNext


Eίχε προηγηθεί η εμφάνιση του πολυγωνικού τιμονιού που είχαμε δει στο iNEXT, που όπως λέει η εταιρεία βελτιστοποιεί την πρόσβαση όπως και το επίπεδο άνεσης στο κάθισμα καθώς και την ορατότητα των οργάνων.

bmw

Τώρα φαίνεται ότι η BMW προχωρά σε μια ακόμη καινοτομία που όπως δείχνουν τα σκίτσα, το κάτω τμήμα του τιμονιού μπορεί να διπλωθεί προς τα πίσω. Γιατί όμως κάποιος θα χρειαζόταν καν ένα τέτοιο τιμόνι; Σύμφωνα με την έκθεση που περιγράφεται στην κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, το αναδιπλούμενο τιμόνι δημιουργεί περισσότερο χώρο, ειδικά σε ό,τι αφορά στα πόδια του οδηγού. Αυτό είναι εξαιρετικά πρακτικό όταν το αυτοκίνητο κινείται στον αυτοκινητόδρομο, όπου ο οδηγός δεν χρειάζεται να στρίβει πολύ το τιμόνι, ενώ παράλληλα αποκτά και ιδιαίτερη χρησιμότητα όταν έχουμε να κάνουμε με μικρά αυτοκίνητα πόλης και υψηλόσωμους οδηγούς. 

Τέλος στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός αυτού του αναδιπλούμενου τιμονιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού ενός οδηγού σε ατύχημα, ενώ βέβαια θα αποδειχθεί ιδιαίτερα πρακτικό στο άμεσο μέλλον, όταν η αυτόνομη οδήγηση εφαρμοστεί ευρέως.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube