Πωλείται το Renault Fuego GTS του Τσαουσέσκου

Πωλείται το Renault Fuego GTS του Τσαουσέσκου

Ένα Renault Fuego GTS που δώρισε ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου στην κόρη του πρόκειται να δημοπρατηθεί με τιμή εκκίνησης τα 500 ευρώ.

Renault Fuego GTS

Ο ρουμανικός ιστότοπος δημοπρασιών Artmark θα βγάλει στο σφυρί ένα αυτοκίνητο με εκπληκτική ιστορία σε λίγες ημέρες, στις 19 Μαΐου. Πρόκειται για ένα Renault Fuego που ανήκε στην οικογένεια του αείμνηστου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου. Ο τελευταίος και η σύζυγός του Έλενα πρόσφεραν το αυτοκίνητο στην κόρη τους Ζόια ως γαμήλιο δώρο το 1983.

Για λογαριασμό του ζεύγους Τσαουσέσκου που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τη Ρουμανία, ένα τμήμα που συνδεόταν με την εσωτερική ασφάλεια της χώρας ήταν υπεύθυνο για την πώληση της διθέσιας Mercedes-Benz της Ζόια Τσαουσέσκου. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για να παραγγείλει ένα Renault Fuego απευθείας από τα εργοστάσια της εταιρείας στη Γαλλία.

Renault Fuego GTS

Το συγκεκριμένο Renault Fuego είναι ένα GTS με 1.600άρη βενζινοκινητήρα 96 ίππων, συνδυασμένο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων (και όχι αυτόματο όπως διαφημίζεται), με λευκό αμάξωμα και με ανοιχτές καφέ υφασμάτινες επενδύσεις στο σαλόνι.

Το αυτοκίνητο παρουσιάζεται λεπτομερώς στις φωτογραφίες, αλλά στην καταχώριση δεν αναφέρονται ακριβείς πληροφορίες ούτε για τα χιλιόμετρα ούτε για την κατάσταση ή τη συντήρησή του.

Renault Fuego GTS

Το Renault Fuego GTS των Τσαουσέσκου κατασχέθηκε από την Εισαγγελία του Βουκουρεστίου, αλλά τελικά επεστράφη στην κάτοχό του.

Ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες από την εγκαθίδρυσή του, το αυταρχικό «κομμουνιστικό» καθεστώς του Τσαουσέσκου ανατράπηκε τον Δεκέμβριο του 1989 και το ζεύγος εκτελέστηκε ύστερα από μια συνοπτική δίκη-παρωδία. Η περιουσία της οικογένειάς τους, περιλαμβανομένου αυτού του Renault Fuego GTS, κατασχέθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Το αυτοκίνητο επιστράφηκε στη Ζόια Τσαουσέσκου και στον σύζυγό της το 1996.

Renault Fuego GTS

Στη συνέχεια, το Renault Fuego χρησιμοποιήθηκε για ταξίδια εκτός του Βουκουρεστίου, καθώς το ζευγάρι μέσα στη ρουμανική πρωτεύουσα χρησιμοποιούσε ένα Dacia 1310 επίσης δωρεά των γονιών της Ζόια. 

Η Ζόια Τσαουσέσκου, που ακολούθησε καριέρα στα μαθηματικά, πέθανε από καρκίνο τον Νοέμβριο του 2006. Το πρόσφατο ιστορικό του αυτοκινήτου είναι άγνωστο, ενώ η τιμή εκκίνησης για το γαλλικό κουπέ στη δημοπρασία της έχει οριστεί στα €500. 

Renault Fuego GTS

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube